Gran angular

Nous conceptes, velles professions amb futur

Les noves tecnologies revolucionen el món laboral i obliguen a un canvi de paradigma basat en la immediatesa

El 90% de les ocupacions d’ara requeriran noves competències

“Les velles professions no desapareixeran mai per l’evolució de les noves tecnologies. En sorgiran de noves, i de fet ja n’estan sorgint, però beuen de les de sempre. Els professionals s’han d’anar adaptant a les noves competències i estem treballant en aquest camí a la universitat. Ja no serveix pensar que em dedicaré tota la vida a allò pel qual vaig estudiar. Les competències laborals han d’anar evolucionant dia a dia”, assegura Benjamín Suárez Arroyo, doctor enginyer de camins, canals i ports i director des del 2015 de la Fundació Politècnica de Catalunya (FPC), la institució creada per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per al foment i la promoció de les activitats de formació permanent dels professionals de les empreses i dels sectors econòmics i socials del país.

El sorgiment de professions arran de les innovacions que ens porten les TIC comportarà la reconversió d’alguns ensenyaments mentre d’altres buscaran l’encaix en els existents, però el que realment comportarà l’evolució tecnològica, segons Suárez, és “el canvi cap a la mentalitat digital, molt més flexible i creativa, en contraposició a l’actual, molt rígida”. Anem cap a la hibridació, assegura, “cap al naixement de conceptes nous nascuts de dos o tres anteriors”. I aquest canvi de mentalitat és, diu Suárez, “el fet més complicat a què ens enfrontem com a societat”.

El Fòrum de Davos del gener de l’any passat ens va deixar una dada aclaparadora: el 65% dels nens d’avui en dia treballaran en professions que o bé no existeixen o bé comencen a treure el cap.

Segons estudis realitzats per la consultora nord-americana McKinsey, el 40% de les empreses europees buscaven l’any passat, sense gaire èxit, professionals capacitats per cobrir determinats llocs tecnològics. I xifrava que el dèficit mundial de professionals amb estudis superiors arribaria als 40 milions el 2020.

Ocupacions TIC.

D’altra banda, l’informe anual del sector TIC i dels continguts referent a l’Estat i elaborat per l’Observatori Nacional de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació (ONTSI), presentat el desembre del 2017, va concloure que l’ocupació en el sector de les noves tecnologies va créixer un 10% el 2016 en relació a l’any anterior i que més de 350.000 persones a l’Estat tenen ocupacions relacionades amb les TIC i la tecnologia, a més de 100.000 que estan centrades en el terreny de la gestió de continguts. Madrid, Catalunya i Andalusia concentren la major part d’empreses d’aquest sector, amb una xifra de negoci que ja supera els 90.000 milions d’euros.

Els perfils professionals amb més demanda per ara se centren en especialistes en posicionament web (anomenats SEO i SEM), programadors de webs i aplicacions, experts en ciberseguretat, gestors de xarxes socials, especialistes i tècnics en comerç electrònic, advocats TIC, responsables en màrqueting digital, analistes de big data, experts en el núvol i growth hacker (impulsors de start ups amb els mínims recursos).

Encara per venir.

En un futur no tan llunyà, alguns gurus pronostiquen que els professionals més buscats seran els científics de dades, els consumer manager (una figura que combinarà l’expertesa dels gestors de xarxes socials i els especialistes en comerç electrònic), els responsables de protecció de dades, els generadors de coneixement que aportin idees disruptives i els gestors dels elements que ens aportaran les ciutats intel·ligents, un àmbit que és com un calaix de sastre on es poden encabir des dels pilots de drons de paqueteria i persones als impressors d’òrgans 3D, experts en realitat virtual, en robòtica o intel·ligència artificial, en transport intel·ligent o criptomonedes.

Estudis de la Universitat d’Oxford conclouen que el 47% de les actuals ocupacions desapareixeran en un màxim de dues dècades i el 90% de les actuals patiran canvis profunds i requeriran la incorporació de noves competències. “Estem vivint una transició, uns moments decisius que requereixen lideratge. Fins ara, la societat ha capitanejat de manera espontània aquests canvis, influïts d’alguna manera pels interessos d’empreses implicades en les noves tecnologies. Manca un lideratge menys interessat que generi riquesa i la distribueixi adequadament. Aquest és el gran repte que tenim”, assegura Suárez. “Estem construint quelcom que no sabem què és. Fins i tot Juli Verne ha estat superat i les velles professions es transformen per les possibilitats que generen les noves tecnologies.”

Analistes de dades i felicitat

El sector de l’e-commerce és un dels que aporten més novetats pel que fa a nous perfils professionals relacionats amb les TIC, molts d’ells inexistents fa menys de cinc anys. Segons expliquen des de ManoMano.es, el primer marketplace especialitzat en bricolatge i jardineria, l’empresa ha incorporat nous perfils com el growth hacker, per optimitzar els costos i aprofitar els recursos que ofereix la xarxa; els científics i enginyers especialistes en big data, però també els scrum masters, persones que lideren els equips en la gestió de projectes; els UX designer, que s’ocupen de la pàgina web i de l’experiència de l’usuari; i els happiness manager, que tenen com a objectiu que els treballadors se sentin a gust i còmodes al seu lloc de treball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.