Política

Merkel assaja un bloc anti-Trump

Berlín prepara la reunió del G-20 de la setmana vinent a Hamburg, amb Washington, Moscou i Ankara com a factors de perill

La cancellera confia en els socis europeus per salvar l’acord sobre el clima i el multilateralisme

Una set­mana abans de la com­plexa cimera del G-20 –el grup de les potències indus­tri­a­lit­za­des i els països emer­gents– a Ham­burg, la can­ce­llera ale­ma­nya, Angela Merkel, es va dei­xar envol­tar ahir a Berlín pels seus socis euro­peus més lle­ials: el francès Emma­nuel Macron i l’espa­nyol Mari­ano Rajoy, entre d’altres, a més del pre­si­dent del Con­sell Euro­peu, Donald Tusk; el de la Comissió Euro­pea, Jean-Claude Juncker, i un Paolo Gen­ti­loni neces­si­tat d’auxili per fer front al drama dels refu­gi­ats que arri­ben a les seves cos­tes, pre­fe­rent­ment des de Líbia.

Era una reunió pre­pa­ratòria del G-20 a escala euro­pea, amb Noru­ega i Holanda com a con­vi­dats. L’únic ele­ment diver­gent en la cons­tel·lació era The­resa May, que es va absen­tar de la con­ferència de premsa con­junta que es va fer al final perquè havia de tor­nar a Lon­dres a defen­sar el seu pro­grama de govern.

“És clar que hi ha dis­crepàncies en alguns aspec­tes, però també coin­cidències”, deia Merkel res­pecte als Estats Units de Donald Trump, el nom del qual pla­nava sobre la reunió. “Som ali­ats irre­nun­ci­a­bles en matèria mili­tar i de segu­re­tat”, asse­nya­lava Macron, en un nou reci­tal de com­pli­ci­tats i har­mo­nia amb la can­ce­llera. Els dos líders, l’ale­ma­nya i el francès, sem­blen dis­po­sats a par­lar a l’uníson en cada com­pa­rei­xença que fan ple­gats, més encara quan es tracta de plan­tar cara –evi­dent­ment sense tren­car-hi– a Trump.

“Estem vivint un moment únic i els ris­cos inter­na­ci­o­nals no havien estat mai tan crítics”, va dir Macron, deci­dit a sal­var l’acord sobre el clima de París mal­grat que Was­hing­ton se n’ha des­vin­cu­lat. La lluita con­tra el canvi climàtic no es pot que­dar espe­rant els escèptics, havia adver­tit Merkel, poc abans de rebre els seus ali­ats, en una inter­venció davant del Par­la­ment ale­many (Bun­des­tag) i també ori­en­tada a la cimera del G-20 d’Ham­burg. També allà, davant dels dipu­tats ale­manys, l’ombra de Trump era omni­pre­sent, per al·lusi­ons, ja fos com a ene­mic número u del pla­neta en l’àmbit climàtic o com a perill per al comerç mun­dial, en qua­li­tat de defen­sor del pro­tec­ci­o­nisme con­tra els objec­tius de Merkel i Macron d’avançar cap al lliure comerç.

Men­tres­tant, Rajoy va apro­fi­tar l’avi­nen­tesa per afe­gir-se al com­boi euro­peu dels ene­mics del pro­tec­ci­o­nisme, en el seu cas per des­ta­car, com acos­tuma a fer, els èxits d’Espa­nya en el camí cap a la recu­pe­ració econòmica.

Trump és, alhora, un perill i un aliat, tant per a Berlín com per a París. Macron l’ha con­vi­dat a pre­si­dir la des­fi­lada mili­tar del dia 14 de juliol, Dia Naci­o­nal a França, pro­ba­ble­ment interes­sat a mos­trar-se com a potència també mili­tar, ter­reny en què Ale­ma­nya, com a mínim, demos­tra timi­desa.

El míting d’Erdo­gan

Trump no és, però, l’únic núvol sobre el G-20, com es va demos­trar ahir quan es va pro­duir una nova topada amb Recep Tayyip Erdo­gan. El man­da­tari turc està deci­dit a apro­fi­tar la seva presència a Ham­burg per fer un míting davant els seus segui­dors a Ale­ma­nya, país on viuen tres mili­ons de ciu­ta­dans d’arrels tur­ques, la mei­tat dels quals amb dret a vot a Tur­quia. El govern ale­many, que ja va impe­dir el març pas­sat actes elec­to­rals a Ale­ma­nya en favor de la reforma cons­ti­tu­ci­o­nal pre­si­den­ci­a­lista d’Erdo­gan, va dei­xar ahir clar que aquesta mena d’actes no encai­xen en el for­mat de la cimera. “No és una bona idea”, va dir el minis­tre d’Afers Estran­gers de Merkel, Sig­mar Gabriel.

Hi haurà mesu­res de segu­re­tat extra­or­dinàries per la con­fluència a Ham­burg dels líders del G-20. S’hi espe­ren una vin­tena de mani­fes­ta­ci­ons, majo­ritària­ment de signe esquerrà i de grups autònoms radi­cals, enmig d’una situ­ació d’alarma gene­ra­lit­zada anti­ter­ro­rista que con­ver­teix la tro­bada en un repte per a les for­ces de segu­re­tat.

Ja hi ha prou ris­cos que pesen sobre la cimera per afe­gir-hi un míting inde­sit­jat per l’amfi­trió, del pre­si­dent d’un país que té empre­so­nat de fa mesos un peri­o­dista tur­co­a­le­many i que impe­deix les visi­tes de dipu­tats ale­manys als sol­dats esta­ci­o­nats al seu ter­ri­tori. El Par­la­ment ale­many va deci­dir la set­mana pas­sada la reti­rada d’aquests sol­dats, després de mesos d’estira-i-arronsa amb Erdo­gan.

Són molts els con­flic­tes bila­te­rals acu­mu­lats entre Merkel i Erdo­gan, per molt que Berlín no vul­gui la rup­tura amb un país clau per a la con­tenció de l’arri­bada de refu­gi­ats al ter­ri­tori de la UE. Trump, Erdo­gan i el rus Vladímir Putin són els tres ossos que haurà de rebre Merkel a Ham­burg. La frase “hi ha dis­crepàncies, però també coin­cidències”, que va apli­car ahir al líder dels Estats Units, és més o menys exten­si­ble a Erdo­gan i, en menor grau, a Putin. Amb tots tres està deci­dida a man­te­nir el “diàleg intens”, l’altre terme apli­cat ahir a Trump.

LES FRASES

Els EUA són part important del G-20. Farem el possible per treballar bé, plegats, sense minimitzar les diferències
Angela Merkel
cancellera alemanya
Europa és l’únic lloc del món on es continua defensant el multilateralisme contra el proteccionisme
Emmanuel Macron
president francès
Volem claredat contra el proteccionisme, que hi hagi les mateixes regles del joc per a tothom
r
Mariano Rajoy
president espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.