Política

May s’encalla a Irlanda del Nord

Els unionistes nord-irlandesos sabotegen el principi d’acord amb Juncker sobre la sortida britànica de la UE

La frontera irlandesa es converteix en el darrer obstacle per tancar la primera fase de les converses

Relliscada d’últim moment en les negociacions del Brexit. Brussel·les estava preparada ahir per anunciar un acord sobre les condicions del divorci britànic, però a mig matí es va disparar l’alarma a les illes britàniques i irlandesa per les informacions que apuntaven a un pacte entre la Unió Europea i el Regne Unit per mantenir Irlanda del Nord al mercat únic i la unió duanera.

La negativa dels seus aliats a Westminster, el Partit Democràtic Unionista (DUP), a acceptar un tracte diferent per a aquest territori va forçar la líder britànica, Theresa May, a frenar i no tancar l’acord.

Després d’un dinar de treball entre el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i la primera ministra britànica, tots dos van anunciar en una roda de premsa que no s’havia arribat a “un acord complet” i que “caldrà continuar les negociacions”.

Galleda d’aigua freda per a Brussel·les, que ho tenia tot preparat per anunciar l’acord, tal com va reconèixer el mateix president del Consell, Donald Tusk, que, després de reunir-se a la tarda amb May, va dir que ell estava a punt per presentar l’esborrany de la segona fase de les negociacions. Segons la BBC, la primera ministra britànica es va aixecar de la taula de negociacions amb Juncker per parlar per telèfon amb la líder del DUP, Arlene Foster, que minuts abans havia fet una roda de premsa per deixar clar que no acceptaria un acord que “separi” Irlanda del Nord de la resta del Regne Unit.

Les declaracions es produïen després que la televisió pública irlandesa RTE fes públic un esborrany d’acord entre Brussel·les i Londres per mantenir aquest territori dins el mercat únic i la unió duanera de la UE.

Així doncs, la líder del DUP, partit que va facilitar als tories la permanència a Downing Street, va deixar clar que no donarà suport a un acord que faci concessions al govern irlandès.

Avís d’Escòcia

Les discrepàncies territorials dins el Regne Unit sobre com abandonar el club europeu cada cop són més evidents i més problemàtiques per a May. El conflicte territorial a l’illa irlandesa i no la factura del divorci ha estat el detonant que ha fet aflorar els dèbils equilibris interns del govern de May, malgrat que al llarg de les diverses tandes de negociacions s’insistia com un mantra que l’oferta econòmica era la clau de volta per desencallar-les.

Tanmateix, Londres va cedir a Brussel·les en posar sobre la taula una xifra propera als 50.000 milions d’euros que exigien els europeus, però ara s’ha fet evident que aquest no era l’únic impediment per tancar un acord.

Accedir al fet que Irlanda del Nord tingui un estatus diferenciat respecte a la resta per solucionar el problema fronterer derivat del divorci britànic crearia un precedent atractiu per a tots aquells territoris britànics favorables al projecte europeu, com ara Escòcia o la City de Londres. I no van trigar gaire, de fet, a exigir el mateix tracte que els irlandesos. L’alcalde de la capital britànica, Sadiq Khan, va defensar a través de les xarxes socials que “un acord similar podria protegir milers de llocs de treball” en una ciutat que va votar majoritàriament per mantenir-se a la UE.

De la mateixa manera, la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va dir ahir que si es permet a Irlanda del Nord operar a partir de normes diferents, llavors “no hi hauria d’haver raons pràctiques” que impedissin a altres parts del Regne Unit fer el mateix.

Veient la polèmica generada, el líder de l’oposició, Jeremy Corbyn, no va poder evitar fer una mica de sang assenyalant que “el veritable motiu del fracàs” és “el brut acord” de May amb els unionistes del DUP després de les eleccions.

Dublín tampoc va tenir gaire pietat amb la líder tory i va mantenir les seves exigències respecte al Brexit. En aquest sentit, el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, va reafirmar la seva negativa a acceptar que es pugui començar a parlar sobre les relacions comercials amb el continent europeu si no tenen “fermes garanties que no hi haurà una frontera a Irlanda en cap circumstància”.

LES FRASES

Estic decebut pel fet que el govern britànic no hagi pogut concloure el que s’havia acordat avui
Leo Varadkar
PRIMER MINISTRE DE LA REPÚBLICA d’iRLANDA
No acceptarem un acord que separi Irlanda del Nord de la resta del Regne Unit
Arlene Foster
LÍDER DEL PARTIT NORD-IRLANDÈS DUP

Tusk veu marge per tancar el pacte

Natàlia Segura Raventós

Brussel·les no abandona l’esperança d’arribar a un acord amb els britànics abans de finals d’any. Segons el cap de l’executiu comunitari, les converses es reobriran aquesta mateixa setmana per trobar una fórmula que satisfaci totes les parts abans de la cimera de caps d’estat i de govern de la setmana que ve. “No és un fracàs, és l’última tanda”, va assegurar Juncker.

Per la seva banda, Tusk va lamentar que el Regne Unit i la Comissió hagin “demanat més temps”, però va afirmar que “un acord encara és possible”. Amb tot, May ha pres totalment les regnes de la negociació i ha deixat en segon pla el seu cap negociador, David Davis, i amb un nou front obert a casa seva.

La crisi interna que es pot obrir ara arran de la polèmica amb Irlanda del Nord posa en dubte la seva capacitat política per pactar definitivament les condicions de la sortida britànica del club europeu abans del 15 de desembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.