Opinió

La recerca a la universitat

Un dels tòpics més repetits per la premsa és l'augment dels recursos obtinguts. L'Informe indica que l'any 2015 les universitats van captar 80 milions d'euros més de fons competitius que l'any 2013 i 20 milions d'euros més que el 2014 [...]. En la sèrie disponible veiem que el 2013 vam patir un mínim i que ara remuntem, però que no hem assolit els recursos que rebíem l'any 2010

No fa gaires dies es va presentar la cinquena edició de l'Informe 2016 d'indicadors de recerca i innovació de les universitats públiques catalanes, que elabora anualment l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP).

He sentit i llegit un munt d'opinions sobre el que explica aquest informe. La majoria són positives quant a l'evolució del finançament del sistema de recerca universitari. No ho veig igual.

Un dels tòpics més repetits per la premsa és l'augment dels recursos obtinguts. L'informe indica que l'any 2015 les universitats van captar 80 milions d'euros més de fons competitius que l'any 2013 i 20 milions d'euros més que el 2014. Tanmateix, l'any 2013 s'havien recaptat 34 milions d'euros menys que l'any 2012. L'any 2013 és un mal any de referència ja que va ser l'any de la davallada, perquè el govern espanyol va suprimir la convocatòria del Pla Nacional, principal font de finançament de molts grups. Posar-lo com a referència pot ser vist com fer trampes al solitari.

En la sèrie disponible veiem que el 2013 vam patir un mínim i que ara remuntem, però que no hem assolit els recursos que rebíem l'any 2010. Només en la recaptació de fons europeus hem superat l'any 2010. En fons autonòmics i estatals estem per sota del 2011, igual que en els fons no competitius.

Entre el 2011 i el 2015 els fons de caràcter no competitiu captats per les universitats públiques catalanes va estar al voltant dels 70 milions d'euros, menys que l'any 2010.

La meva visió menys optimista és deu a l'evolució entre el 2010 i el 2015. Estem per sota de l'any 2010. És això culpa de les universitats i per mala feina dels seus investigadors i personal tècnic? Crec que no, ja que els fons autonòmics i estatals a què es pot optar són inferiors. També, no sé en quina mesura, cal considerar la competència que puguin fer altres organismes, alguns d'ells acaronats per l'administració.

Els centres tecnològics i les empreses han captat més recursos aquest darrer any. Han perdut competitivitat les universitats? No, també han captat més recursos, però els centres i empreses han entès que calia optar a fons europeus. Això és una gran notícia.

No m'agrada el cofoisme. No hem millorat. Al 2014 es comencen a recuperar les coses, però encara estem lluny del 2010. El 2014 ja hi va haver la convocatòria del Pla Nacional.

L'informe que elabora l'ACUP omple un buit en la informació del conjunt del sistema universitari. Aquest informe, mancat en la seva elaboració de les eines de l'administració catalana, pateix d'algunes mancances no imputables als seus autors que no ens permeten completar l'anàlisi però en tot cas agrair-lo per la seva utilitat a l'hora d'analitzar el comportament del sistema.

Evolució de publicacions.

L'informe també ens mostra l'evolució de les publicacions, els articles científics, per PDI doctor a temps complet. El màxim s'assoleix l'any 2014 i baixa el 2015. Les publicacions depenen dels recursos d'anys anteriors. Les publicacions del 2014 probablement estan en relació amb els recursos del 2010-2011, mentre que les del 2015 tindran més a veure amb el finançament del 2011-2012. Ignoro què passarà el pròxim any, però es podria notar el baix finançament del 2013, que encara seguirà donant problemes.

La política ha de dir si recuperar la competitivitat de la universitat serà possible. Ho serà si: 1) Es pacifica el PDI; és a dir, si es donen les condicions que permetin una certa estabilitat i carrera docent. Aconseguir contractes permanents passats els 50 anys és aberrant. 2) El finançament basal de la recerca millora. 3) Els recursos competitius aconseguits augmenten. Per augmentar han de passar dues coses: a) pujar el conjunt de recursos públics destinats a projectes i b) ser més competitiu que els nostres competidors exteriors. Això darrer vol dir disposar de tècnics de suport per preparar projectes internacionals. 4) Augmenten els contractes d'investigadors en formació (beques predoctorals). El nombre de contractes és molt baix. Algunes universitats estrangeres tenen tots els doctorands amb contracte, nosaltres amb prou feines arribem al 20%.

Els plans de la investigació

Pla Nacional. La Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació estableix els plans d'Investigació Científica i Tècnica i d'Innovació, que és l'eina per al desenvolupament en mans de l'Administració General de l'Estat. Mitjançant aquest pla bàsicament es financen projectes de recerca, infraestructures i programes de formació en recerca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.