Política

Setge al procés sobiranista

Zoido sobre Catalunya: “Si la llei s’incompleix, la llei s’aplicarà; gratis no hi ha res”

El ministre de l’Interior espera “que el seny i el sentit comú s’imposi i que predominin els interessos generals als particulars”

Juan Ignacio Zoido es pregunta “fins on” portaran els sobiranistes a la societat catalana mentre no afronten els problemes dels seus ciutadans

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, confia en què la Generalitat de Catalunya “entri en raó” i “trenqui d’una vegada la dinàmica” de la seva “obsessió” pel que fa al desafiament sobiranista. No obstant, ha volgut deixar clar davant un possible incompliment de la llei que “gratis no surt res”. “Sens cap dubte qui infringeixi la llei tindrà les mesures lògiques”, subratlla el titular d’Interior. I, sense voler avançar “cap dels passos” que es donarien si els secessionistes segueixen amb els seus plans, emfatitza: “Si la llei s’incompleix, la llei s’aplicarà perquè hi ha una llei que complir i unes sancions previstes per als qui no ho facin; gratis no hi ha res”.

De moment, el titular d’Interior no veu raons per incrementar els efectius de les forces de seguretat, si bé recorda que en estar immers el procés sobiranista en diverses causes judicials és normal que els jutges facin requeriments als agents, com els interrogatoris que està fent la Guàrdia Civil a funcionaris catalans pels preparatius de la consulta del primer d’octubre.

Respecte als plans de la Generalitat, Zoido lamenta que cada vegada els secessionistes “segueixin avançant més”, cosa que, diu, “no té cap sentit”.

“Estan obsessionats amb aquesta declaració unilateral d’independència, amb aquest referèndum il·legal (...) Jo espero que el seny i el sentit comú s’imposi i que predominin els interessos generals als particulars”, subratlla el ministre de l’Interior, que es pregunta “fins on” portaran a la societat catalana mentre no afronten els problemes dels seus ciutadans.

Zoido retreu l’excessiu temps que s’està dedicant des del Govern de la Generalitat al “què fan, com ho fan i com són capaços d’afrontar la seva decisió”, una postura que titlla “d’absurda”, doncs saben que “no ho pots fer”.

“No tens el suport, ni nacional ni internacional, no pots anar contra la Constitució i la sobirania nacional i un tribunal, el Constitucional, ja t’ha dit que és il·legal. A on vols portar la societat catalana?”, emfatitza Zoido convençut, això no obstant, que “fins a l’últim moment cal reflexionar perquè entrin en raó i perquè trenquin la dinàmica en la qual han entrat”.

Però Interior no vol que aquest clima afecti a la seguretat i finalment el ministeri ha arribat a una entesa amb la Generalitat per celebrar el pròxim 10 de juliol la Junta de Seguretat de Catalunya que des de fa vuit anys no es reuneix.

“El veritablement positiu és que es celebrarà, però més positiu és encara que s’ha aconseguit tancar un ordre del dia per resoldre problemes concrets”, assegura el ministre, que posa èmfasi en què no cal barrejar aquests assumptes amb el procés sobiranista, tot i que des de Catalunya s’hagi anunciat 500 noves places de Mossos d’Esquadra, el que no depèn d’ells sinó del ministeri d’Hisenda.

Fora d’aquestes possibles disputes, Zoido constata que no hi ha cap problema de coordinació entre la Policia, la Guàrdia Civil i els Mossos, que treballen conjuntament i intercanvien dades tots els mesos a través de dues subcomissions -en l’àmbit judicial i en el d’informació-, sense oblidar que la policia autonòmica catalana acudeix a la taula d’avaluació de l’amenaça gihadista “en un pla d’igualtat” amb la resta de forces de seguretat i el CNI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.