Opinió

El precaritzat estalvi

En definitiva, no són bons temps per a l'estalvi ni per als estalviadors. L'economia, malgrat tot, dona signes evidents de recuperació, si bé encara no de forma prou sòlida. Entre els desequilibris i les debilitats pendents, aquesta precarització de l'estalvi és un dels elements més preocupants per al futur i dels quals se'n parla menys. No interessa que se'n parli?

Si intentes fer alguna advertència sobre la creixent necessitat de pensar més en la jubilació o vellesa, i per tant a estalviar més i sobretot a estalviar millor, apareixen dues reaccions immediates. La primera -del tot lògica-, clamant per l'enorme dificultat d'estalviar que tenen una majoria de famílies amb ingressos afectats per la crisi i amb un horitzó poc encoratjador. Ben cert. La segona reacció és més preocupant: et retreuen que en recomanar estalviar per a la vellesa i la jubilació estàs propugnant algun tipus de privatització de les pensions o preparant el terreny per reduir-les. Reacció equivocada i argument fals: la privatització en si mateixa no soluciona res i desgraciadament les pensions -per impagables- es redueixen soles si ens creuem de braços.

No tornaré a insistir aquí en el tabú de les pensions (L'Econòmic, 11.09.2016), però no entendre que la longevitat creixent, la dificultat a crear prou llocs de feina (i això tot just iniciant-se la robotització) i el sobreendeutament públic generen un esdevenidor complicat per a les pensions que haurien de permetre'ns afrontar els nostres darrers (usualment cada cop més) anys; és senzillament un gravíssim error, és amagar el cap sota l'ala. A la crisi de les pensions, s'hi hauria de respondre tant fent-les més sostenibles com estalviant més i invertint millor.

Malauradament, aquest estalviar més i invertir millor tampoc no té un entorn gaire favorable. En primer lloc, el que hem dit de la material impossibilitat d'estalviar per a capes de la població especialment perjudicades per la crisi amb atur i salaris reduïts. Però per si no n'hi hagués prou amb el que acabem d'esmentar, tota l'estructura financera que s'ha de preocupar de gestionar i rendibilitzar el nostre poc o molt estalvi, està sotmesa a una crisi profunda que precaritza cada cop més l'estalvi col·lectiu del país. La conjuntura monetària i econòmica no pot ser més desfavorable per a l'estalviador; i el sector financer i en particular la gestió de l'estalvi i del patrimoni estan amenaçats. Analitzem breument el panorama.

Com dèiem, l'entorn que ens envolta és el d'un mercat del diner inundat de liquiditat pel BCE com a dopatge econòmic o fins i tot en respiració assistida, que fa que el diner perdi valor temps i els tipus d'interès hagin baixat fins i tot a territori negatiu. La inversió sense risc desapareix i la inflació -de moment encara baixa- anirà fent perdre valor adquisitiu a l'estalvi. És el que s'anomena repressió financera i que té en la precarització de l'estalvi la seva pitjor conseqüència.

Per part de l'oferta, ens trobem amb un sector encara convalescent d'una crisi dura i que tot just ha començat -amb no gaire èxit- el camí de recuperació de la reputació perduda i de la confiança dels clients, quelcom imprescindible en una activitat basada en gran mesura a confiar els diners a un tercer. Les mateixes entitats encarregades de fer-nos créixer l'estalvi han vist reduït sensiblement el seu marge d'intermediació -de fet el seu fonamental i tradicional modus vivendi- i depenen cada cop més de comissions i despeses que carreguen sobre serveis, entre ells els de gestió i dipositària de l'estalvi. Iguals o majors despeses i rendiments bruts baixos, donen rendiments nets anèmics. A més, aquestes entitats estan amenaçades per la competència derivada de la irrupció tecnològica i per una regulació que les ofega. No és una situació òptima per vetllar per rendibilitzar estalvis i inversions.

Nul·la rendibilitat.

Per la banda de la demanda, ja hem indicat la nul·la rendibilitat amb baix risc que avui es pot trobar en el mercat. Per a un estalviador petit o mitjà com l'espanyol o el català, acostumat a baixos nivells de risc -s'ha de dir massa baixos per a determinats perfils-, la sensació és d'incapacitat i frustració per treure algun rendiment que justifiqui el sacrifici de l'estalvi. Just quan més necessari seria anar fent un racó per al futur sense assumir el risc de pèrdues en el capital. De fet, per invertir amb més risc cercant rendiments positius ens caldrien dues coses de les quals no disposa l'estalviador mitjà del nostre país: consell i assessorament professional i una major cultura financera. Només amb això tindria sentit escometre la necessària sofisticació moderada (més risc) que requereix imprescindiblement la situació actual.

En definitiva, no són bons temps per a l'estalvi ni per als estalviadors. L'economia, malgrat tot, dona signes evidents de recuperació, si bé encara no de forma prou sòlida. Entre els desequilibris i les debilitats pendents, aquesta precarització de l'estalvi és un dels elements més preocupants per al futur i dels quals se'n parla menys. No interessa que se'n parli?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.