Gran angular

Oussama Khatib

Director del Laboratori de Robòtica de la Universitat de Stanford (Califòrnia)

“Compartirem la nostra quotidianitat amb robots abans del que ens pensem”

El repte és fer que els humanoides adquireixin la gran coordinació que tenim els humans
No podem perdre poder davant dels robots. El múscul l’aportaran ells; el cervell, nosaltres

Oussama Khatib va ser el convidat d’honor de la III Nit de la Robòtica, organitzada pel Grup de Treball de Robòtica de la Indústria 4.0 dels Enginyers Industrials de Catalunya, celebrada el 19 d’octubre passat al bell entorn del recinte modernista de Sant Pau, a Barcelona. El professor Khatib, nascut a Alep (Síria), format a Tolosa de Llenguadoc i instal·lat professionalment als Estats Units, és un referent mundial en l’àmbit de la robòtica humanoide i actualment dirigeix el laboratori de Robòtica i Intel·ligència Artificial de la Universitat de Stanford, a Califòrnia. La robòtica industrial a Catalunya, segons els organitzadors, genera una facturació de 150 milions d’euros, exporta el 40% de la producció i ja ha instal·lat més de 10.000 robots.

En quin punt es troba la recerca en l’àmbit de la robòtica humanoide?
Si pensem en el moment en què l’home va començar a volar i l’evolució que ha fet la indústria aeronàutica fins ara, podríem dir que la robòtica humanoide es troba encara a un 60per cent de la seva total evolució. Tenim encara molts reptes perquè els robots puguin interactuar amb els humans. Reptes en seguretat, en materials, en fabricació, en actuació... Encara hem d’accelerar en moltes tecnologies. Però si pensem en un altre tipus de robots, més especialitzats, crec que el progrés ja el tenim aquí.
Robots amb capacitats humanes?
Estem molt a la vora de veure el desenvolupament de robots no humanoides en molts entorns que mai hauríem pogut imaginar. Robots amb dos braços, un cap, unes mans, un tors i la capacitat de locomoció. Avui he estat amb la companyia catalana PAL Robotics, que es dediquen a la fabricació de robots humanoides, i estan fent una feina remarcable en recerca de noves capacitats per a aquests tipus de robots.
On és el repte de la ciència?
Avui en dia, els robots són capaços de saltar, córrer, moure’s, però tenen dificultats quan es tracta de manipular, d’interactuar amb el món físic. El repte el tenim en les qüestions tàctils i en la percepció. Encara hem d’aconseguir que adquireixin la gran coordinació que tenim els humans. Volem que els robots humanoides caminin i treballin en el mateix espai i ambient que els humans, però l’entorn està fet per a nosaltres i no per a ells.
Quan incorporarem els robots humanoides a la vida quotidiana?
Ara estem investigant com podem fer que un robot tingui cura de les persones, que les ajudin dins de casa seva. Hi ha molta recerca al voltant d’aquest àmbit. És un projecte real, però trigarem encara uns quants anys a aconseguir que els humans se’n puguin beneficiar a aquest nivell. Tanmateix, ja hem aconseguit molts robots especialistes a fer manipulacions complexes, com ara aquells que introduïm en el cos humà i els manipulem a milers de quilòmetres de distància per fer operacions de gran precisió.
Els humanoides seran robots amb capacitat per aprendre?
Aquesta és la clau, que aprenguin de les habilitats no emocionals dels humans, per interactuar. Aprendre serà una de les coses més importants que faran els robots.
L’aprenentatge en l’àmbit emocional serà possible?
La robòtica social també és una àrea que està en creixement. Els robots també hauran de reconèixer les emocions, les expressions dels humans, però això requerirà més temps.
La ciència situarà al mateix nivell la persona i el robot?
Això és perillós, perquè els humans podrien perdre poder en favor dels robots i, per tant, hem de ser molt precisos. En els pròxims deu anys veurem molt desenvolupament al voltant dels robots humanoides, robots amb dos braços i amb mobilitat, que tindran moltes funcionalitats dels humans. Ho veurem més aviat del que ens pensem. Els robots aportaran el múscul i els humans, el cervell.
Ens foragitaran de la feina?
La robòtica, com qualsevol altra tecnologia, planteja reptes a la societat. Els robots ens obligaran a reorganitzar el món del treball i la nostra responsabilitat serà donar-li sentit a aquesta reorganització per sortir-ne beneficiats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.