Emprenedors

Deixeu que els nens programin

Dos joves creen una escola ‘on-line' per formar en la tecnologia ‘scratch'

L'avanç expo­nen­cial de les tec­no­lo­gies dis­rup­ti­ves fa que ens tro­bem davant un futur més incert que mai. Hi ha, però, l'evidència que saber pro­gra­mar serà una capa­ci­tat bàsica per als ciu­ta­dans del demà. Per això, que els nens apren­guin a pro­gra­mar des de petits s'està con­ver­tint en una mena de man­tra entre grups de pares moti­vats i molts experts vin­cu­lats a l'edu­cació.

Així que Natàlia Puja­des i Joan Artés, que han tin­gut els dar­rers anys vin­cu­lació amb el món de la for­mació de noves tec­no­lo­gies per a nens, han creat Scratch School on-line, la pri­mera escola vir­tual espe­ci­a­lit­zada en llen­guatge scratch. Es tracta d'una tec­no­lo­gia de software lliure, que està desen­vo­lu­pada per l'Ins­ti­tut Tec­nològic de Mas­sac­hu­setts, i resulta més acces­si­ble per a nens, perquè és molt visual i està orga­nit­zada per blocs. Natàlia Puja­des l'alma mat­ter de Scratch School, explica que tot i que exis­tei­xen algu­nes ofer­tes for­ma­ti­ves d'aquesta eina, volen anar més lluny i donar la pos­si­bi­li­tat d'ense­nyar d'una manera estruc­tu­rada des del més bàsic fin apren­dre a pro­gra­mar vide­o­jocs del nivell de Flappy Bird, Mario o la Serp.

Ara com ara, l'escola on-line està foca­lit­zada en el públic infan­til, espe­ci­al­ment nens d'entre 7 i 12 anys, però també està oberta a adults que vul­guin apro­fun­dir en aquest llen­guatge. “Tenim bas­tants pares que s'han subs­crit als nos­tres cur­sos per poder aju­dar els fills en el seu procés d'apre­nen­tatge”, reco­neix Puja­des.

La dar­rera set­mana Scratch School ha inclòs a més una línia de for­mació on-line específica per a mes­tres i pro­fes­sors. “Ens havien arri­bat sol·lici­tuds de mes­tres de dife­rents comu­ni­tats autònomes que volien fer for­mació pel seu compte i hem hagut de pre­pa­rar un curs adap­tat”, relata Natàlia Puja­des.

Per fer rea­li­tat aquesta ini­ci­a­tiva han optat per un model de negoci basat en un sis­tema de quota men­sual de manera que els asse­gura uns ingres­sos recur­rents a l'escola.

Puja­des explica que aquesta estruc­tura per subs­cripció els obliga a ser més auto­e­xi­gents i pre­ser­var la qua­li­tat i alhora dona faci­li­tat d'accés a usu­a­ris que no estan obli­gats a fer una gran apor­tació econòmica ini­cial.

Així que amb una subs­cripció men­sual de 10 euros (o 10 dòlars, per al mer­cat lla­ti­no­a­me­ricà) es per­met acce­dir a tots els cur­sos dis­po­ni­bles, poden veure tots els tuto­ri­als, conèixer l'evo­lució de l'apre­nen­tatge, fer exàmens per assen­tar els conei­xe­ments i accés a pro­fes­sor on-line.

L'escola on-line es cuida d'actu­a­lit­zar vídeos nous cada set­mana per poder satis­fer tots els rit­mes d'apre­nen­tatge.Natàlia Puja­des explica que d'aquesta manera cada cop tenen més tràfic orgànic i que han acon­se­guit man­te­nir una tendència crei­xent de subs­crip­ci­ons.

La ini­ci­a­tiva la van posar en marxa el mes de febrer i estan en una fase d'actu­a­lit­zació i millora cons­tant. “Ara estem fent una feina de pica­pe­drers, dedi­cant molts esforços a donar-li visi­bi­li­tat i inter­pre­tar les pos­si­bi­li­tats de millora”, explica la cofun­da­dora. Tot i l'estat ini­cial de l'escola no els man­quen plans de futur, de fet faran un pla pilot de for­mació pre­sen­cial per a esco­les per al curs vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.