Política

llei de transitorietat

Aval acadèmic internacional a la llei del referèndum

Un grup d’experts d’universitats estrangeres creuen que la normativa és homologable i compleix els estàndards

Justifiquen la consulta per la negativa de l’Estat a negociar-la amb Catalunya

“Si les auto­ri­tats espa­nyo­les neguen el dret de Cata­lu­nya de nego­ciar el seu dret a deci­dir dins del marc polític espa­nyol, lla­vors l’únic camí que els queda a les auto­ri­tats cata­la­nes és con­vo­car un referèndum d’auto­de­ter­mi­nació”. Així de clar s’expressa un grup d’experts inter­na­ci­o­nals que ha estu­diat el con­flicte polític entre Cata­lu­nya i l’Estat durant mesos i que han ela­bo­rat l’informe El legítim dret a deci­dir de Cata­lu­nya: Camins cap a l’auto­de­ter­mi­nació, al qual ha tin­gut accés aquest diari. Aquests eru­dits, pro­fes­sors d’uni­ver­si­tats dels Estats Units, Suïssa, França i Por­tu­gal, han ana­lit­zat el cas català tant des de la pers­pec­tiva de la lega­li­tat i la legi­ti­mi­tat com com­pa­rant-lo amb el dret inter­na­ci­o­nal i altres pro­ces­sos d’inde­pendència, i han arri­bat a la con­clusió que la llei que empara el referèndum de l’1 d’octu­bre com­pleix amb els requi­sits impres­cin­di­bles perquè la votació sigui con­si­de­rada vàlida. Es tracta de Nico­las Lev­rat —que ha coor­di­nat el pro­jecte—, San­drina Antu­nes, Gui­llaume Tus­seau, i Paul Willi­ams, que han ela­bo­rat l’informe de manera inde­pen­dent amb la intenció de fer-lo arri­bar al govern.

Repas­sen la norma que ha de per­me­tre votar l’1-O i en des­ta­quen aspec­tes com que fixa qui hi podrà par­ti­ci­par a par­tir d’un cens ja exis­tent i que, per tant, no pot ser alte­rat, en deter­mina la pre­gunta i espe­ci­fica quins pas­sos cal seguir davant de cada resul­tat: si gua­nya el sí, el Par­la­ment pro­cla­marà la inde­pendència i, si venç el no, es con­vo­ca­ran elec­ci­ons autonòmiques.

(Més infor­mació en l’edició de demà diven­dres).

LA XIFRA

160
pàgines
aborden la situació política de Catalunya i el dret a decidir des de la perspectiva històrica, jurídica i política


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.