Gran angular

L’hostaleria s’empassa la nova ocupació

Catalunya suma setze trimestres creant llocs de feina, la major part dels quals els ha copat el sector de turisme i consum. La tendència no albira un canvi de model

Generem una ocupació volàtil i dependent dels cicles econòmics
Laura Pelay
Vicesecretària ugt
Les empreses troben en la parcialitat la flexibilitat
raül Ramos
professor economia ub

Des de finals de 2013 fins al mes de setem­bre d’enguany a Cata­lu­nya s’han creat 310.900 llocs de tre­ball, segons dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA). Tot i que encara no s’han recu­pe­rat els llocs de tre­ball des­truïts durant la crisi (581.400), la millora de la taxa d’ocu­pació ha estat cons­tant durant 16 tri­mes­tres seguits. Ara bé, on i en qui­nes con­di­ci­ons s’han gene­rat aques­tes noves ocu­pa­ci­ons?

El pro­fes­sor d’eco­no­mia de la UB Raül Ramos explica que en com­pa­rar les xifres res­pecte a l’any pas­sat o fins i tot amb les pit­jors èpoques de la crisi la recu­pe­ració d’ocu­pació ha anat sobre­tot a fei­nes lli­ga­des a la millora del con­sum i del turisme, però també a d’altres àrees com l’admi­nis­tració pública, que havia tin­gut una etapa de con­tenció molt ele­vada durant els anys de vaques magres.

Si mirem per exem­ple el dar­rer any, segons les dades de l’Enquesta de Població Activa, tal com recull l’Obser­va­tori de Tre­ball, en xifres abso­lu­tes, de les 92.700 per­so­nes més que estan tre­ba­llant enguany res­pecte a l’any pas­sat, prop de la mei­tat ho han fet en el sec­tor de ser­veis (44.800 ocu­pats més), seguit de la cons­trucció (24.000 ocu­pats més), la indústria (19.900) i l’agri­cul­tura (3.900).

L’aug­ment de l’ocu­pació s’ha con­cen­trat doncs en el sec­tor de ser­veis, i en con­cret a l’hos­ta­le­ria. En els dar­rers qua­tre anys, l’hos­ta­le­ria, per exem­ple, ha absor­bit el 20% de les noves ocu­pa­ci­ons.

Les xifres posen en evidència que les refle­xi­ons durant la recessió d’un canvi de model pro­duc­tiu han que­dat en això. Parau­les. Els sec­tors amb ocu­pació de menys valor afe­git són els que més feina han creat. “Con­ti­nua havent-hi un pes més impor­tant en els sec­tors lli­gats al turisme i el comerç”, explica Ramos.

Cata­lu­nya acu­mula setze tri­mes­tres d’incre­ment inin­ter­rom­put d’ocu­pació. I la tendència segueix a l’alça. El ter­cer tri­mes­tre de 2017 ha sumat en crei­xe­ment de la població ocu­pada el 2,9%. Però, cada cop hi ha més veus que aler­ten que no convé enllu­er­nar-se pel bon ritme de cre­ació d’ocu­pació. “Estem gene­rant una ocu­pació molt volàtil, molt ter­ci­a­rit­zada en el sec­tor de ser­veis i molt depen­dent dels cicles econòmics”, lamenta Laura Pelay, vice­se­cretària gene­ral de la UGT a Cata­lu­nya, qui adver­teix que quan els con­flic­tes soci­o­polítics del Medi­ter­rani aca­bin, la bom­bo­lla turística que estem vivint els dar­rers anys a la costa escla­tarà. “Ales­ho­res tin­drem un pro­blema gravíssim, perquè totes les ocu­pa­ci­ons que hem anat fent en turisme i hos­ta­le­ria és molt pro­ba­ble que aca­bin des­a­pa­rei­xent. És molt pre­o­cu­pant.”

I si mirem les con­di­ci­ons en què s’han desen­vo­lu­pat els nous con­trac­tes, la lec­tura no és gens enco­rat­ja­dora. Ramos asse­gura que en gene­ral en tots els actors de tots els llocs de tre­ball les con­di­ci­ons de tre­ball són pit­jors res­pecte als sala­ris i les con­di­ci­ons d’abans de la crisi.

Anem per pas­sos; segons l’anàlisi que fa l’Obser­va­tori de Tre­ball a par­tir de l’EPA, la taxa de tem­po­ra­li­tat ha aug­men­tat en tots els sec­tors, la del turístic, que està en un 33% per exem­ple, és 10,9% punts més que un any abans, i la del comerç al detall és la més ele­vada dels dar­rers 9 anys (25,8%).

Pel que fa als sala­ris, els més mal­pa­rats han estat o bé els que s’incor­po­ra­ven per pri­mer cop al mer­cat labo­ral o els que han hagut de can­viar de feina. L’eco­no­mista Daniel Fernández Kranz, en un estudi que ha publi­cat a Fun­cas, xifrava en una rebaixa del 14% els sous dels nous con­trac­tes d’entrada sig­nats el 2015 en com­pa­ració amb l’any 2008. I per si no fos sufi­ci­ent, els con­trac­tes a temps par­cial també han gua­nyat pes en la recu­pe­ració de l’ocu­pació. De fet, a Cata­lu­nya ha aug­men­tat en 3 punts entre l’any 2008 i el 2017, en pas­sar de repre­sen­tar el 10,88% de les per­so­nes tre­ba­lla­do­res al 13,98%. “Es tracta d’un incre­ment molt impor­tant tenint en compte que aquesta par­ci­a­li­tat no és esco­llida pel tre­ba­lla­dor”, diu Pelay.

Així que amb sala­ris més bai­xos i més jor­na­des a temps par­cial, per a Ramos, les empre­ses tro­ben la fle­xi­bi­li­tat que bus­ca­ven abans en els con­trac­tes tem­po­rals.

LES XIFRES

310.900
Nous llocs de treball
És la xifra de la nova ocupació entre 2013 i 2017.
581.400
Ocupació destruïda
És el nombre de persones que van quedar sense feina entre 2008 i 2013.
20%
A hostaleria
En els darrers quatre anys, hostaleria ha absorbit el 20% de la nova ocupació.
22,21%
Temporalitat La xifra a penes ha augmentat un punt en quatre anys.
35 hores
Per sota
El percentatge de persones que treballen menys de 35 hores representa el 36,20%.
-14%
Devaluació salarial
És la reducció de sous que s’ha registrat en els contractes d’entrada.
3,1%
Augment parcialitat
Són els punts que ha augmentat el pes de la parcialitat amb la recuperació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.