Política

La fiscalia investiga Le Pen per desviament de fons del Parlament Europeu

S’acusa la líder ultradretana francesa d’haver pagat empleats del seu partit amb diners comunitaris

El cas afecta 17 dels 22 eurodiputats del FN

Marine Le Pen s’asseurà al banc dels acusats. La fiscalia financera va obrir ahir una investigació contra l’euròfoba presidenta del Front National per apropiació indeguda, pel presumpte desviament de fons del Parlament Europeu (PE) destinats a remunerar assistents d’eurodiputats de la formació frontista. Els investigadors creuen que Le Pen, diputada al PE des del 2004, hauria utilitzat aquests diners per pagar la seva cap de gabinet, Catherine Grisset, i el seu guardaespatlles, Thierry Legier, entre el 2009 i el 2016. Tots dos havien estat acusats amb anterioritat amb relació al cas.

La investigació de la líder de la formació d’ultradreta arriba després que ahir acceptés citar-se amb els magistrats, a diferència del desembre passat, quan va ser convocada per primera vegada. Llavors, en plena campanya presidencial, Le Pen va considerar que la investigació era una maniobra política, i es va emparar en la immunitat parlamentària per no assistir a l’audiència amb els jutges i així evitar que una possible investigació l’afectés en la cursa cap a l’Elisi.

Ahir Le Pen no va respondre als magistrats i es va limitar a llegir una declaració que duia preparada, en què es manifestava innocent. Dilluns presentarà una apel·lació davant les acusacions, per les quals l’eurocambra li reclama 340.000 euros. Com que no els vol tornar, li estan retenint els diners del sou.

L’obertura ahir de la investigació contra Le Pen forma part d’un cas més ampli, que afecta 17 dels 22 eurodiputats del FN, el partit francès que més diputats té a la cambra. Entre els quals, el pare de Marine, Jean-Marie Le Pen, i Louis Aliot, company de la líder frontista i baró de la formació a la Catalunya del Nord.

El PE estima que la formació hauria defraudat 4,9 milions d’euros entre el 2012 i el 2015, a través d’una quarantena d’assistents que oficialment desenvolupaven la seva feina a Brussel·les i a Estrasburg, però que en realitat formarien part d’un sistema generalitzat de feines fictícies pensat per esgarrapar fons comunitaris, quan la seva tasca real tindria a veure amb el dia a dia del partit a França.

El presumpte ús fraudulent dels fons del PE, doncs, continua. La setmana passada, en la constitució del nou govern, Macron es va desprendre de tres ministres del MoDem, amb el qual governava en coalició, perquè la formació centrista està sota sospita pels mateixos motius que el FN. Dues de les ministres que van deixar l’executiu, Sylvie Goulard i Marielle de Sarnez, eren exmembres del PE i estaven sent investigades. En el cas del MoDem, però, ningú està sent investigat de moment.

L’allau d’investigacions pel possible desviament de fons del PE per remunerar empleats nationals es va iniciar el 2015, a instàncies del llavors president de l’eurocambra, Martin Schulz.

LA XIFRA

4,9
milions d’euros
hauria defraudat el Front National entre el 2012 i el 2015, segons el Parlament Europeu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.