Política

La nova política ja no entusiasma

Els diputats del partit de Macron reben nombroses crítiques per la seva inexperiència i amateurisme

El portaveu del govern assegura que alguns parlamentaris amb “dificultats” passaran les vacances “estudiant”

Macron no és l’únic actor de la nova política francesa que està sent criticat. Els diputats del seu partit, La República en Marxa (LREM), creat l’abril de l’any passat, tampoc han tingut un debut fàcil a l’Assemblée Nationale. Després d’haver arrasat en les eleccions legislatives del juny amb 350 diputats (d’un total de 577), el moviment presidencial ha mantingut una intensa activitat parlamentària. Ha aprovat sis lleis, entre les quals hi ha la de la moralització de la vida pública, que ha prohibit el treball dels familiars com a assistents parlamentaris. Malgrat això, el seu balanç s’ha vist llastrat per la sensació d’amateurisme mostrada pels representants d’una formació que va presentar persones sense experiència política en la meitat de les seves candidatures. La imatge d’una vicepresidenta de l’Assemblée Nationale que rep consells d’un funcionari de la institució per gestionar un debat o d’un diputat debutant a qui li costa pronunciar un discurs sense llegir-lo han estat algunes de les pífies comeses pels diputats macronistes que l’oposició ha criticat durament i de les quals les xarxes socials s’han fet ressò.

“Els francesos desitgen ser governats correctament i, per tant, volen tenir diputats competents”, assegura Jérôme Sainte-Marie, president del gabinet d’anàlisi PollingVox. Segons aquest politòleg, “els sondejos mostren una baixada evident de la popularitat del partit de Macron”.

“El moviment de LREM va ser creat amb la idea que es pot governar sense polítics i sense els partits. Però els francesos tornen a sentir la necessitat de la política”, explica l’analista Philippe Breton. Aquest critica que “els diputats del partit de Macron no han sabut respectar l’equilibri intern de l’Assemblée Nationale”, basat en una repartició equitativa de les vicepresidències del Parlament i en el fet d’aprofitar les esmenes de l’oposició per enriquir els textos legislatius. Per això, la nova majoria és acusada d’aprovar les lleis proposades per l’executiu sense tenir en compte el debat parlamentari.

“Des de l’exterior hi ha la sensació que som un grup molt controlat, com si fos un regiment militar. Però en realitat és el caos”, reconeix un diputat de LREM al diari Libération, destacant així la dificultat de mantenir cohesionat un grup que reuneix polítics conservadors i d’altres de progressistes. Davant dels errors comesos, el portaveu del govern, Christophe Castaner, afirma que “alguns diputats tenen certes dificultats, però passaran les vacances estudiant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.