Borsa

El sector bancari recupera el to

A finals de juny de l'any passat acumulava una baixada del 30% i, des de llavors, s'ha recuperat gairebé un 60%. L'evolució de l'índex sectorial dels bancs fa palès com ha canviat el sentiment dels inversors envers el sector.

Les pujades registrades per les entitats financeres en els darrers mesos no responen a moviments especulatius, sinó a millores reals en les perspectives del sector
Els resultats dels bancs espanyols han corroborat les bones expectatives

El 27 de juny de 2016 l'índex sec­to­rial dels prin­ci­pals bancs espa­nyols, l'Ibex 35 Banks, es dei­xava un 1,78% en la sessió i se situ­ava en els 486,7 punts. Les alar­mes sobre la situ­ació del sec­tor (manca de capi­ta­lit­zació, tipus d'interès nega­tius, Bre­xit, trans­for­mació digi­tal...) tant a l'Estat espa­nyol com a Europa havien por­tat les enti­tats a regis­trar pèrdues molt sig­ni­fi­ca­ti­ves el pri­mer semes­tre. Aquest índex sec­to­rial ho reflec­tia, amb una dava­llada del 30% res­pecte a finals de 2015. Mal­grat tot, alguns ana­lis­tes s'atre­vien a reco­ma­nar entrar en el sec­tor, ani­mats pels preus tan bai­xos. Però cap inver­sor no sem­blava prou con­vençut de fer-ho.

Així, vist en pers­pec­tiva, és clar que aque­lles jor­na­des van mar­car un punt d'inflexió en el com­por­ta­ment dels bancs euro­peus a la borsa, en un gir de guió gene­ra­lit­zat al con­ti­nent, però que ha sigut espe­ci­al­ment sig­ni­fi­ca­tiu en el cas espa­nyol. A par­tir de juliol, les enti­tats finan­ce­res van començar a regis­trar tímides puja­des i dei­xa­ven l'Ibex 35 Banks al vol­tant dels 560 punts a prin­ci­pis de novem­bre. És a dir, amb una pujada supe­rior al 15%. A par­tir de lla­vors, la recu­pe­ració es va acce­le­rar i la reva­lo­ració acu­mu­lada supera el 58%.

És evi­dent, per tant, que el sen­ti­ment dels inver­sor res­pecte al sec­tor ha can­viat. Aquests, tant els ins­ti­tu­ci­o­nals com els mino­ris­tes, van entrar en aquests valors a preus “irri­so­ris”, segons els ana­lis­tes, espe­rant una recu­pe­ració que pen­sa­ven que tard o d'hora havia d'arri­bar després de molts mesos de càstig.

No obs­tant això, la majo­ria d'ana­lis­tes coin­ci­dei­xen que els que han situat les acci­ons dels bancs en els preus actu­als no són movi­ments espe­cu­la­tius, sinó que res­po­nen a una millora real i pal­pa­ble de les pers­pec­ti­ves del sec­tor.

D'entrada, les expec­ta­ti­ves d'inflació han can­viat sig­ni­fi­ca­ti­va­ment res­pecte a fa uns mesos. És la pri­mera raó que asse­nyala Toni Cárde­nas, de Caixa d'Engi­nyers, per expli­car el gir que ha pro­ta­go­nit­zat la cotit­zació dels bancs. Els preus estan pujant més del que s'espe­rava i les dades avançades apun­ten que l'incre­ment anirà a més. Albi­rar aquesta pujada de la inflació fa pen­sar els inver­sors en una modi­fi­cació en la política monetària del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE). Tot i que l'orga­nisme va deci­dir dei­xar els tipus al mateix nivell en la dar­rera reunió, molts van inter­pre­tar les parau­les del seu pre­si­dent quan va com­parèixer davant els mit­jans per expli­car la decisió com un avís de futurs can­vis. De fet, mal­grat que els tipus no s'han incre­men­tat, sí que ha variat alguna cosa: des d'aquest mes, el deute que com­pra el BCE als mer­cats es reduirà dels 80.000 als 60.000 mili­ons d'euros men­su­als.

Més enllà de les expec­ta­ti­ves, allò que ja és una rea­li­tat, segons els ana­lis­tes, és la millora de l'eco­no­mia. “La recu­pe­ració econòmica i les pers­pec­ti­ves de nor­ma­litza ció de la política monetària del BCE han pro­vo­cat una rotació de car­te­res en renda vari­a­ble des de sec­tors defen­sius cap a altres lli­gats al cicle, com ara el ban­cari”, afirma Felipe López-Álva­rez, ana­lista de Self Bank.

Cárde­nas recorda que, després d'anys a nivells molt bai­xos, la demanda de crèdit s'està recu­pe­rant. En aquest sen­tit, apunta que els préstecs als con­su­mi­dors van aug­men­tar un 4,3% en el dar­rer tri­mes­tre, “i ja en són molts a l'alça”.

En el cas espa­nyol, aquesta millora de les pers­pec­ti­ves ha vin­gut cor­ro­bo­rada per dades posi­ti­ves pel que fa als resul­tats de les enti­tats. Almenys, més posi­ti­ves del que s'espe­rava. López-Gálvez asse­gura que els comp­tes cor­res­po­nents a 2016 dels bancs espa­nyols han sorprès favo­ra­ble­ment, “amb millo­res dels ratis de capi­tal i cai­guda de la moro­si­tat”. A més, apunta que el mer­cat ja ha des­comp­tat les pos­si­bles mul­tes per les clàusu­les sol i no es pre­ve­uen més reves­sos judi­ci­als.

A les dades macro­e­conòmiques i als bons resul­tats s'afe­gei­xen els aires de canvi a nivell regu­la­dor. La des­re­gu­lació sem­bla més pro­pera als EUA, ja que aquesta va ser una de les pro­me­ses de Donald Trump durant la cam­pa­nya elec­to­ral. Però els ana­lis­tes cre­uen que la rela­xació es pot esten­dre i asse­nya­len que els regu­la­dors euro­peus són ara més tous amb els reque­ri­ments als bancs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.