Política

RAMÓN COTARELO

POLITÒLEG, CATEDRÀTIC EMÈRIT DE CIÈNCIA POLÍTICA I DE L’ADMINISTRACIÓ DE LA UNED, PUBLICISTA, ESCRIPTOR I TRADUCTOR

“L’1-O i el Procés català és un acte revolucionari”

“El que passa a Catalunya no és de cap manera un cop d’estat. És un Parlament que actua en exercici de les seves atribucions”

“A Espanya la desinformació és total, els mitjans de comunicació estan manipulats al servei del règim”

La idea d’Espanya que té la dreta és la que l’esquerra ha comprat. Comparteixen la mateixa idea d’Espanya
Descarto la intervenció militar perquè l’oligarquia econòmica sap que la repercussió seria catastròfica
Com valora la manera com el govern de la Gene­ra­li­tat i el Par­la­ment plan­te­gen el repte del referèndum de l’1-O?
Doncs molt bé. De la manera més civi­lit­zada que es pot ima­gi­nar. El pre­si­dent Puig­de­mont ja va dir que es tran­si­ta­ria de la llei a la llei perquè no hi hagi cap buit jurídic, i això és el que s’està fent.
Però des de deter­mi­nats sec­tors polítics i mediàtics s’acusa el govern i la majo­ria par­la­mentària de fer un cop d’estat.
El que passa a Cata­lu­nya no és de cap manera un cop d’estat. És un Par­la­ment que actua en exer­cici de les seves atri­bu­ci­ons. Si hi ha dis­crepàncies, que es resol­guin mit­jançant cri­te­ris civi­lit­zats. Però el pro­blema és que el que hi ha no és una dis­crepància, sinó una volun­tat deci­dida des del prin­cipi de no escol­tar i de boi­co­te­jar-ho tot uti­lit­zant els ins­tru­ments jurídics d’una forma hos­til, i, per tant, des­le­gi­ti­mant-los. No podem obli­dar que el major des­le­gi­ti­ma­dor del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal és el govern espa­nyol.
Vol dir que el govern del PP ha ins­tru­men­ta­lit­zat el poder judi­cial?
I tant! Són hereus de Franco. No han entès mai el que és la sepa­ració de poders ni hi han cre­gut mai. Han omplert la judi­ca­tura d’amics seus, de cli­ents i de mili­tants. Menys­preen el par­la­ment [Congrés] i l’igno­ren de seguida que poden. I quan no poden perquè no tenen majo­ria abso­luta recor­ren al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal que prèvia­ment han mani­pu­lat per rebai­xar el dret de la majo­ria par­la­mentària a qüesti­o­nar les seves deci­si­ons. Que té a veure tot això amb un estat de dret per molt que par­lin d’ell contínua­ment? Res.
Com defi­ni­ria l’1-O i el procés polític que viu Cata­lu­nya?
Pri­mer de tot, és una revo­lució.
Per què?
No exis­teix cap cri­teri per defi­nir què és una revo­lució, perquè si existís un cri­teri ja no seria una revo­lució. És una revo­lució perquè trenca els esque­mes. L’únic que importa és que el procés polític català per l’auto­de­ter­mi­nació té un suport popu­lar mas­siu, és democràtic i és pacífic. I això és el que li dona el caràcter nou. És un acte revo­lu­ci­o­nari perquè suposa un canvi de legi­ti­mi­tat.
Els reque­ri­ments judi­ci­als i les que­re­lles a mem­bres del govern, dipu­tats, cen­te­nars d’alcal­des i mit­jans de comu­ni­cació, for­men part d’una estratègia repres­siva de l’Estat?
Són els pri­mers gra­ons.
Quin esce­nari pre­veu a par­tir d’ara?
Dependrà de tres fac­tors dels quals ells estan molt pen­dents. Un és la capa­ci­tat d’acció i mobi­lit­zació de l’inde­pen­den­tisme català, que com demos­tra la Diada con­ti­nua sent molt gran. El segon punt que tenen en compte és l’exte­rior. I el ter­cer punt són ells matei­xos. Perquè ells també estan divi­dits. Hi ha sec­tors ultres que pro­tes­ten perquè no s’aplica prou mà dura.
Com inter­preta la soci­e­tat espa­nyola el que està pas­sant a Cata­lu­nya?
Crec que no en té ni idea, perquè la desin­for­mació és total. Els mit­jans de comu­ni­cació a Espa­nya estan tots mani­pu­lats al ser­vei del règim. La seva funció no és infor­mar sinó adoc­tri­nar. I sobre Cata­lu­nya, d’una manera total­ment tan­cada.
El dis­curs naci­o­na­lista espa­nyol s’ha fet hegemònic?
Sí. Fins ara el naci­o­na­lisme espa­nyol tenia dues cames. Una la de la dreta de sem­pre i l’altra la de l’esquerra. És cert que davant l’arrogància i estu­pi­desa del naci­o­na­lisme espa­nyol de dre­tes, l’esquerra es per­me­tia el luxe de ser crítica. Fins que s’arriba a un punt de perill. Lla­vors, aquesta divisió des­a­pa­reix.
En quina mesura la cor­rupció política del PP inci­deix en l’acti­tud res­pecte a Cata­lu­nya?
Quant al govern de Rajoy, en res, perquè són tan cor­rup­tes que ni en són cons­ci­ents. I cre­uen que estan en el seu per­fecte dret de robar, perquè per això estan en política.
La rege­ne­ració que plan­te­gen algu­nes for­ces polítiques és invi­a­ble?
Sí. La cor­rupció és inhe­rent a la idea que de l’Estat té la dreta. Cre­uen que l’Estat és seu com si fos una pro­pi­e­tat pri­vada. Per a ells, els sobre­sous al PP eren el més nor­mal. Un plus de pro­duc­ti­vi­tat. I això era la punta de l’ice­berg de la cor­rupció. Han estruc­tu­rat un par­tit que és una asso­ci­ació de mal­fac­tors. I això ho diuen els jut­ges, que fa impos­si­ble la rege­ne­ració de l’Estat. Només seria pos­si­ble amb un sotrac revo­lu­ci­o­nari.
També n’hi ha hagut a Cata­lu­nya...
L’intent del naci­o­na­lisme espa­nyol de des­le­gi­ti­mar el procés català ata­cant la cor­rupció és pen­sar que tot­hom és com ell. I és clar que a Cata­lu­nya hi ha hagut cor­rupció i que el cas Pujol és catastròfic. Però està loca­lit­zada. No es pot par­lar d’una cor­rupció de les ins­ti­tu­ci­ons i encara menys de la major part dels par­tits i en abso­lut de la soci­e­tat cata­lana. La situ­ació és molt dife­rent. Bus­quen l’equi­pa­ració per embru­tar, però no és així. La prova és que aquí hi ha una revo­lució i a Espa­nya no.
La reacció con­tra el procés català és la reacció d’un govern, el de Rajoy, o és una reacció de l’Estat?
És d’Estat. Tot el que inclou l’Estat. I no podem obli­dar que par­lem d’un estat fran­quista. El con­tro­len els hereus ideològics del fran­quisme. No han mar­xat mai. L’única posició que queda per saber fins ara és la de l’Església, que està molt callada. I això vol dir que algú està fre­nant les jerar­quies més ultres. Tota la resta d’esta­ments tenen una reacció hos­til i alguns pen­sant amb nostàlgia sobre la inter­venció mili­tar. Però això no es donarà.
Des­carta la inter­venció de l’exèrcit pel fet de ser ara Espa­nya un estat de la Unió Euro­pea?
La des­carto perquè els mili­tars no actuen mai pel seu compte. Sem­pre actuen finançats i empe­sos pel capi­tal. I el capi­tal està sent molt cau­telós perquè encara que la seva reacció és de rebuig abso­lut sap que la reper­cussió a Europa seria catastròfica, i per tant no hi haurà un finançament per aquest tema. Cal recor­dar que no és Franco qui es va revol­tar. Qui es va revol­tar con­tra la República va ser l’oli­gar­quia. Franco va ser el mili­tar que van bus­car i com­prar les oli­gar­quies espa­nyola, cata­lana i basca.
El PSOE és part de la solució o cons­ti­tu­eix part del pro­blema?
Cap de les dues coses. El PSOE a l’única cosa a què aspira és a sobre­viure trac­tant de res­sus­ci­tar un mort, que és el bipar­ti­disme de l’alter­nança, fent creure a la gent, i ho defensa fins i tot Pablo Igle­sias, que el pro­blema de Cata­lu­nya s’arre­gla fent fora del govern el PP. Aquest és un món il·lusori. El que els pre­o­cupa en rea­li­tat és una guerra interna sobre l’hege­mo­nia de l’esquerra. Però tot això no té res a veure amb Cata­lu­nya.
Per tant, la sor­tida del PP del govern no obri­ria una via de solució?
Natu­ral­ment que no. La idea d’Espa­nya que té la dreta és la que l’esquerra ha com­prat. Com­par­tei­xen la mateixa idea d’Espa­nya.
I Pode­mos?
Mareja la per­diu. Té un dis­curs mun­tat sobre la hipo­cre­sia i la fal·làcia. Diuen que estan a favor de la sobi­ra­nia de Cata­lu­nya però no de la inde­pendència. Aquesta és una dis­tinció aris­totèlica: a favor de la potència però no de l’acte, quan l’única forma mate­rial de la sobi­ra­nia és la inde­pendència.
Què s’hi juga Cata­lu­nya, l’1-O?
Con­ti­nuar com està o emer­gir com un estat nou.
I Espa­nya, si perd Cata­lu­nya?
Haurà d’afron­tar, en una situ­ació molt difícil, una qüestió que ha anat poster­gant els dar­rers tres-cents anys, que és legi­ti­mar la seva existència com a estat nació, que ara no és. O arre­gla això o finirà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.