Política

Setge al procés sobiranista

David Fernàndez acusa l’Estat d’identificar referèndum amb cop d’Estat per intervenir Catalunya

L’exdiputat de la CUP avisa que els policies de l’operació Catalunya “però en vindran de nous”

El periodista Carlos Quílez afirma que la policia utilitza afers personals per pressionar polítics sobiranistes

L’exdi­pu­tat de la CUP David Fernàndez, ha acu­sat l’Estat espa­nyol d’iden­ti­fi­car el referèndum que pre­veu fer el govern el 2017 amb un “cop d’Estat” per jus­ti­fi­car una even­tual inter­venció de les ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes a través de l’acti­vació arti­cle 155 de la Cons­ti­tució Espa­nyola.

Fernàndez ho ha dit aquest dijous en la seva inter­venció a la comissió d’inves­ti­gació del Par­la­ment sobre l’ano­me­nada Ope­ració Cata­lu­nya. El peri­o­dista ha com­pa­re­gut com a expert pel seu tre­ball al cap­da­vant de la comissió sobre cor­rupció de la pas­sada legis­la­tura i com un dels impul­sors de la ini­ci­a­tiva Llums i Taquígrafs, que radi­o­gra­fia la cor­rupció a Cata­lu­nya.

Ha expli­cat que fins avui l’estratègia de l’Estat per fre­nar el sobi­ra­nisme havia estat desa­cre­di­tar polítics cata­lans rela­ci­o­nant-los amb casos de cor­rupció, a través d’infor­mes apòcrifs de la poli­cia. Tota la infor­mació que no es podia por­tar davant un tri­bu­nal, es redac­tava en un informe sense sig­nar i es fil­trava als mit­jans.

En aquest sen­tit, ha asse­nya­lat a l’exmi­nis­tre de l’Inte­rior, Jorge Fernández Díaz com a màxim res­pon­sa­ble quan estava al cap­da­vant de la car­tera, perquè con­si­dera que havia de tenir conei­xe­ment dels infor­mes poli­ci­als que es van fil­trar als mit­jans i, si no en tenia, havia d’haver obert una inves­ti­gació.

Segons ell, l’Ope­ració Cata­lu­nya no se cir­cums­criu només a un grup de poli­cies cor­rup­tes, sinó que “és una ope­ració d’Estat, una trama fora d’orde­na­ment i fora del con­trol públic, d’ús polític”.

L’expert ha apun­tat que amb la sor­tida a la llum d’aquests casos, “les cla­ve­gue­res de l’Estat” ja no poden fun­ci­o­nar de la mateixa manera i els coman­da­ments poli­ci­als que hi van pren­dre part han que­dat“desac­ti­vats”.

Ha aler­tat, però, con­tra menys­te­nir la capa­ci­tat de l’Estat per actuar con­tra el sobi­ra­nisme: “Com que anem cap a un esce­nari de con­flicte i no de solu­ci­ons, l’Estat uti­lit­zarà tots els seus res­sorts”.

Al seu parer, la poli­cia segueix espi­ant a polítics sobi­ra­nis­tes, i fins i tot creu que hi ha peri­o­dis­tes impli­cats en l’Ope­ració Cata­lu­nya. “Ja no exis­teix aque­lla estruc­tura de coman­da­ments, però els ser­veis d’intel·ligència tre­ba­llen acti­va­ment, deuen ser altres coman­da­ments, tot i que no amb les matei­xes for­mes”, ha dit.

Creu que ara l’estratègia està can­vi­ant i es busca que arreli la iden­ti­fi­cació del referèndum “amb el con­cepte de cop d’Estat per bus­car la legi­ti­mi­tat inter­na­ci­o­nal per inter­ve­nir” Cata­lu­nya. “És el manual de la pro­pa­ganda”, ha opi­nat.

Aquest dijous també ha com­pa­re­gut a la comissió el peri­o­dista i exalt càrrec de l’Ofi­cina Anti­frau, Car­los Quílez. Ha asse­gu­rat que l’Ope­ració Cata­lu­nya va néixer amb el dinar al res­tau­rant La Camarga de Bar­ce­lona al juliol del 2010, entre l’ales­ho­res líder del PP de Cata­lu­nya Alícia Sánchez Camacho i l’expa­rell de Jordi Pujol Fer­ru­sola Vic­to­ria Álva­rez. Aque­lla infor­mació, ha con­ti­nuat, es va guar­dar fins ea moment oportú, i l’ope­ració va acti­var-se ple­na­ment quan Jordi Pujol va fer cos­tat al procés sobi­ra­nista.

Segons Quílez, l’ope­ració no ha estat trans­ver­sal a la poli­cia, sinó pro­ta­go­nit­zada per un grup de coman­da­ments, que van ini­ciar la car­rera durant la Tran­sició. “Un grup de sal­vapàtries” alguns dels quals pot­ser són con­dem­nats judi­ci­al­ment, ha augu­rat. Per al peri­o­dista, l’ope­ració era cone­guda pel minis­tre de l’Inte­rior, Jorge Fernández Díaz, però no creu que el pre­si­dent, Mari­ano Rajoy, o la vice­pre­si­denta, Soraya Sáenz de San­ta­maría, n’esti­gues­sin al cas.

En la seva opinió, l’ope­ració Cata­lu­nya no té res a veure amb la cor­rupció de CDC i supo­sat cobra­ment de comis­si­ons per l’adju­di­cació d’obra pública. En tot cas, aquests poli­cies bus­ca­ven tot tipus d’infor­mació i la “que no van tro­bar, la van fabri­car”.

A més, ha lle­git un informe poli­cial on s’adme­tia que s’havia pres­si­o­nat una supo­sada exa­mant de l’expre­si­dent Pujol per posar ner­vi­osa la família i que cometés errors judi­ci­als. En aquest sen­tit, con­si­dera “gravíssim” que s’uti­litzi infor­mació per­so­nal per ata­car per­so­na­li­tats polítiques del cos­tat sobi­ra­nista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.