Opinió

Com ens afectarà el ‘Brexit’ als catalans?

La caiguda de la lliura podria provocar un efecte de substitució de les exportacions catalanes pels productes britànics i també l’augment de les importacions de productes britànics, ja que seran més competitius amb una lliura més baixa

La classe política no hauria de prendre mai decisions tan arriscades per a la població com la de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea sense abans conèixer amb seguretat els seus efectes. I és que el Brexit ja ha començat a generar efectes econòmics, polítics i socials adversos per una raó simple: la incertesa que genera, la qual pertorba tots els models econòmics i no permet la presa de decisions. Els efectes del Brexit a curt i mitjà termini van des de l’augment de la prima de risc del Regne Unit i de la Unió Europea, la depreciació de la lliura esterlina i de l’euro a la fuga de capitals del Regne Unit.

A Catalunya, fins ara les conseqüències han estat poc significatives. 2016 ha estat un dels millors anys per al turisme i els visitants britànics han seguit augmentant malgrat la pèrdua de poder adquisitiu que ha comportat la caiguda de la lliura. Igualment passa en el sector immobiliari, on els britànics són els estrangers que més propietats adquireixen a Catalunya. La depreciació de la lliura hauria de ser molt més important perquè afectés tots dos àmbits de manera significativa.

D’altra banda, el Brexit tampoc no ha tingut conseqüències importants en la balança comercial. De fet la caiguda de la lliura podria provocar un efecte de substitució de les exportacions catalanes per productes britànics i també l’augment de les importacions de productes britànics, ja que seran més competitius amb una lliura més baixa. En definitiva, una caiguda del 50% del superàvit comercial amb el Regne Unit afectaria un 3,5% del PIB català.

Els que sí que han notat ja els efectes d’aquest procés són els catalans que viuen al Regne Unit, els quals ja han començat a patir retallades en la seva economia derivats justament de la devaluació de la lliura esterlina i per tant del seu poder adquisitiu respecte de l’euro.

Oportunitat.

En qualsevol cas, el Brexit podria ser una gran oportunitat per a Catalunya si poguéssim convèncer que disposem d’una oferta estable, seriosa i confiable a llarg termini per atraure organismes europeus i empreses establertes al Regne Unit que vulguin mantenir-se dins la UE. En aquesta línia, el govern d’Ada Colau enviarà una missió comercial a Londres juntament amb la Cambra de Comerç de Barcelona i la Generalitat de Catalunya per, segons afirmen, “atraure inversions amb llocs de feina ben remunerats i de qualitat”. I és cert que Barcelona té importants factors de competitivitat i uns costos molt més moderats que Londres. Ara bé, aquesta realitat i la posició de l’Ajuntament de Barcelona d’erigir-se com a un lloc estable a la zona euro per a empreses afectades pel Brexit contrasta amb les afinitats polítiques de l’alcaldessa amb grups polítics propensos a la sortida de la UE i a l’aplicació d’un referèndum d’autodeterminació i amb el fet que el govern de la Generalitat està en mans d’un grup polític favorable a la sortida de la UE.

És molt difícil d’explicar que les firmes que fugen del Regne Unit per falta d’estabilitat la puguin trobar aquí quan estem enmig d’un procés que genera inestabilitat política i importants dosis d’incertesa per a les empreses. Hauríem de prendre nota del cas del Brexit per tenir clar que no s’haurien de prendre mai decisions polítiques tan importants com convocar un referèndum només tenint en compte conjectures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.