Política

Cremen el Congrés del Paraguai contra la reelecció presidencial

Els incidents es van produir després de l'aprovació d'una esmena constitucional que permetrà a Cartes continuar al poder més enllà del 2018

La tensió es dispara amb la mort d'un jove opositor en els aldarulls

La tensió política que es viu en les darreres setmanes al Paraguai va esclatar divendres al vespre amb greus aldarulls davant del Congrés Nacional que es van saldar amb la mort d'un jove activista opositor per l'impacte d'una pilota de goma llançada per la policia, desenes de ferits i més de 200 detinguts.

L'espurna que va encendre la metxa va ser el vistiplau del Senat a una reforma constitucional que permetria al president del país, el conservador Horacio Cartes, presentar-se a la reelecció i mantenir-se en el poder més enllà del 2018, gràcies a l'eliminació de la fórmula de mandat únic presidencial de cinc anys que es va establir al país després de la dictadura d'Alfredo Stroessner (1954-1989) per evitar que els mandataris es perpetuessin en el poder.

La votació ni tan sols es va fer al Senat, sinó en una oficina a porta tancada, i va ser convocada per sorpresa. Sense previ avís, 25 dels 45 senadors es van reunir en un despatx del Front Guasú a l'interior del Congrés, amb el president del Senat, Roberto Acevedo, absent, i van canviar el reglament intern de la cambra alta. D'aquesta manera, van retocar les atribucions del president de la cambra alta perquè no pogués rebutjar el projecte d'esmena defensada per l'oficialista Partido Colorado de Cartes i el Front Guasú (esquerres) de l'expresident Fernando Lugo. Aquesta aliança entre els conservadors i les esquerres respon a l'interès del Partido Colorado perquè Cartes, en el poder des del 2013, repeteixi mandat el 2018, i al del Front Guasú perquè Lugo, destituït pel Congrés el 2012, torni a ser president.

L'aprovació de l'esmena va ser denunciada per l'oposició, que va parlar de “ruptura institucional” i va instigar protestes als carrers, que van començar de manera pacífica, però que van acabar desembocant en un esclat de violència, amb un jove opositor mort per l'impacte d'una pilota de goma disparada per la policia a la seu del Partit Liberal Radical Autèntic (PLRA) a Asunción. El líder de la formació, Efraín Alegre, va assegurar que la policia va irrompre “de manera bàrbara” al local del partit, al centre de la capital, i va disparar contra els manifestants que hi havia a dins. N'hi ha que van resultar ferits, entre els quals, ell mateix i el diputat del seu partit Edgar Acosta. També va resultar ferit durant els incidents el president del Senat, contrari a l'esmena constitucional, a qui els 25 senadors que la van aprovar van ignorar i no van convocar a la votació. Durant les protestes, diversos manifestants van aconseguir passar el cordó policial, tot i els intents dels antiavalots per impedir-ho, i van calar foc al Congrés. La televisió del Paraguai va mostrar el primer pis del Congrés en flames. Mentre els bombers intentaven sufocar el foc, als afores del recinte altres manifestants s'enfrontaven a la policia. Els legisladors i els periodistes que hi havia a l'interior de l'edifici van ser evacuats.

Corejant himnes com ara Patria querida, però també càntics contra el govern del president Cartes i crits de “Dictadura, mai més”, els manifestants van prendre també el centre històric de la capital paraguaiana, que es va convertir en un escenari bèl·lic. Arran del caos generat, el Congrés va suspendre la sessió prevista per ratificar la decisió del Senat.

El president del Paraguai, focus de la crisi, no va fer cap compareixença pública, però sí que va emetre un comunicat en què es va referir als fets de divendres com a “vandalisme” i va instar la ciutadania a mantenir la calma.

LES XIFRES

25
de 45
senadors van fer una votació secreta per aprovar la reforma constitucional.
1
mandat presidencial únic
de cinc anys improrrogable estipula la Constitució del Paraguai, aprovada el 1992.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.