Política

Sturgeon demana a May que “no posi obstacles” a la voluntat d'Escòcia

Envia la carta per sol·licitar un referèndum

Li recorda la importància que ha donat a la independència britànica en el seu escrit per informar la UE del ‘Brexit'

Escòcia s'ha convertit en el principal perill intern per al govern britànic i, d'alguna manera, en l'última possibilitat del 48% dels britànics proeuropeus per aconseguir suavitzar el Brexit i continuar al mercat únic. Ahir la primera ministra, Theresa May, va rebre la carta de la ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, en què li demana la convocatòria d'una nova consulta d'independència.

El govern escocès va informar de la carta a través d'una foto que va penjar a Twitter en la qual apareixia Sturgeon relaxada, somrient, descalça i amb les cames sobre el sofà, inclinada sobre una tauleta escrivint la carta. La imatge, totalment premeditada, contrastava amb la que va publicar dimecres May signant la missiva per deixar la UE al seu despatx, seriosa i rígida.

En la seva carta, Sturgeon reclama el dret dels escocesos d'escollir el seu propi futur i demana a May que “no hi posi obstacles”. “Vaig notar la importància que té per a vostè el principi d'autodeterminació en la carta que va enviar al president Tusk”, va assenyalar Sturgeon. May va convertir l'anunci del Brexit en un acte d'independència del país per poder prendre les seves pròpies decisions.

Sturgeon també afirmava que estava d'acord que no era el moment de fer la consulta, tal com l'havia advertit May, i que per això suggeria el tram final de la negociació amb Brussel·les, entre la tardor del 2018 i la primavera del 2019, quan May va dir que ja sabrien “bastant clarament” el pacte final.

Sturgeon vol donar als escocesos la possibilitat de decidir el seu futur i l'única manera de fer-ho és convocant el referèndum abans que sigui massa tard. Li expressava també la frustració per no haver involucrat els governs transferits en les negociacions amb Brussel·les, un sentiment que li consta que “comparteix el ministre principal gal·lès”.

Els nacionalistes escocesos també s'han convertit en els més ferotges oponents a la gran llei de derogació per traspassar els poders de Brussel·les al Regne Unit, ja que consideren que els farà perdre autonomia. “Sospito que els tories planegen arrabassar-nos poder parlamentari, i això és absolutament inacceptable”, va avisar Sturgeon dimecres. L'SNP es planteja vetar la llei.

Proposant el referèndum entre els mesos 18 i 24 de la negociació obliga May a negociar amb Escòcia si no vol veure la seva posició debilitada a Brussel·les. El govern de Sturgeon demana que se segueixi dins el mercat únic. S'espera que May rebutgi la petició escocesa. Aleshores –diu la carta–, Sturgeon anunciarà un pla alternatiu, que podria ser convocar una consulta sense permís.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.