Les novetats de la renda
Algunes de les modificacions que s'han introduït en la campanya de l'IRPF d'enguany provenen de la implantació progressiva de la reforma fiscal de l'any 2015. Hi ha canvis per interpretacions del TEAC
Un cop començada la campanya de la declaració de la renda de l'any 2016(5 d'abril per a la presentació telemàtica i l'11 de maig per a la presencial), Carmen Jover, economista i membre dels Fiscalistes del Col·legi d'Economistes de Catalunya, ens explica les principals novetats que ens esperen en aquesta edició. El 2016 és un any de pocs canvis legislatius, sobretot perquè després de la reforma fiscal que va entrar en vigor el 2015 ja es van aplicar la majoria de les modificacions, però hi ha altres interpretacions o consultes que no convé descuidar-se'n.
1COMPENSACIÓ EN LA BASE
IMPOSABLE DE L'ESTALVI
És una de les poques novetats legislatives. Prové de la llei de reforma fiscal de l'any 2015 que contemplava la seva introducció de manera gradual. Entra en vigor enguany i es refereix a la compensació de la base imposable de l'estalvi, és a dir, la que inclou els rendiments del capital i els guanys i pèrdues patrimonials. Enguany canvia a un 15%, front el 10% que hi havia l'exercici anterior.
2TRIBUTACIÓ A LA DEVOLUCIÓ DE LA CLÀUSULA SOL
L'aprovació del reial decret llei 1 del 2017 va especificar la tributació de la devolució per la clàusula sol per enguany. El passat mes de gener es va anunciar que aquells afectats que van portar a terme una deducció per habitatge i que ara rebin una devolució pel pagat de més en la seva hipoteca, haurien de reduir en una quantitat proporcional la deducció.
3DESAPARICIÓ DEL PROGRAMA PADRE
Ja no cal que intenteu descarregar-vos el programa PADRE per rendir comptes a hisenda, perquè ja ha quedat obsolet. A partir d'ara s'imposa el sistema renda web, de manera que es realitza la declaració directament a la pàgina d'Hisenda. Fins ara, el programa PADRE servia d'ajuda a la confecció de la declaració de la renda, encara que ja es va eliminar l'any passat per a la majoria dels contribuents i únicament va quedar relegat als treballadors autònoms. Per segona campanya de la renda, el contribuent disposarà del sistema Renda Web, que es generalitza ja per a tots els declarants, qualsevol que sigui la naturalesa de les seves rendes (del treball, cabdal o activitats econòmiques).
4LA PRESTACIÓ PER MATERNITAT SÍ TRIBUTA
Tot i que no es tracta d'una novetat en legislació, per a la campanya d'enguany hi ha una puntualització quant a la prestació de maternitat arran d'una sentència de l'any passat. El mes de novembre de 2016 el TSJ de Madrid va dictar que la prestació per maternitat de l'Institut Nacional de la Seguretat Social estava exempta de tributar. Ara bé, el Tribunal Econòmic Administratiu Central (TEAC) va concloure a principis de març d'enguany que no es troba exempta perquè té la funció de substituir la retribució normal (no exempta en l'IRPF) que obtindria la contribuent per la seva feina habitual i que ha deixat de percebre pel permís de què està gaudint.
5COMPENSACIÓ EN LA BASE
DE L'ESTALVI QUE TOCA
Un altra modificació del TEAC va resoldre que en el cas de lloguers d'habitatge en els rendiments de capital immobiliaris pot aplicar-se la reducció del 60% també a les persones jurídiques. Des de setembre de 2016 el TEAC considera que si en el contracte de lloguer s'especifica el nom concret del treballador que va a viure en aquell habitatge es podrà aplicar la reducció com si es tractés d'una persona física.
6CONSIDERACIONS A LA DEDUCCIÓ PER LLOGUER
A partir de l'1 de gener de 2015, per una llei estatal van desaparèixer totes les deduccions per lloguer, però per a aquesta campanya s'ha puntualitzat que si després de l'1 de gener sí s'ha signat una pròrroga del contracte de lloguer, es podran seguir aplicant les deduccions per lloguer anteriors. Així mateix, si el que s'ha signat és una renovació del contracte a la mateixa persona que el tenia abans de l'1 de gener de 2015 es podran seguir aplicant les mateixes deduccions.
7DESPESES DEDUÏBLES PER ALS QUI TREBALLEN A CASA
Pel que fa a les despeses deduïbles dels que fan activitat econòmica i treballen a casa, només podien deduir despeses en proporció als metres on es treballa i en funció de la titularitat de l'immoble. És a dir, fins a l'anterior campanya, l'habitual era que només es podia deduir la part proporcional de l'Impost de Béns Immobles (IBI) i de les despeses de comunitat. Una resolució del TEAC accepta que es puguin deduir també els subministres (aigua, electricitat etcètera).
Per calcular la quantitat deduïble s'ha de treure una proporció dels metres quadrats en què es fa l'activitat i les hores que es dediquen a aquest fet.
S'elimina la desgravació en inversió al MAB
A partir de l'any 2017, i segons s'ha aprovat en els darrers pressupostos de la Generalitat, s'elimina la desgravació en inversions al Mercat Alternatiu Borsari (MAB). Enguany serà l'últim que hi hagi una desgravació del 20% de les quantitats invertides en el MAB. La desgravació tenia un límit de 10.000 euros a l'any i sempre que fos una empresa amb seu a Catalunya.
La mesura era un incentiu per animar a la inversió en el mercat alternatiu que està dedicat a empreses de reduïda capitalització amb possibilitats d'expansió. El MAB disposa d'una regulació a mida, dissenyada per a aquest tipus d'empresa.