Política

França

El repte migratori

Castigat per tràfic solidari

Un tribunal sentencia un pagès i militant a quatre anys de presó condicional per haver ajudat centenars de refugiats a travessar la frontera italiana

L’acusat diu que ha actuat en resposta a “l’absència de l’Estat”

“Res m’aturarà. Continuaré amb els meus actes, perquè cal fer-ho.” Amb aquestes paraules va reaccionar el militant i pagès Cédric Herrou, de 37 anys, després de ser condemnat ahir a quatre anys de presó condicional per un delicte de solidaritat. Aquest emblemàtic defensor dels refugiats és acusat d’haver ajudat més de 200 estrangers a creuar la frontera entre França i Itàlia. Van detenir-lo, per última vegada, el 24 de juliol a l’estació ferroviària de Canes. Aleshores, acompanyava un grup de 156 persones, sudaneses la majoria d’elles, que viatjaven amb tren de Niça a Marsella per sol·licitar l’asil.

“Nosaltres actuem per l’absència de l’Estat. Invito els membres del tribunal que vagin a veure les famílies de les quinze persones que han mort a la frontera franco-italiana”, va declarar Herrou al conèixer la sentència del tribunal d’Ais de Provença. Després d’haver estat jutjat l’octubre i el febrer passats, es tracta de la primera vegada que condemnen Herrou amb una pena de presó. Un càstig que no haurà de complir en el cas que no reincideixi en els seus delictes de solidaritat. Ajudar un estranger sense papers a introduir-se a França és considerat un delicte, castigat amb una pena màxima de cinc anys de presó i 30.000 euros de multa. Tanmateix, la legislació francesa incorpora una clàusula d’indemnitat en el cas que s’assisteixi els immigrants per preservar la seva dignitat. “Les accions de Cédric Herrou, com ell mateix ha afirmat, es deuen a una conducta militant, que té com a finalitat permetre que els estrangers eludeixin els controls establerts per les autoritats”, assegura el tribunal per justificar la pena de presó. Des de l’esclat de la crisi dels refugiats, l’estiu del 2015, el govern francès va restablir els controls als trens i les carreteres que connecten Itàlia amb França, sota el pretext de l’amenaça terrorista. Segons dades de la prefectura dels Alps Marítims (sud-est del país), la policia fronterera va detenir l’any passat 36.789 immigrants sense la documentació necessària. Davant d’aquests estrictes controls, Herrou i d’altres membres del col·lectiu Roya Citoyenne van començar l’estiu passat a transportar refugiats de la localitat fronterera de Ventimiglia fins al territori francès. Situat als afores del poble de Breil-sur-Roya, a 7 km de la frontera entre França i Itàlia, el mas d’Herrou –un modest productor d’oli d’oliva i d’ous de gallina– ha acollit centenars d’immigrants des de l’estiu passat.

“No ha de ser un pagès ni una infermera jubilada els encarregats d’ocupar-se dels refugiats”, va assegurar ahir Herrou, que critica l’absència de centres d’acollida en el departament fronterer dels Alps Marítims. De fet, el prefecte d’aquesta regió va ser condemnat al març pel tribunal administratiu de Niça per haver impedit als sol·licitants d’asil que realitzin les seves peticions en el territori francès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.