Focus

cardedeu

C10, una empresa pública creada per assumir serveis

Fins ara, la vila del Vallès Oriental tenia tots els seus serveis públics externalitzats a empreses privades, però ara l'Ajuntament vol donar un tomb radical i amb la creació de l'empresa pública C10 preveu anar transvasant a gestió directa un quants, després d'un estudi econòmic que certifiqui la conveniència del canvi de titularitat. L'estratègia a seguir, tal com informa el regidor Benet Fusté, és anar recuperant serveis a partir del moment que s'extingeix el seu contracte. S'ha de dir, però, que no es descarta l'opció de “rescatar el servei pagant al concessionari pels beneficis que deixa de tenir”. El servei que ha estrenat aquesta nova era ha estat el de la neteja d'edificis públics, que va passar a gestió directa a partir de l'u de gener d'enguany.

Benet Fusté considera que la remunicipalització “millora el servei, les condicions dels treballadors, la transparència i la participació en la gestió”.

Cercar aliances amb altres municipis

Jordi Garriga Riu

Ripollet ha decidit remunicipalitzar el servei de l'aigua enguany, però no vol quedar-se aquí i és un dels animadors d'una aliança de municipis -Badalona, Sabadell, Barberà, Cerdanyola i Ripollet- que vol aplegar esforços perquè els equips tècnics i jurídics d'aquests ajuntaments treballin conjuntament en la tasca d'internalitzar serveis. Així mateix, aquest conveni inclou compartir la formació de funcionaris municipals que han de fer-se responsables de la transició.

Sospites d'una mala prestació de serveis

Jordi Garriga Riu

Les acusacions de frau que han caigut sobre FCC han fet considerar seriosament a l'Ajuntament de Reus, a instàncies del principal grup de l'oposició, la CUP, de trencar el vincle amb l'empresa que es fa càrrec de la recollida d'escombraries. Els treballadors de l'empresa es van posicionar contra aquesta possible remunicipalització del servei, per por de perdre les condicions salarials, i fins i tot van amenaçar l'Ajuntament amb la convocatòria d'una vaga.

La remunicipalització de l'aigua es demana als carrers

Jordi Garriga Riu

Recuperar com a servei de gestió directa el servei de l'abastament d'aigua ha generat un gran debat a la cocapital del Vallès Occidental, amb manifestacions que congreguen milers de persones als carrers. La remunicipalització ara es troba embarrancada als jutjats, després que l'empresa gestora, Mina Pública d'Aigües de Terrassa, interposés un recurs pel contenciós-administratiu contra la reversió de béns i la pròrroga forçosa que havia aprovat l'Ajuntament. En aquest conflicte, l'empresa al·lega que una part de la xarxa de distribució, com les canonades de la part vella de la ciutat, són de la seva propietat. Contra la determinació de l'Ajuntament -governat per PSC, Terrassa en Comú, ERC-MES i CUP- de remunicipalitzar l'aigua amb tots els ets i uts, l'empresa malda per la creació d'una societat mixta entre l'empresa i l'Ajuntament.

Recollir les escombraries amb automòbils elèctrics

Jordi Garriga Riu

“Desmentirem que aquesta mena de serveis els fa millor el sector privat.” Contundent es mostra Candela López, alcaldessa de Castelldefels, a l'hora de valorar la decisió del consistori que l'Ajuntament assumeixi la gestió directa dels serveis de neteja i recollida d'escombraries.

En l'anàlisi de costos prèvia que han realitzat els tècnics de l'Ajuntament, el servei es podrà prestar per uns 5,6 milions d'euros a l'any, amb un estalvi de mig milió anual respecte del pressupost amb què treballava la concessionària Cepsa, titular del servei fins ara. Aquesta conversió suposarà, a més a més, una revolució tecnològica, ja que l'Ajuntament està disposat a renovar el parc mòbil que s'encarrega de la neteja a la vila, ja envellit, amb camions i altres vehicles que van a gasoil i són molt contaminants. Així, la previsió és, amb un pressupost de 10 milions d'euros, tenir una flota pròpia, dotada de cotxes elèctrics per a les petites unitats i de vehicles propulsats amb gas, pel que fa als camions. Així mateix, és previst que els 90 treballadors que feien el servei mantinguin el seu lloc de treball i passin a formar part de la plantilla de l'empresa pública de la ciutat, amb la condició que es mantinguin les condicions salarials, dins d'una forquilla que va dels 20.000 als 30.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.