Política

Vuit ferits per arma blanca a Rússia en una acció que reivindica Estat Islàmic

L’agressor apunyala diversos vianants en una ciutat de Sibèria abans de ser abatut

Diversos mitjans russos assenyalen que l’home és d’origen musulmà

L’endemà dels apunyalaments a Turku (Finlàndia), un incident semblant va tenir lloc ahir a Rússia, quan un home va atacar amb un ganivet diverses persones que anaven pel carrer a la ciutat siberiana de Surgut, abans de ser abatut per la policia. Hores després, Estat Islàmic va reivindicar l’acció, tot i que les autoritats russes havien descartat des d’un principi el mòbil terrorista.

L’agressor “va atacar vianants amb un ganivet i en va ferir vuit” cap a les 11.20 h (hora local) al centre de Surgut –una ciutat de 330.000 habitants–, segons va informar el Comitè d’Instrucció de Rússia, l’autoritat judicial que investiga el cas. La policia va “neutralitzar” l’assaltant, que havia oposat resistència als agents, hi van afegir en un comunicat les forces de l’ordre, que van assegurar també que havien identificat el sospitós –un home de 23 anys nascut a Surgut– i verificat l’existència d’eventuals antecedents psiquiàtrics.

El fet que la policia descartés la pista terrorista com a principal línia d’investigació va provocar la perplexitat entre els usuaris de les xarxes socials, incloent-hi l’opositor número u del Kremlin, Aleksei Navalni. “Un home que corre amb un ganivet i que intenta matar el màxim nombre de persones, què és sinó un atemptat?”, es va demanar a Twitter.

Per la seva banda, Estat Islàmic, que hores abans s’havia atribuït els atemptats de Barcelona i Cambrils, també es responsabilitzava d’aquesta acció. “L’atacant de la ciutat de Surgut, a Rússia, és un soldat d’Estat Islàmic”, va declarar l’organització en un comunicat difós a Telegram per la seva agència de propaganda, Amaq. Mentre les autoritats ni confirmaven ni desmentien la versió del grup gihadista, mitjans de comunicació russos atribuïen dues identitats diferents a l’agressor, en tots dos casos d’origen musulmà.

“Mantenir la calma”

El diari digital Lenta.ru revelava que l’autor dels apunyalaments és Bobichel Abdurajmànov, de 23 anys i originari de l’Àsia Central, a partir d’informacions subministrades per dues fonts anònimes dins de la policia de Surgut. Segons aquest web, les autoritats estan investigant si Abdurajmànov s’interessava pels corrents de l’islam radical.

Poc després, el popular web informatiu Life.ru identificava l’atacant com a Artur Gadzhíev, un jove de 19 anys procedent de la república del Daguestan, en el conflictiu Caucas Nord rus. El mitjà assegurava també que el pare de Gadzhíev està sota la vigilància de les forces de seguretat com a possible extremista religiós.

Imatges difoses per webs i cadenes de televisió russes mostraven el cos de l’atacant sota un llençol blanc i un gos de la policia inspeccionant el cadàver. També es va poder veure una de les víctimes envoltada d’un bassal de sang.

Tots els ferits van ser hospitalitzats, segons la policia. Dos d’ells estaven en estat greu, segons va indicar en un comunicat el govern de la regió de Khàntia-Mànsia. L’alcalde de Surgut, Vadim Xuvalov, va emetre un missatge per vídeo en què instava els habitants d’aquesta ciutat de Sibèria occidental a “mantenir la calma”, i va assegurar que la policia tenia la situació sota control.

Falsa alarma de tiroteig a l’estació de trens de Nimes

L’alarma es va encendre ahir a Nimes després que l’estació central de trens de la ciutat fos dessallotjada al vespre arran d’un avís sobre la presència d’un o dos individus armats. La policia va tancar i va escorcollar el recinte i va detenir un home que duia una pistola falsa. Poc abans, l’organització de la Vuelta –que va començar ahir en aquesta ciutat amb una contrarellotge per equips– havia sembrat l’alarma en afirmar que s’havia produït “un tiroteig” a l’estació, situada a uns 400 metres de la sala de premsa on els periodistes cobrien la gira ciclista. Al final, però, la policia local va confirmar que s’havia desallotjat l’estació però va negar que s’hi hagués produït cap tiroteig. També la prefectura del departament del Gard va desmentir el tiroteig i va dir que només s’hi havia dut a terme “una operació de verificació” després d’un avís sobre una situació sospitosa. Finalment, el Ministeri de l’Interior va assegurar que no havia passat res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.