Eines

Empreses diferents

La direcció coral ofereix molts més avantatges que no inconvenients: transversalitat, treball en equip, decisions consensuades, superació dels egos i un llarg etcètera

L’editorial ARPA ha tingut el gran encert, crec, de publicar una versió il·lustrada i resumida del famós llibre Reinventar las organizaciones al qual ja he fet referència algunes vegades. És, sens dubte, un llibre inquietant. Descriu vint casos d’empreses de tot el món que no es regeixen a partir de les lleis fonamentals i aparentment immutables del management sinó que les han canviat. Per exemple, moltes d’aquestes organitzacions no tenen organigrama ni estructura jeràrquica. Funcionen a través d’equips autoorganitzats (holocràcia). Són empreses que posen l’ètica i la condició humana davant de factors com els beneficis o la competitivitat de mercat. I, tot i així, són firmes realment exitoses (Patagonia, Buurtzorg, Favi...)

Direcció d’empreses.

La nova versió del llibre fa que els seus continguts siguin més digeribles per persones a qui els costa empassar-se un tractat de centenars de pàgines, per interessant que sigui. Es tracta, sens dubte, d’un dels textos més interessants en direcció d’empreses de les darreres dècades, de lectura imprescindible per a totes les persones que creuen que es pot canviar, de veritat, l’antiga manera de fer les coses.

Recentment he tingut ocasió de visitar una empresa diferent. I de casa nostra, que sempre és més interessant. Es tracta de Rubí Germans Boada, dedicada a la fabricació d’eines i maquinària per a la construcció, amb una forta especialització en el tall de ceràmica.

Em van sorprendre algunes coses. En primer lloc, que la direcció general no l’assumeix una sola persona sinó que està distribuïda entre cinc responsables. Molta gent podria caure en l’error de pensar que això no pot provocar més que caos i confusió. Però alguns dels responsables van confirmar-me que, després d’un període d’aprenentatge, la direcció coral ofereix molts més avantatges que no inconvenients: transversalitat, treball en equip, decisions consensuades, superació dels egos i un llarg etcètera.

També em va agradar molt tota la seva estructura d’innovació. A Germans Boada tenen molt clar que les idees s’han de buscar a fora. Parlen i dialoguen constantment amb clients i proveïdors i, a partir d’aquí, generen possibles solucions innovadores amb el suport d’una sofisticada tecnologia de disseny i prototipatge 3D. Lluny de pretendre controlar el mercat a través de planificacions estratègiques rígides, s’adapten intel·ligentment a les necessitats dels clients a partir de sensors que detecten canvis, tendències i noves maneres de fer les coses.

Si a això hi afegim que Germans Boada practica un management basat en les iniciatives dels empleats i que la direcció té la funció de donar-hi i ampliar-les, ens trobem sens dubte amb un exemple català de gestió innovadora d’empreses. Ja és hora de començar a preguntar-nos si el que hem fet sempre potser ho hauríem de fer d’una manera completament diferent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.