Societat

Passar un Sant Joan de luxe, en el festival Clownia

Zoo i Oques Grasses actuen avui a Sant Joan de les Abadesses i demà ho fan els amfitrions, Txarango

El circ i les activitats relacionades amb la consciència continuen marcant la identitat del festival

Arriba una de les festes populars més arrelades als Països Catalans, la revetlla de Sant Joan, amb la música, el ball, la coca, els petards i les fogueres com a protagonistes de bona part de pobles i ciutats. A Sant Joan de les Abadesses, la diada comparteix protagonisme amb el festival Clownia –amb les entrades exhaurides des de fa dies, tot i que s’ofereixen moltes activitats gratuïtes–, que enguany ha ampliat dates i espai, ja que s’ha aprofitat aquesta edició que el festival coincideix amb la festa major de Camprodon per organitzar-hi ahir el primer concert. Avui, però, la festa arriba a l’escenari habitual, Sant Joan de les Abadesses, amb l’actuació de bandes catalanes de gran renom, com ara Zoo i Oques Grasses, a més de la presència d’artistes internacionals com Terrakota i Che Sudaka i Pastorets Rock i Ojo de Buen Cubero a la plaça Major. Demà, els grans protagonistes són els amfitrions, Txarango, que presentaran el seu nou àlbum, El cor de la terra. També actuaran Manel, La Pegatina o Pascuala Ilabaca i Xiula i Di-Versiones a la plaça Major. El fi de festa el posaran diumenge els veterans Gossos, en un concert gratuït al costat del cantautor Cesk Freixas i el grup de reggae Microguagua. En total aquest any es preveu l’actuació d’una trentena de grups. Aquesta edició també amplia les activitats circenses i les activitats de l’Espai Consciència, on es faran conferències, taules rodones i xerrades obertes que aquest any giren al voltant del pensament crític.

D’altra banda, la Festa de Sant Patllari continua fins diumenge a Camprodon. D’avui destaca l’esperada gimcana, que s’ha reforçat, el futbol bombolla organitzat per l’ajuntament juvenil i la revetlla.

Es preveu vendre més coques i petards que el 2016

Redacció

Els catalans menjarem aquest any més d’1.654.000 coques artesanes de Sant Joan, un 1,5% més que l’any passat, segons les previsions del Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província, que aplega unes 700 pastisseries de tot Catalunya. El gremi confirma una consolidació de la recuperació de vendes en les principals diades, tot i que les xifres difícilment tornaran als nivells d’abans de la crisi. Les coques més venudes tornaran a ser les tradicionals: de brioix amb fruites i pinyons, la coca de llardons de full i la de pinyons farcida de crema. També van creixent, any rere any, les vendes de coques farcides de nata, trufa o crema de xocolata. Tal com explica el president del gremi, el pastisser Elies Miró (Pastisseria Miró, Castellterçol), “les claus d’una coca de Sant Joan de pastisseria són els ingredients de qualitat i, sobretot, que és un producte acabat de fer, sense els conservants i els colorants que s’afegeixen a un producte industrial per tal que aguanti setmanes al lineal del supermercat”. Pel que fa al sector pirotècnic, encara la revetlla amb optimisme i més bones sensacions que el 2016, en què ja es va detectar una lleugera recuperació; i la previsió és que de mitjana una família catalana es gasti uns 30 euros en petards. Les bombetes, les bengales, les piules, els Chinos, els grans trons i les fonts de colors continuen sent els productes estel·lars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.