Política

El buit de poder a Berlín inquieta Macron i ajorna la reforma d’Europa

El president francès s’erigeix en el nou home fort del continent

El bloqueig institucional a Alemanya dificulta que s’impulsin canvis a la Unió Europea

El 26 de setembre, dos dies després de les eleccions alemanyes, el president francès, Emmanuel Macron, va presentar la seva ambiciosa reforma en clau federal de la UE. El projecte, que pretén crear la figura d’un ministre d’Economia i un pressupost de la zona euro, destaca perquè és una de les poques iniciatives presentades per dinamitzar el projecte europeu. Amb el discurs pronunciat a la Sorbona, Macron volia deixar entendre que França havia d’influir tant com Alemanya en la refundació de l’Europa post-Brexit, però el que no va preveure és que dos mesos després la cancellera alemanya, Angela Merkel, semblaria incapaç de formar un govern de coalició. Un buit de poder a Berlín que inquieta Macron.

“No ens interessa que la situació es crispi”, va assegurar ahir el president francès, que va parlar amb Merkel després que les negociacions fracassessin. Segons fonts de l’Elisi, el bloqueig institucional a Alemanya “reforça la necessitat que França prengui la iniciativa per treballar a favor d’un ambiciós projecte europeu”.

De fet, Macron va començar ahir una sèrie de reunions amb els líders de les principals forces polítiques franceses per debatre la creació d’una sola circumscripció electoral a França, en lloc de les vuit actuals, per a les eleccions europees de la primavera del 2019. El president francès també va aprofitar aquestes trobades per impulsar l’organització de les convencions democràtiques, que espera que tinguin lloc durant els primers sis mesos de l’any que ve arreu del Vell Continent amb l’objectiu de discutir sobre la reforma de les institucions europees. Pel dirigent francès, el primer semestre del 2018 és un període clau per dinamitzar la UE, ja que després començarà la precampanya de les europees i això dificultarà que s’impulsi qualsevol canvi important. Unes previsions que depenen de si Merkel pot formar un govern abans de Nadal.

“L’aturada de les negociacions sobre la formació d’una coalició és una molt mala notícia per a la UE”, afirmava ahir Le Monde en el seu editorial. El bloqueig institucional alemany deixa Macron, que disposa d’una àmplia majoria en l’Assemblée Nationale, com pràcticament l’únic dirigent fort del continent. Qualificat per la influent revista nord-americana Time com “el proper líder d’Europa”, la bona imatge internacional del president francès contrasta amb la seva baixa popularitat a França. Segons un sondeig al Journal du Dimanche, un 52% dels francesos estan insatisfets de la seva gestió.

El president francès anunciarà probablement avui un canvi de govern d’envergadura menor. Segons les previsions, aquest afectarà Christophe Castaner, el portaveu de l’executiu i secretari d’estat per a les relacions amb el Parlament, que deixarà aquestes funcions després que dissabte fos escollit per liderar La República en Marxa (el partit de Macron). Aquesta serà la segona reestructuració del govern en només sis mesos de mandat. Una mostra més de les fragilitats del nou home fort d’Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.