Opinió

DE MEMÒRIA

Dreta / esquerra

El benestar, el creixement, la seguretat, la llibertat, la justícia poden tenir molts significats

Per definir dreta i esquerra no podem separar els grans objectius de les polítiques dels mitjans per aconseguir-los. Els objectius són polisèmics: el benestar, el creixement, la seguretat, la llibertat, la justícia poden tenir molts significats. Els mitjans són moltíssims. Sovint, però, es poden considerar com a quasiobjectius. Per exemple: el treball, la propietat, els sectors, el mercat, l’estalvi/inversió, l’ordenació del temps, el vot.

Treball/atur. Diferents formes de treball per als diversos objectius? El treball independent per a la llibertat personal? La dreta n’és partidària i l’esquerra no? Molt treball assalariat és un objectiu de la dreta? De l’esquerra? El treball voluntari, no remunerat, militant, és imprescindible per assolir qualsevol objectiu? Dreta i esquerra en són partidàries? El treball directiu és/serà sempre necessari?

Tots els estudiants fan feina, treballen. Quina mena de treballadors són? Els pensionistes no treballem? Els aturats -amb o sense subsidi- no treballen en alguna feina, remunerada o no?

Propietat. És un instrument per assolir alguns objectius. La dreta és partidària de la propietat privada, l’esquerra, de la propietat pública, diuen.

Però, la dreta ha nacionalitzat -històricament- grans empreses amb pèrdues. Algunes formes de propietat col·lectiva (mútues, caixes, clubs, cooperatives) han estat iniciades tant per la dreta com per l’esquerra. A les ciutats, i al territori, els espais públics són imprescindibles.

Mercat/pla. La dreta és partidària del mercat competitiu? O més aviat dels oligopolis? L’esquerra no vol que manin els mercats? Les intervencions, els plans, però, han estat generats també per les dretes. Políticament, qui decideix l’èxit o el fracàs dels mercats? I dels plans?

Sectors. Els pagesos, els artesans, els petits industrials, els venedors i els treballadors de coll-i-corbata són de dretes? I els saltataulells? Els treballadors de la indústria i dels serveis públics són d’esquerres? I els/les ensenyants? I els de la sanitat? I els policies? Hi ha sectors econòmics decantats cap a la dreta o cap a l’esquerra?

Estalvi/inversió. L’estalvi és un objectiu, o un instrument, de dretes? La inversió, també? L’esquerra no pensa que cal estalviar per invertir? No s’ha d’estalviar (per exemple: recursos no renovables) per sobreviure? L’allargament del cicle vital porta a fer plans?

Temps. Qui, o què, controla els temps (els temps de treball, de descans, d’oci) i amb quins objectius? La regulació/restricció dels calendaris i dels horaris és un instrument d’intervenció que genera despesa, estalvi/inversió. La dreta vol llargues jornades laborals, i pocs festius? No vol compradors?

Vot. La majoria d’edat per votar ha passat dels 25 als 21 anys, i dels 21 anys als 18 anys. La idea de rebaixar-la fins als 16 és d’esquerres? De dretes? Encoratjar una alta participació és d’esquerres? Serveix a la dreta? El vot obligatori té una connotació política?

Mobilitat

Afavorir les migracions, la mobilitat del treball, és de dretes? O és d’esquerres? L’emigració europea a Amèrica i a Austràlia a qui ha servit?

Els (necessaris) immigrants del sud generen (innecessaris) populismes de dreta? El ‘Brexit’ va contra la mobilitat de les persones? I dels capitals? Els moviments dels capitals s’han de conèixer. S’han de regular? S’han de dirigir? A dins d’Europa pot haver-hi paradisos fiscals?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.