Gran angular

Antoni Galceran

President de la DOP Oli Siurana

“El preu de l’oli per al 2018 serà lleugerament més elevat que aquests any”

Collirem uns cinc milions de quilos d’olives i el bo és que l’exportació segueix creixent
El preu que es paga al productor d’oli és encara prou regular els darrers tres anys

En plena tem­po­rada de recol·lecció d’oli­ves, Antoni Gal­ce­ran diu que l’anyada tindrà bona qua­li­tat i pre­veu que el preu de l’oli per al con­su­mi­dor el 2018 serà lleu­ge­ra­ment més ele­vat que el d’enguany.

Quina pre­visió de pro­ducció es pre­veu per a enguany a la Deno­mi­nació d’0ri­gen Pro­te­gida (DOP) Siu­rana?
La pre­visió és d’uns 5 mili­ons de qui­los d’oli. Una mica per sota de la mit­jana que tenim, tot i que s’ha de dir que és una mica infe­rior a la que esperàvem per culpa de la sequera. A l’octu­bre va ploure però ja era massa tard.
Quina és l’anyada que heu fet més pro­ducció d’oli­ves a la vos­tra DOP?
Apro­xi­ma­da­ment 8 mili­ons de qui­los. Però també és veri­tat que aques­tes xifres no són nor­mals. Perquè l’oli­vera és un arbre molt anyívol, que detecta tots els can­vis cli­ma­tològics, que fa que un any hi hagi molta pro­ducció i l’altre, molt poca. Ja sabem que és habi­tual en el nos­tre sec­tor.
Pot defi­nir la qua­li­tat de l’oliva d’aquesta anyada?
Cada anyada és una mica dife­rent. L’any pas­sat va ser un any que l’oliva era molt verda, la madu­ració anava molt endar­re­rida i això va donar uns tocs de picant i amarg. Aquest any ha estat una mica al revés. S’ha avançat bas­tant la collita i ha donat uns olis més equi­li­brats i amb aro­mes molt bones. En defi­ni­tiva, la matèria pri­mera és de molta qua­li­tat.
Quan vàreu començar a collir les oli­ves?
Les més pri­me­ren­ques s’ini­cien a pri­mers d’octu­bre, que donen uns olis més verds i potents, i els més tar­dans van començar a pri­mers de novem­bre. Tot ple­gat s’acaba als volts de Nadal o fins i tot a mit­jans de gener.
Viu un procés de moder­nit­zació el sis­tema de recol·lecció a la vos­tra DOP?
Sí. Però encara hi ha una part que es fa de forma tra­di­ci­o­nal, que con­sis­teix a pen­ti­nar les rames per fer caure les oli­ves sobre les bor­ras­ses. Però és cert que cada vegada més s’està pas­sant a sis­te­mes més mecànics per sac­se­jar les oli­ve­res. I també s’uti­litza la tècnica del vibra­dor de soca, en arbres que no són massa grans. Els ginys elèctrics de bate­ria van en aug­ment.
Com està evo­lu­ci­o­nant el nom­bre de pro­duc­tors?
Estem sobre els 8.000 pro­duc­tors a la nos­tra DOP, que englo­ben més de 12.000 hectàrees de diver­ses comar­ques, com el Baix Penedès, la Ribera d’Ebre, el Pri­o­rat, el Baix Camp, el Tar­ra­gonès o la Conca de Bar­berà.
El nom­bre de pro­duc­tors és simi­lar al d’altres anya­des?
Sí. En tenim de totes les carac­terísti­ques. N’hi ha d’afec­ci­o­nats de cap de set­mana, però també tenim pro­duc­tors pro­fes­si­o­nals que exer­cei­xen molt bé la seva feina, que és l’única que tenen com a modus vivendi fami­liar.
Quina és la salut de les expor­ta­ci­ons?
Van en aug­ment i això és bo. Fins ara hi havia tres enti­tats que comer­ci­a­lit­za­ven la seva pro­ducció a l’exte­rior i ara ja estem en nou. S’exporta a gai­rebé tots els con­ti­nents, menys Àfrica. Cada vegada hi ha més enti­tats que expor­ten i més països que reben els nos­tres olis.
Podria des­criure algun país impor­tant en impor­ta­ci­ons del vos­tre pro­ducte?
A fora de la Unió Euro­pea des­ta­quen Japó, Taiwan i els EUA. I din­tre de la UE és molt variat. Des dels països nòrdics fins Ale­ma­nya o França i molts altres països.
El preu que es paga al pro­duc­tor és l’ade­quat?
El preu, a banda de la pro­ducció que s’envasa, hi ha el de l’engròs. L’objec­tiu de les DOP sem­pre seria enva­sar el 100 per cent. Això seria l’ideal. Per això llui­tem. Ara estem al 66% d’enva­sat del que es pro­du­eix. L’altre 34% ha de des­ti­nar-se a l’engròs amb cis­ter­nes i aquest preu de l’engròs ve molt mar­cat per la pro­ducció anda­lusa, esta­tal i mun­dial. En tres anys, per qüestió d’oferta i demanda, els preus han estat bas­tant bons després d’un període de temps que els preus eren baixíssims. El preu del detalls, de l’enva­sat, està en bons nivells els dar­rers tres anys, i aquest serà el quart que es manté prou regu­lar.
I quina pre­visió fa sobre el preu de l’oli per al con­su­mi­dor final per a l’any vinent?
Hi haurà man­te­ni­ment de preus però amb una lleu­gera tendència cap a l’alça. S’ha de dir que aquests preus l’any pas­sat van ser molt alts. Nosal­tres som molt com­pe­ti­tius.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.