Gran angular

El recorregut de la caritat

En les accions de mitigació de la pobresa, el control de tot el camí que recorren els béns que es fan a mans de gent necessitada és fonamental, justament per atorgar credibilitat a la tasca filantròpica.

El Banc d'Acció Social-Banc d'Articles no Alimentaris, ha fet de la traçabilitat el seu tret característic, per guanyar-se la legitimitat davant la quarantena d'empreses col·laboradores amb què manté vincles. En aquest model, a través d'un programa informàtic s'estudien les entitats receptores, per tal de controlar fil per randa el destí dels productes, i les firmes col·laboradores disposen d'un codi d'accés per poder seguir la traçabilitat de les seves donacions en parament de la llar, productes de neteja i higiene personal, joguines, roba, roba infantil, sabates, material escolar, etcètera. Com diu Martí Sagarra, president d'aquesta entitat, que disposa del suport de l'Obra Social “la Caixa”, “és la nostra voluntat de ser un llibre sempre obert per als nostres col·laboradors”. A banda de CaixaBank, l'entitat disposa del suport de Fundació Abertis, Cellnex Telecom, Laboratoris Grífols, Catalana Occidente, Fundació Fluidra, Home Meal-Nostrum, Fundació Renta Corporación, Banc Sabadell i Laboratori Reig Jofre, entre altres.

La primera gran acció de l'entitat es va dur a terme el Nadal passat, quan es van repartir 5.000 bosses amb productes d'higiene i regals. Es va assajar aleshores el modus operandi que “els articles es donin de forma personal, per part d'alguns dels nostres 35 voluntaris”, com aclareix el director, Josep de Marfà. Justament, com relata una voluntària, Montse Jiménez, “fem un seguiment de la família o persona receptora, amb l'elaboració de fitxes sobre les necessitats que cal cobrir, amb les treballadores socials”.

El Banc d'Acció Social exerceix d'ONG majorista, que serveix a les ONG locals que es disseminen pels barris de Barcelona. Salvador Sagarra, coordinador de la logística, destaca “el triple benefici que per a les empreses suposa la nostra actuació: s'eliminen costos de manteniment d'estocs, que no s'han de destruir, i així tenim un benefici ambiental i a més el valor de la donació les empreses se'l poden deduir fiscalment”. Cal afegir que l'entitat ha incorporat una àrea de reinserció social, en què s'ensenya a cosir dones sense feina.

Com comenta De Marfà, “la nostra intenció és, de la mà dels nostres col·laboradors, estendre la nostra experiència per tot Catalunya”. El Banc és a punt de signar un conveni amb l'Ajuntament de Barcelona, per filar encara més prim en l'estratègia de traçabilitat dels béns que es reparteixen. El seu origen el trobem en la Fundació Can Cerdà, que es va crear fa 43 anys per construir una ermita a Collserola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.