Societat

Gómez Díaz, premi Princesa de Girona

El guardonat treballa en un sistema per poder predir l'aparició del càncer

L'enginyer Héctor Gómez Díaz ha guanyat el premi de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) 2017 en la categoria d'investigació científica per haver desenvolupat models matemàtics i algoritmes per a la simulació numèrica en enginyeria computacional amb aplicacions per a la predicció del creixement del càncer de pròstata de forma personalitzada.

El guardonat no va poder recollir el premi a l'acte que es va fer al Parc Científic de Barcelona perquè és als Estats Units, però ho farà el 29 de juny a Girona en el lliurament oficial de premis que presidiran els reis d'Espanya. Tot i això, ahir mateix el guardonat va mostrar el seu “orgull per haver estat guardonat amb un premi de tant de prestigi que donarà visibilitat a la ciència predictiva i analítica, de simulació, que té tant de camí per córrer”. Gómez compara la seva feina amb la dels meteoròlegs i confia en un futur poder fer prediccions en el terreny del càncer.

Hector Gómez és enginyer de camins i doctor per la Universitat de la Corunya, on treballa com a professor titular i ha dedicat gran part de la seva vida a l'enginyeria computacional i, en particular, a la seva utilització en el camp de la medicina.

Un dels seus projectes més reconegut és MuSIC, pel qual ja ha rebut diferents guardons. Utilitza equacions de gran complexitat per predir el creixement i, per tant, millorar el tractament del càncer de pròstata tenint en compte les particularitats de cada pacient.

Dos terços dels càncers són per atzar

Un estudi internacional assegura que l'atzar és la causa del 66% dels càncers. Dos terços de les mutacions genètiques que emmalalteixen cèl·lules són errors de còpia de l'ADN. Menys d'un terç tenen causes mediambientals i relacionades amb els mals hàbits de vida i el 5% tindrien causes hereditàries. Els oncòlegs acostumen a repartir les causes a parts iguals entre els mals hàbits de salut i l'herència genètica, però un estudi sobre 32 tipologies de càncer del Johns Hopkins Kimmel Cancer Center dels EUA assegura que cal modificar aquests percentatges. L'anàlisi el publica Science i combina historials mèdics de 17 estats, en els quals habiten més de 4.800 milions de persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.