Borsa

JAUME PUIG

DIRECTOR GENERAL DE GVC GAESCO GESTIÓN

“El mercat es fa immune als riscos polítics”

Hi ha diversos factors que ajuden que les borses europees pugin de manera accelerada
La paciència dels inversors amb Trump viurà un moment clau al tercer trimestre
El BCE pot apujar els tipus al desembre de 2018. Abans és complicat que ho faci
Preveiem bons resultats empresarials com a mínim dos o tres anys més
Amb el ‘Brexit' les empreses adaptaran els factors de producció, però no valdran menys

Després d'haver vis­cut un pri­mer semes­tre difícil el 2016 amb la cai­guda del cru i el sí al Bre­xit, les bor­ses euro­pees van fer un gir i fa mesos que van a l'alça. El direc­tor gene­ral de GVC Gaesco Ges­tion entén, però, que la pujada encara no ha aca­bat.

S'han allu­nyat els ris­cos polítics després de les pre­si­den­ci­als fran­ce­ses?
A les elec­ci­ons fran­ce­ses ha aca­bat pas­sant el que s'espe­rava. Tot i això, les bor­ses han pujat perquè fins al final hi ha incer­tesa. I un tri­omf de Le Pen hau­ria posat en risc el pro­jecte de la UE. De tota manera, els mer­cats s'han anat immu­nit­zant davant els ris­cos polítics. Va que­dar demos­trat l'any pas­sat, amb la reacció davant tres esde­ve­ni­ments que els inver­sors temien: un sí al Bre­xit, la victòria de Trump i la dimissió de Renzi. En el pri­mer cas, el mer­cat va tri­gar 34 dies a recu­pe­rar-se; en el segon, 7 hores; i en el ter­cer, cinc minuts. Vol dir que les bor­ses ho supor­ten millor cada vegada.
Per què el mer­cat és capaç de mini­mit­zar esde­ve­ni­ments que no vol que suc­ce­ei­xin?
En pri­mer lloc, les bor­ses no poden caure molts cops pel mateix motiu. Amb els atemp­tats ter­ro­ris­tes va pas­sar el mateix: l'11-S es van enfon­sar, però després ho van reflec­tir cada vegada menys. A més, la con­nexió amb l'eco­no­mia de molts esde­ve­ni­ments polítics és menor del que es diu. Per exem­ple, en el cas del Bre­xit, les empre­ses adap­ta­ran els fac­tors de pro­ducció a la nova situ­ació. Però això no afec­tarà la seva valo­ració. Si JP Mor­gan tras­llada tre­ba­lla­dors a Frank­furt, no valdrà més ni menys que abans. Per últim, veiem que hi ha inver­sors que estan espe­rant que es pro­du­ei­xin cai­gu­des per com­prar acci­ons.
Les pròximes cites mar­ca­des a l'agenda són les elec­ci­ons al Regne Unit i a Ale­ma­nya.
Les britàniques no són unes elec­ci­ons que el mer­cat pugui témer. Les d'Ale­ma­nya sí, perquè afec­ten un dels països més impor­tants de la UE. Ara bé, les enques­tes dei­xen en ter­cera posició el par­tit més dis­rup­tiu i els mer­cats aco­lli­rien bé tant una victòria de Merkel com de Mar­tin Schulz. Jo crec que la recu­pe­ració econòmica fa retro­ce­dir els movi­ments con­tra­ris a la UE. I les dades macro­e­conòmiques a la zona euro estan millo­rant.
Aquesta bonança ajuda que els mer­cats tin­guin un bon com­por­ta­ment tot i els moments d'incer­tesa?
És que els resul­tats empre­sa­ri­als que anem conei­xent són molt bons. Hem vist sor­pre­ses posi­ti­ves tant en ingres­sos com en bene­fi­cis. I això que les expec­ta­ti­ves ja incor­po­ra­ven una millora. Aquest feno­men res­pon al fet que hi ha fac­tors favo­ra­bles a les expec­ta­ti­ves empre­sa­ri­als: el PIB mun­dial està en màxims i els cos­tos, tant finan­cers com labo­rals i de matèries pri­me­res, estan molt con­tin­guts. Són fac­tors que pre­ve­iem que con­ti­nu­a­ran donant-se un temps més. Així, pre­ve­iem bons resul­tats empre­sa­ri­als com a mínim dos o tres anys més. De fet, en el cas d'Europa, ha avançat més la recu­pe­ració econòmica i en els resul­tats que no a les bor­ses, que encara estan bara­tes com­pa­ra­ti­va­ment, tot i la forta pujada dels dar­rers mesos.
Per tant, hem d'espe­rar que les bor­ses con­tinuïn a l'alça?
A Europa les bor­ses estan endar­re­ri­des pels ris­cos polítics. Si aquests cedei­xen, les cotit­za­ci­ons ani­ran cap a on els resul­tats ja hi són, és a dir, més amunt. Una altra cosa és com s'hi acos­ten, si lini­al­ment o de forma acce­le­rada. De fet, en els dar­rers mesos, ja hem vist una acce­le­ració; hem recor­re­gut en sis mesos més del 40% del que ens separa de la valo­ració real de les empre­ses. Exis­tei­xen fac­tors que hi aju­den, com el mateix fet que les bor­ses esti­guin bara­tes, el procés de nor­ma­lit­zació de tipus i la dis­mi­nució de la prima de risc política. Hi ha flu­xos de diners que entren al mer­cat. El pri­mer, pro­ce­dent d'inver­sors que apos­ten per la renda vari­a­ble quan ven­cen els actius de renda fixa. Però també hi ha molts nord-ame­ri­cans que inver­tei­xen en borsa euro­pea.
La borsa ame­ri­cana, en canvi, està cara. És pel rally poste­rior a la victòria de Trump?
Ja ho estava abans. Després Trump ha gene­rat una expec­ta­tiva nova. De tot el que ha dit, els mer­cats s'han fixat sobre­tot en la pro­mesa de reforma de l'impost de soci­e­tats. S'espera que tant les des­gra­va­ci­ons fis­cals a la inversió com a les repa­tri­a­ci­ons afa­vo­rei­xin l'acti­vi­tat empre­sa­rial.
Aques­tes mesu­res encara no s'han imple­men­tat, però els mer­cats han anat pujant. Fins quan espe­ra­ran sense caure?
Els pre­si­dents dels EUA que han posat en marxa mesu­res impor­tants aviat ho han fet, com a molt, a l'agost. Per tant, seria a par­tir de lla­vors. La paciència del mer­cat amb Trump tindrà un test impor­tant a l'últim tri­mes­tre.
Pel que fa a la política monetària, hem d'espe­rar que s'acce­leri la sor­tida dels estímuls si s'esva­ei­xen els ris­cos?
Crec que els tipus a la zona euro no s'apu­ja­ran fins desem­bre de 2018 perquè el pro­grama de com­pra de deute s'ha estès fins a finals de 2017 i després convé dei­xar un temps per veure els efec­tes sobre l'eco­no­mia abans de tocar els tipus. Als EUA, en canvi, la Fed ha d'apu­jar-los per evi­tar que es gene­rin bom­bo­lles. Aquesta diferència enfor­tirà el dòlar davant l'euro, cosa que afa­vo­rirà les expor­ta­ci­ons euro­pees. Hem tin­gut un dòlar baix durant anys, cosa que ha aju­dat a la recu­pe­ració dels EUA. Ara li toca a l'euro.
En això també anem una mica endar­re­rits.
Amb molt de retard. Als EUA es va actuar molt ràpida­ment davant de la bom­bo­lla immo­biliària. Aquesta agi­li­tat va con­tri­buir que la recu­pe­ració fos més ràpida. El Regne Unit i Irlanda, on també es va donar aquesta bom­bo­lla, també van actuar ràpida­ment. A l'Estat Espa­nyol, en canvi, les mesu­res de reacció van ser len­tes i això ha supo­sat un allar­ga­ment de la crisi.

Un risc que no es cotitza

Paula Mateu

Jaume Puig recorda una reunió d'inversors mundials al més alt nivell que es va fer a Barcelona després de la primera gran manifestació de l'11-S. Segons diu, allà va calar la idea que s'arribaria a un acord entre l'Estat espanyol i Catalunya. I li sembla que el mercat no ha variat gaire la posició que va prendre llavors. Puig assegura que la possibilitat que es convoqui un referèndum és una qüestió que els inversors de tot el món situen entre els factors a considerar, però els mercats encara no ho han cotitzat. Perquè sigui així, diu, hi ha d'haver alguna concreció. “S'ha de veure quin és el plantejament. Els mercats se centren en les coses que estan passant. I després n'hi ha altres que són potencials, però que no tenen un reflex fins que no es concreten.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.