Política

Macron promet resultats “en un any i mig o dos”

El president francès defensa les seves reformes en una de les primeres entrevistes televisives que concedeix des que va arribar a l’Elisi

La popularitat del mandatari continua caient en els sondejos

Emmanuel Macron baixa a l’arena mediàtica. Després de quatre mesos en què no ha concedit pràcticament cap entrevista als mitjans del seu país, el president francès va ser entrevistat, ahir al vespre, a la cadena de televisió TF1 durant un horari de màxima audiència. L’objectiu: defensar les seves polèmiques reformes, com ara la del mercat laboral i la supressió parcial de l’impost sobre la fortuna (ISF), que pagaven els francesos amb un patrimoni superior a 1,3 milions d’euros. Aquestes mesures han fet que el jove dirigent, de 39 anys, sigui considerat com “el president dels rics”. Davant d’aquesta polèmica reputació, que es veu reflectida en els seus baixos nivells de popularitat, Macron va prometre, ahir, que les seves reformes donaran resultats en dos anys. “La plenitud dels resultats es veurà en un any i mig o dos anys”, va defensar des del Palau de l’Elisi, on va ser entrevistat. Tanmateix, va recordar que “no es pot jutjar l’acció del president de la República simplement a través d’un indicador”. Aquesta afirmació feia referència a l’objectiu que es va marcar el seu predecessor, François Hollande, que va defensar que l’èxit del seu mandat dependria d’una baixada significativa del nivell d’atur a l’Estat francès, actualment en el 10%. Per reduir la desocupació, el govern centrista va aprovar, el 22 de setembre, una nova reforma laboral que facilitarà els acomiadaments i beneficiarà els acords en les empreses en perjudici dels convenis col·lectius. “La nostra reforma és la primera vertadera transformació del codi laboral francès per a les petites i mitjanes empreses”, va afirmar el president. Tot i que la reforma laboral de Macron no ha provocat una onada de protestes com la de la primavera del 2016, aquesta tampoc ha rebut una acollida favorable per la majoria de francesos.

Segons un sondeig d’Ifop, publicat el 10 d’octubre, la popularitat de Macron, que va baixar de forma notable durant l’estiu, continua caient. Tan sols el 50% dels francesos en té una opinió positiva. I segons un sondeig de l’institut Viavoice, el 53% considera que la seva política econòmica beneficia les classes acomodades.

Macron es va defensar d’aquesta reputació de ser el president dels rics: “El mandat que m’han donat és actuar amb determinació perquè cada francès pugui tenir una vida digna i lliure.” També va intentar justificar les seves polèmiques declaracions, al setembre, en què va qualificar de “cínics” i “mandrosos” els opositors a la reforma laboral.

Avís a les elits

El jove dirigent va explicar que aquestes declaracions havien estat expressades “amb un registre normal i seriós” i va assegurar que anaven dirigides a les elits polítiques.

A més de demostrar l’habilitat oratòria, la intervenció d’ahir de Macron va ser feta amb una voluntat pedagògica, però també amb una certa actitud a la defensiva. De fet, la principal novetat que va comunicar és que l’Elisi “ha començat els mecanismes” per retirar la Legió d’Honor al productor nord-americà Harvey Weinstein, acusat de violació i abusos sexuals.

LES FRASES

La plenitud dels resultats es veurà en un any i mig o dos. Però no es pot jutjar l’acció del president a través només d’un indicador
La nostra reforma és la primera vertadera transformació del codi laboral francès per a les petites i mitjanes empreses
Tinc el mandat d’actuar [...] perquè cada francès pugui tenir una vida digna i lliure
Emmanuel Macron
PRESIDENT DE LA REPÚBLICA FRANCESA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.