cultura

L'art gira full

La fira Arts Libris mostra com els llibres no són només divulgació i literatura, sinó també creació artística

En aquestes obres és tan important el que es diu com la manera com es presenta

El llibre no és només literatura. És també art. Aquests dies podem veure a la Fundació Miró de Barcelona la relació de Miró amb el poeta Paul Èluard, que va donar com a resultat el llibre A toute épreuve. Es tracta d'un exemple grandiós i històric del vincle de l'art amb els llibres, però no és un fet insòlit. La contemporaneïtat creativa ha caminat cap a aquesta direcció. Ho podem comprovar a la fira Arts Libris, que se celebra fins aquest vespre a Arts Santa Mònica de Barcelona (Rambla,7).

En la seva vuitena edició, aquesta fira tracta de donar llum a una manera de crear i editar que, si bé no és un fenomen de darrera collita, sí que encara no té prou espais de visualització. S'hi troba de tot en paper, des d'obra gràfica fins a curioses col·leccions de llibres en què el contingut és tan important com la manera en què es presenta. I el que és interessant de tot aquest plantejament artístic és que s'estan creant nous llenguatges. Ho deia l'artista mallorquina Antònia del Rio, que en voler dedicar-se a la pintura es va adonar que necessitava altres eines per expressar allò que volia dir. A la fira podem veure un llibre seu: Els continguts imprescindibles. L'artista ha fet una còpia exacta de L'art al Regne de Mallorca, de Marcel Durliat, el llibre més sol·licitat de la biblioteca Ramon Llull de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de les Illes Balears. L'artista ha manipulat el llibre i només n'ha deixat els fragments que van estar subratllats pels lectors. Des de l'art i des de la interacció amb els lectors, el llibre ofereix una nova lectura.

També des de la voluntat que el llibre, sense arribar a ser electrònic, sigui interactiu, ve la proposta de Jaime Peñafiel Teatro dentífrico, un projecte triat per la fira per a la col·lecció Sèrie AL. En aquesta obra, la boca és el leitmotiv del treball. “Intento que els llibres artístics siguin porosos, tant per al lector com per a qualsevol idea de públic; aquesta vegada donem espais per escriure, anotar o dibuixar entre les imatges de Teatro dentífrico amb intencionalitat coreogràfica”, explica l'artista que aquesta tarda, a l'Speaker's Corner –lloc habilitat per a l'intercanvi d'idees i projectes– farà una dissertació sobre la intencionalitat de l'obra, acompanyat de la crítica d'art Glòria Picazo.

En aquest àmbit creatiu hi ha espai per a tot. Com per exemple per a una novel·la escrita en un únic full. El secret, una plana ben gran i la lletra molt menuda que només es pot llegir amb una lupa. Hi podem llegir, a tall d'exemple, La metamorfosi, de Kafka.

L'Arts Libris té, a més, un projecte convidat: el Fun Fan Fest, el Festival d'Edició Independent Sonora i Gràfica, que fa un salt més en la relació del llibre amb disciplines que no són literàries. La música i les sonoritats s'hibriden amb la imaginació editorial oferint peces com ara un tocadiscos solar.

Relacionada amb aquesta fira, es podrà veure fins al 28 de maig, i també a Arts Santa Mònica, l'exposició Llegible-Visible, entre el fotograma i la pàgina, amb obres de John Baldessari, Christian Boltanski, Isodoro Valcárcel Medina, Chris Maker, Marcel Pey i Raymond Pettibon, entre d'altres.

A més de poder adquirir obres de paper expressades en totes les formes, formats i combinacions possibles, Arts Libris ofereix un taller d'enquadernació de llibres (12.30 h). Amb l'entrada a la fira, i fins al 30 d'abril, es podrà accedir al CCCB, a les fundacions Tàpies, Miró i Foto Colectania, al Macba i al Museu Picasso.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.