Política

Alemanya deté un soldat racista camuflat de refugiat sirià

El sospitós portava una doble vida, com a oficial i immigrant, i tenia plans per cometre un atemptat

La detenció d'un sol­dat ale­many de 28 anys, amb rang de tinent i des­ti­nat a França, ha reve­lat un cas de doble vida insòlit: tot indica que l'home pre­te­nia come­tre un atemp­tat que fos atribuït al ter­ro­risme giha­dista, mogut només per la seva ide­o­lo­gia xenòfoba.

Aques­tes eren les pri­me­res con­clu­si­ons de la fis­ca­lia de Frank­furt ahir, en infor­mar de la detenció d'aquest mem­bre de les for­ces arma­des ale­ma­nyes, que l'any 2015 havia acon­se­guit fer-se pas­sar per un refu­giat sirià davant les auto­ri­tats d'immi­gració de Bavi­era, tot i que no parla àrab. Des d'ales­ho­res man­te­nia una doble existència, entre els exer­ci­cis mili­tars a França, entre­na­ments de resistència per a la super­vivència a Bavi­era i visi­tes esporàdiques al cen­tre de refu­gi­ats, on sem­bla que ningú no el va detec­tar com a impos­tor.

Se sos­pita que el detin­gut volia come­tre un atemp­tat i, de fet, se'l tenia sota vigilància des que al febrer va ser detin­gut a Viena quan anava a reco­llir una arma car­re­gada que supo­sa­ment ell mateix havia ama­gat en un racó dels lava­bos de l'aero­port de la capi­tal austríaca. Per motius que encara no han estat acla­rits, no se'l va rete­nir, sinó que es va con­si­de­rar que única­ment havia vul­ne­rat les lleis de tinença d'armes.

A par­tir d'aquell moment, però, se'l va tenir vigi­lat, fins que s'ha tan­cat el tren­ca­clos­ques de la seva doble iden­ti­tat.

La poli­cia de Frank­furt sos­pita que la seva intenció era come­tre un atemp­tat, pro­ba­ble­ment amb aque­lla arma ama­gada i la iden­ti­tat fictícia, amb intenció de desa­cre­di­tar els refu­gi­ats siri­ans.

A la seva detenció en va seguir una altra d'un pre­sumpte còmplice, un estu­di­ant també ale­many de 24 anys, ori­gi­nari com ell del sud del país i supo­sa­da­ment un amic seu que podria saber tant dels seus plans com de la seva doble iden­ti­tat.

La fis­ca­lia va infor­mar de les inves­ti­ga­ci­ons a través d'una por­ta­veu del depar­ta­ment, que va adme­tre que no tenia expli­ca­ci­ons pel cúmul de fac­tors insòlits que con­flu­ei­xen en aquest cas o com pot ser que pogués com­plir amb les obli­ga­ci­ons com a tinent i, alhora, ser de tant en tant a l'alberg de refu­gi­ats sense des­per­tar sos­pi­tes, tot i que l'única llen­gua estran­gera que parla és, segons les matei­xes fonts, una mica de francès. “És un home de molta mobi­li­tat”, va expli­car, amb certa iro­nia la por­ta­veu.

Laberint administratiu de migració

Que un alemany que ni parla àrab pugui “convèncer” les autoritats que és un refugiat sirià és un dels aspectes teòricament més inexplicables del cas del soldat. En realitat no ho és tant si es té en compte que darrere de molts casos que han anat sortint a la llum –sigui per judicis, processos d'expulsió o detencions– de refugiats el comú denominador és la falta de control real sobre aquests contingents. La multiplicitat d'enregistraments, en diferents zones d'Alemanya o diferents albergs, és la norma. I l'excusa més estesa és el desbordament administratiu que es va viure a Alemanya el 2015. Des d'aleshores ençà, Alemanya ha rebut 1,3 milions de refugiats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.