Gran angular

Eduardo Salvador

Fundador de la consultoria Findaway

“Tenim l’obligació d’ocupar-nos més dels sèniors que tenen talent”

És trist veure el talent jove en estat d’esclavitud. Als joves se’ls ha de pagar més
La defensa del sènior passa per reconèixer allò que sap fer i té: tècnica i experiència

Ja fa 11 anys que Edu­ardo Sal­va­dor va crear Fin­daway Group, una con­sul­to­ria exe­cu­tiva espe­ci­a­lit­zada en la gestió i l’orga­nit­zació d’empre­ses, que té per fina­li­tat acom­pa­nyar-el cli­ent cap a l’excel·lència. Fa un any que és també pre­si­dent de la Fun­dació Fin­daway, que té com a objec­tiu l’ori­en­tació i for­mació dels joves per a la seva inte­gració al món labo­ral, així com por­tar a terme pro­gra­mes d’ajuda adreçats als sèniors.

Quina és la dimensió de Finaway?
Dis­po­sem d’una plan­ti­lla de 55 pro­fes­si­o­nals i pre­ve­iem una esti­mació de fac­tu­ració d’uns dos mili­ons d’euros enguany. A més, puc dir que ens aca­bem de fusi­o­nar amb Imte­rim Head, fet que per­metrà doblar la fac­tu­ració.
Quan entra­ran en vigor els efec­tes de la fusió?
Com molt tard, el 30 de setem­bre. El cert és que ens tro­bem en un pla de crei­xe­ment inorgànic molt potent per crear una gran pla­ta­forma d’àmbit ibèric per aju­dar pro­fes­si­o­nals sèniors sense feina.
És pos­si­ble que a mitjà ter­mini es pugui adqui­rir alguna altra empresa per entrar en aquesta pla­ta­forma?
És molt pos­si­ble que abans de final d’any puguem anun­ciar-ne una altra. El gran pro­blema social que tenim davant nos­tre, i que la gent no n’és cons­ci­ent, és que tenim molt talent sènior des­a­pro­fi­tat, que ho passa molt mala­ment.
El vos­tre focus on s’adreça, quin public o cli­ent aneu a bus­car?
No els anem a bus­car. Des­gra­ci­a­da­ment tenim una gran reserva de matèria pri­mera que ja m’agra­da­ria que tin­gues­sin pro­jec­tes imme­di­ats per poder-los donar una sor­tida.
Falta sen­si­bi­li­tat a l’Estat espa­nyol pels direc­tius sèniors?
Crec que és un tema cul­tu­ral. Aquí mol­tes vega­des només s’ha mirat de com reta­llar en l’estruc­tura de l’empresa. Això s’ha vist durant la crisi. Tenim l’obli­gació social i econòmica d’aju­dar-los.
Algu­nes orga­nit­za­ci­ons apar­ten els majors de 45 anys i hi posen joves per abai­xar cos­tos.
És trist veure el talent jove en estat d’escla­vi­tud. Als joves amb car­rera se’ls ha de pagar de manera rao­na­ble i no se’ls ha d’uti­lit­zar per con­tri­buir a la pre­ca­ri­e­tat labo­ral. I el pit­jor és que això ser­veix per subs­ti­tuir el pro­fes­si­o­nal sènior que en sap molt. La joven­tut té habi­li­tats que no tenim la gent de més de 50 anys, però hi ha una cosa que no tenen els joves: l’experiència. A Holanda el 40% dels de més de 50 anys tre­ba­llen com a autònoms o interin mana­ger i din­tre d’un marc labo­ral per­fec­ta­ment legal.
I al nos­tre país es pot fer més?
El minis­teri de Tre­ball i la CEOE hau­ran d’esforçar-se molt més. Estem a la cua d’Europa a donar sor­tida a la gent gran. Falta sen­si­bi­li­tat, huma­nisme i ètica. Jo he par­ti­ci­pat en la cre­ació d’una asso­ci­ació espa­nyola, AIME, perquè real­ment lluiti per tots aquests temes de visu­a­lit­zar la rea­li­tat soci­o­la­bo­ral.
La vos­tra empresa com defensa el paper del pro­fes­si­o­nal sènior?
La defensa clara és reconèixer allò que sap fer el pro­fes­si­o­nal de més de 45 anys. Per exem­ple saber què aporta aquesta per­sona davant d’un pro­blema que pot tenir l’empresa a un cost vari­a­ble res­pecte al seu compte de resul­tats i, sobre­tot, la gran experiència que aporta la per­sona. Aque­lla per­sona exe­cuta la feina i cobra un vari­a­ble en funció dels resul­tats.
Hi haurà mol­tes nove­tats labo­rals en el futur, per això serà clau la fle­xi­bi­li­tat i l’adap­tació.
No creu que el jove s’ade­qua més a aquests ter­mes que el sènior?
La manera de tre­ba­llar can­viarà, efec­ti­va­ment. Tam­poc no podem con­ti­nuar tal com estem ara. No pot ser que la con­ci­li­ació fami­liar encara sigui un pro­blema, hem de tenir uns hora­ris més o menys fle­xi­bles. Però hi ha altres ter­mes, com ara la per­ti­nença a l’empresa, la res­pon­sa­bi­li­tat, el com­promís, fets que els sèniors conei­xent molt bé.
L’admi­nis­tració dona prou suport a la gent de més de 45 anys?
No està posant els recur­sos sufi­ci­ents per inten­tar pal·liar una rea­li­tat social. Tenim l’obli­gació d’ocu­par-nos més de les per­so­nes amb talent de més de 45 anys.
Quins objec­tius té la fun­dació cre­ada recent­ment?
Vam començar amb l’ocu­pació i beques i ara també ens ocu­pem d’aspec­tes d’acció social i empresa, de ciència i tec­no­lo­gia i salut i inves­ti­gació. Nosal­tres volem ser com­ple­men­ta­ris a altres obser­va­to­ris que miren la rea­li­tat del moment. Ens ima­gi­nem com serà la soci­e­tat din­tre de 30 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.