Política

Els talibans, amos i senyors de l’opi

L’Afganistan n’és el màxim productor mundial

Els grups armats fan pagar impostos a productors i traficants

El país també s’ha convertit en el gran laboratori on es desenvolupa tot el procés

Heroïna i morfina. Les drogues que són el pa de cada dia a l’Afganistan. Diversos informes de l’ONU revelen que el país és el màxim productor mundial, amb un 80% del total. Es calcula que hi ha 400.000 hectàrees i aquest negoci tan lucratiu va generar gairebé 3.000 milions d’euros en ingressos.

D’aquesta manera, des que la coalició internacional i els seus socis afganesos de l’Aliança del Nord van començar la invasió l’octubre del 2001 (per posar fi al règim talibà i als santuaris d’Al-Qaida), la superfície de cultiu per a l’opi ha augmentat fins a 25 vegades.

Els talibans van prohibir el cultiu d’aquesta planta l’any 2001, però ràpidament es van fer enrere en vista de la ingent quantitat de diners que generava i ara fins i tot fan pagar impostos a productors i traficants. Una de les novetats que s’han detectat és que des de l’Afganistan ja es fa tot el procés de transformació de l’opi, que s’extreu del cascall i després es transforma en heroïna o morfina. No és gaire complicat muntar un taller per dur a terme aquestes tasques, fet que ha propiciat aquesta producció. A més, el preu d’aquestes drogues s’ha disparat durant el 2017. Entre els mesos de gener i juny d’aquest any, els serveis afganesos han desmantellat 46 laboratoris clandestins, mentre que en el primer semestre del 2016 van ser 16, segons les seves dades.

El 54% de la producció d’heroïna es concentra al sud del país, en dues de les places fortes talibanes, les províncies de Qandahar i Helmand, on milers de quilòmetres quadrats situats a la frontera amb el Pakistan produeixen la major quantitat d’heroïna del món. D’altra banda, el cascall es cultiva “en 21 de les 34 províncies afganeses”, segons dades de les Nacions Unides. Moltes d’aquestes províncies estan en mans del govern de Kabul. Altres països que són grans productors d’opi són l’Índia i el Pakistan.

Problemes amb les drogues

Els Estats Units han dedicat 8.600 milions de dòlars des del 2002 a la lluita contra les drogues a l’Afganistan, amb uns resultats força mediocres.

De fet, el consum d’opiacis s’ha disparat als Estats Units, amb una epidèmia de sobredosis sense precedents. Algunes dades assenyalen que l’heroïna que es consumeix majoritàriament als Estats Units procedeix de Mèxic, mentre que al Canadà el 90% de l’heroïna que hi arriba procedeix de l’Afganistan. Al màxim país productor, es calcula que gairebé un milió de la població consumeix opiacis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.