Societat

solidaritat

El #GivingTuesday promou la donació de plasma

El Banc de Sang aprofita “un dia per donar” per fer pedagogia sobre la falta de plasma

Més de 300 projectes solidaris continuen oberts al web de la iniciativa per obtenir donacions i voluntaris

El # GivingTuesday és la rèplica solidària al Black Friday, la jornada de les compres. La crida a col·laborar fent una donació econòmica, una donació de temps en forma de voluntariat o la donació de plasma . Una crida, batejada com “un dia per donar”, que ahir va arribar per tercer any a Catalunya. Una de les grans mobilitzacions la va protagonitzar el Banc de Sang i Teixits amb el desafiament d’aconseguir un centenar de donacions de plasma, la quantitat que es necessita per assolir l’autosuficència de plasma a Catalunya. S’hi van implicar diferents hospitals i es va instal·lar un punt central al Palau Robert, a Barcelona. L’Aina Salvà, de 19 anys i estudiant de veterinària, va ser una de les donants: “Dono sang habitualment, però és el primer cop que ho faig de plasma. Em pensava que serien dues punxades... I ca! És molt semblant. La gent ha de superar els prejudicis i s’ha d’animar a fer-ho.”

La diferència és que la donació de plasma requereix gairebé una hora i per això es fa amb hora prèvia. El director assistencial del Banc de Sang, Enric Contreras, va explicar que Catalunya és autosuficient en donacions de sang, però que no ho és en les de plasma. Se’n necessiten 60.000 litres a l’any i això vol dir 20.000 donacions a l’any, mentre som en les 10.000. “Hem de pujar la xifra, perquè l’OMS ho recomana”, va dir, i va insistir que la recuperació del donant és immediata i es poden fer donacions cada quinze dies. I on va a parar el plasma? Una part s’utilitza per a les transfusions als hospitals, però el 85% va a l’elaboració de medicaments per a persones amb problemes de coagulació de la sang, trasplantaments i malalties del fetge.

L’Aina Salvà té professionals del sector mèdic en la família i està molt conscienciada en la necessitat que s’ha de col·laborar quan es pot. “Falta informació, però també falta voluntat. Quan m’ho van proposar vaig dir que sí si m’ho podia combinar amb la facultat i aquí sóc”, va resumir. També és d’aquest parer la Marta, una auxiliar d’infermeria que estava estirada al costat de l’Aina. Ella hi va anar tot i haver de tenir cura de l’Eric, el seu nen de 18 mesos, del qual durant tota l’estona se’n va fer càrrec una voluntària. “No costa res i mai no saps si algun dia tu necessitaràs que t’ajudin. Tinc dos fills petits i també penso en ells quan col·laboro en coses com aquestes.”

“Després de la febre consumista del Black Friday, #GivingTuesday. Creu Roja Catalunya hi participa amb la campanya de joguines. Anima’t a fer un donatiu des de la web.” Aquest era un dels molts missatges que ahir van córrer per les xarxes. Vora 300 projectes van aprofitar l’etiqueta #GivingTuesday per fer-se visibles i tots es poden consultar a la plataforma GivingTuesday.es. Les joguines de Creu Roja són un clàssic, però també n’hi ha de nous, com el centre de neonatologia avançada de l’hospital del Vall d’Hebron.

LA FRASE

Hi participen més de 300 organitzacions. Elles saben quines són les necessitats que tenen les persones
Joan Mezo
Impulsor del #givingtuesday

Col·laborar amb la federació de voluntariat i Alba

“Sovint quan es parla de filantropia es diu que és el hobby dels rics, però volíem crear la consciència que tothom pot ser algú que dona, independentment de quina sigui la seva riquesa.” Henry Timms i Asha Curran, els creadors de la proposta del GivingTuesday als Estats Units fa cinc anys. Vol ser un moviment obert al qual es puguin afegir tot tipus d’entitats amb projectes socials, mediambientals o relacionats amb la salut que busquen voluntaris, donants i col·laboradors puntuals.

La Federació Catalana del Voluntariat Social (FCVS) s’hi ha afegit amb El Mercat Social, que promou la compra solidària i responsable en línia per aquest Nadal. Hi ha productes d’una trentena d’entitats socials que promouen noves oportunitats sociolaborals i repercuteixen a millorar la qualitat de vida de més de 6.000 persones.

L’Associació Alba , que ofereix suports a 300 persones amb discapacitat intel·lectual, autisme o trastorn mental a l’Urgell i la Segarra, també participa a la plataforma del #GivingTuesday amb dos projectes de mecenatge: Teràpies amb el cor, sessions de caninoteràpia per a infants i Pedalem per canviar el món, per comprar una bicicleta i promoure l’esport.

L’any passat, “un dia per donar” va recollir més de 558.000 euros. La valoració d’aquesta edició es farà els pròxims dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.