La sostenibilitat és una actitud
La sostenibilitat és una actitud en què hi juguen les persones, els recursos disponibles i el benefici econòmic. A Catalunya hi ha quatre milions d’habitatges, responsables del 30% del consum d’energia final, però el 2016 tan sols es van rehabilitar 100.000 m². Els edificis tenen un alt potencial d’estalvi energètic, però no es donen les circumstàncies per materialitzar-lo. Fins ara, els esforços s’han centrat en la renovació d’instal·lacions de climatització i d’il·luminació, i en l’ús responsable per part dels usuaris. Les mesures passives (aïllament, proteccions solars, finestres) no s’han generalitzat perquè sovint tripliquen el valor del retorn i l’import de les inversions. Aquest debat s’ha afrontat recentment en un cicle organitzat entre el Palau Macaya de l’Obra Social La Caixa i l’Estudi Ramon Folch (ERF).
De fet, s’està fent un gran esforç per incloure paràmetres com la millora del confort, l’increment del valor patrimonial o l’allargament de la vida útil en projectes de rehabilitació, ja que els edificis de nova construcció aviat estaran obligats a ser de consum d’energia gairebé zero. A més, els projectes actuals ja haurien d’incloure la recàrrega dels vehicles elèctrics, bateries d’emmagatzematge i l’energia solar fotovoltaica. Tecnologies disponibles, fiables i imprescindibles per a la transició energètica, que atesos els estalvis energètics es recuperen en pocs anys. Aquests són criteris que els ciutadans han d’exigir i els professionals han de proposar en els projectes.
Més enllà de la informació que proporciona l’etiqueta energètica, s’estan explorant vies alternatives per potenciar els avantatges d’un edifici sostenible. Per exemple, en l’àmbit del finançament, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha actuat com a coordinador, director d’obres i mediador en la rehabilitació d’un grup d’edificis, i retornarà la inversió mitjançant quotes establertes per a cada habitatge. D’altra banda, els nous règims de tinença d’edificis com la cessió d’ús asseguren la sostenibilitat amb un aprofitament òptim dels espais, potenciant les instal·lacions comunes. I finalment, existeixen les certificacions voluntàries, que van més enllà de la normativa mínima i permeten aplicar a l’edificació els preceptes de l’economia circular.
La rehabilitació energètica genera beneficis socials, energètics i econòmics al país i, tant des de l’administració com del sector en general, seguim treballant per posar a disposició dels ciutadans i professionals alternatives que permetin impulsar els projectes.