Política

Homs diu a reveure convençut que el referèndum es farà

L'exconseller combinarà l'activitat professional privada amb l'encàrrec de Puigdemont d'assessorar “a cost zero” sobre el procés

Alerta que el conflicte amb l'Estat el guanyarà “qui cometi menys errors”

Amb un “a reveure”, Francesc Homs va voler acomiadar-se ahir de l'activitat política pública envoltat dels seus, lluny d'un Congrés que l'ha foragitat de mala manera imposant-li una pena superior als 13 mesos d'inhabilitació del Tribunal Suprem pel 9-N, ja que no es podrà reincorporar com a diputat un cop expiri la condemna. El fins ara portaveu del Partit Demòcrata a la cambra baixa compaginarà la seva reincorporació com a advocat en el sector privat amb l'encàrrec d'assessor que li ha fet el president, Carles Puigdemont, en vista de la consulta del setembre i el clímax del procés. “A cost zero”, va puntualitzar Homs per no aixecar suspicàcies de la fiscalia. “Tinc confiança en el president i en el govern; si no, no em posaria a les teves ordres per ajudar-te personalment en el que pugui i sàpiga”, es va comprometre.

En una conferència de comiat “precipitat i no desitjat” al Col·legi de Periodistes, en presència de Puigdemont, de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, de diversos consellers, de membres del seu partit, dels presidents de l'Assemblea Nacional Catalana i d'Òmnium Cultural, de la diputada de la CUP Mireia Boya i del republicà Lluís Salvadó, Homs es va mostrar convençut que el referèndum sobre la independència “es pot fer i es farà”. “És tècnicament possible fer-lo”, va insistir.

Amb l'absència d'Artur Mas, l'exconseller i exportaveu del govern va pronosticar que el conflicte amb l'Estat “ni el guanyaran per la força ni tampoc es guanyarà fiant-ho tot al pensament màgic de la pura voluntat, del desig”. El guanyarà “qui cometi menys errors i qui administri millor la voluntat i la determinació real dels catalans, no la de la propaganda”. Després de quinze anys de dedicació política, en què ha viscut en primera persona moments intensos com ara la negociació de l'Estatut, la crisi i el procés, l'exdirigent exconvergent va assenyalar els punts febles de la “repressió” exercida per l'Estat espanyol. En primer lloc, que l'amenaça de l'ús de la força es basa en la por i Madrid “perd el poder en el moment que es deixa de tenir por, que és on som”. I en segon lloc, la consciència espanyola que formar part de l'entorn democràtic de la Unió Europea “té els seus límits”: “Aquesta vegada no poden entrar amb els tancs per la Diagonal.” A més, Homs va advertir que el govern espanyol no es podrà permetre el luxe de deixar penjada econòmicament Catalunya, ja que “obriria ipso facto la intervenció europea i no seria amable amb Espanya”. “Hem de ser conscients de la força econòmica que representem i creure'ns-ho”, va conscienciar, a mode de lliçó apresa de l'exconseller Andreu Mas-Colell.

L'exdiputat va resseguir l'estratègia de l'Estat contra el procés, per mitjà d'una comissió de seguiment coordinada per la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría que promou microintervencions judicials “per intimidar funcionaris i generar reaccions estridents del nucli dur de l'independentisme”. Alhora, segons Homs, incentiva la divisió dins el sobiranisme i estimula el discurs de la victòria total davant dels plantejaments de Catalunya.

Entre el públic hi havia els líders del PDeCAT, Marta Pascal i David Bonvehí, i els companys del partit a les Corts. Carles Campuzano substitueix Homs com a portaveu al Congrés i Jordi Xuclà assumeix la coordinació dels diputats i senadors.

“He patit, he pencat i m'ho he passat molt bé en molts moments”, va dir Homs en to de comiat, inclús dels periodistes.

LES FRASES

Tinc confiança en el president i en el govern; si no, no em posaria a les teves ordres per ajudar-te en el que pugui
Un referèndum acordat és desitjable, però condicionar-ne la celebració a un acord equival a renunciar-hi
Aquesta vegada no poden entrar amb els tancs per la Diagonal
Francesc Homs
Exportaveu del PDeCAT al Congrés
[El conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol] no el guanyaran per la força. El guanyarà qui cometi menys errors

Condicionar el referèndum a l'acord és “renunciar-hi”

Francesc Homs va adreçar un advertiment polític als comuns en la conferència d'ahir: “Un referèndum acordat amb l'Estat és desitjable, però no prefigura la seva validesa. Condicionar la celebració del referèndum a un acord equival a renunciar-hi.” Primer, per les poques o nul·les ganes de l'Estat de pactar-lo, però també, al seu parer, perquè el dret a l'autodeterminació és inalienable i “no es pot deixar en mans de tercers”. En aquest sentit, va subratllar que els punts forts de la part catalana són la unitat i la mobilització de la gent: “La unitat catalana és un misteri, quan es vol és forta, però sobretot saber practicar-la és imprescindible si volem exercir la nostra sobirania.” En aquest punt va agrair a la CUP el seu suport al pressupost i la seva presència en la conferència, girant la mirada en direcció a David Fernàndez. “Els estats fan això, política d'estat”, va destacar Homs, que va posar de manifest la contradicció entre els partits espanyols que posen el crit al cel perquè els cupaires hagin pactat amb Junts pel Sí els comptes del 2017: “Els mateixos que s'escandalitzen després voten Rajoy.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.