Política

Els abusos sexuals taquen la reputació de Westminster

Treballadors del Parlament britànic elaboren una llista on denuncien assetjaments d’una quarantena de diputats

Dimiteix el ministre de Defensa, Michael Fallon

Després de l’escàndol per les denúncies sexuals contra el productor de Hollywood Harvey Weinstein, ara és el Parlament de Westminster el que està sota sospita. El motiu és una llista que han elaborat treballadors del Parlament i que assenyala principalment una quarantena de diputats conservadors, dels quals 15 formarien part del gabinet de Theresa May, però també d’altres partits. Molts casos es refereixen a comportaments i vocabulari inadequat, però també hi ha denúncies de violacions. Aquesta llista ha estat entregada a la premsa. La primera víctima d’aquest escàndol és el ministre de Defensa, Michael Fallon, que va dimitir ahir al vespre. És el càrrec més alt afectat i va col·locar la mà al genoll d’una periodista fa quinze anys.

En la llista hi ha acusacions molt serioses, com ara la contractació de prostitutes dins del Parlament, un vídeo en què apareix un parlamentari tory mantenint “sexe extrem amb tres homes” i la denúncia de dues dones que haurien quedat prenyades –un diputat tory hauria pagat a una d’elles perquè avortés–. A més, l’ex-secretari d’estat de Pensions, Stephen Crabb, va enviar missatges pujats de to a una becària.

Hi ha d’altres denúncies, com la d’una activista conservadora que acusa el primer secretari d’estat, Damian Green, el segon de May, d’insinuar-se-li amb un missatge. Ell ho nega. La primera ministra ha demanat que s’obrin investigacions internes de tots els casos. Els escàndols sexuals esquitxen també quatre diputats laboristes, dos dels quals van participar en l’última campanya del líder laborista, Jeremy Corbyn. També hi ha la confessió de l’activista Bex Bailey, que va ser violada per un agressor (no parlamentari) durant el congrés laborista del 2011, i el partit va ignorar la denúncia. El Partit Laborista ha confirmat que ha obert una investigació sobre les al·legacions. També hi hauria un liberaldemòcrata involucrat. Alguns parlamentaris diuen que hi podria haver més de cent casos. Es tractaria d’una cultura molt estesa i alguns mitjans indiquen que podria ser pitjor que l’escàndol de l’abús de les dietes del 2009, que va obligar a dimitir un president dels Comuns per primer cop en 300 anys. El president de la Cambra, John Bercow, ha parlat de “tolerància zero” al Parlament pel que fa als assetjaments sexuals.

LA XIFRA

15
diputats denunciats
formarien part del gabinet de la primera ministra britànica, Theresa May.

Una cultura que fa massa que dura

El diputat laborista John Mann va dir que “és més fàcil per a una dona jove denunciar un assetjament sexual a la plaça del Parlament que dins del Parlament” i que aquesta és una pràctica que fa massa dècades que dura. També denuncia que “no hi ha un sistema robust per als treballadors per denunciar abusos i això ha de canviar”. La comissió d’estàndards és la que té competències per investigar les queixes contra els parlamentaris sospitosos d’haver minat la reputació de Westminster. No obstant això, no cobreixen els afers sexuals i ara mateix s’ha convertit en un enorme problema. La líder dels Comuns, la conservadora Andrea Leadsom, proposa implementar un pla que inclogui ampliar l’equip que gestiona una línia telefònica confidencial on els treballadors puguin denunciar els abusos i buscar suport psicològic. També proposa que es pugui dotar aquest equip de més poder perquè pugui derivar aquests casos a instàncies superiors perquè puguin iniciar “les investigacions i les accions pertinents”. A més, els assessors telefònics han de poder recomanar que qualsevol comportament que pugui ser constitutiu de delicte sigui denunciat a la policia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.