Opinió

Economia de Catalunya. Realitats, impactes i previsions

El resum del que ens expliquen aquests gràfics és: Catalunya aporta a l’Estat més de 16.000 milions més del que rep, la qual cosa es tradueix en el fet que Catalunya compti amb 23 punts menys de recursos per habitant en relació amb el PIB que cada resident a Catalunya genera i que porta Catalunya a quedar en una situació, després d’aportar i rebre, molt pitjor del que queden altres regions després de rebre

Per favor, obser­vin amb dete­ni­ment els dos gràfics que hi ha al cos­tat. El pri­mer recull el dèficit fis­cal inter­re­gi­o­nal de Cata­lu­nya entre els anys 2002 i 2014 (no exis­tei­xen dades pro­ces­sa­des més recents) cal­cu­lat pel mètode de la càrrega bene­fici i pel de flux mone­tari. Entre parèntesi, el per­cen­tatge que les quan­ti­tats supo­sen en pro­porció al PIB de Cata­lu­nya. El segon, el PIB pc de cadas­cuna de les regi­ons de règim comú i els recur­sos per habi­tant que cor­res­po­nen a cadas­cuna de les regi­ons, tots dos expres­sats en nom­bres índexs sobre la mit­jana d’Espa­nya que es troba igua­lada a 100. Com poden veure, el gràfic està cons­truït de tal manera que PIB pc i recur­sos per habi­tant de cada regió que­den ali­ne­ats.

El resum del que ens expli­quen aquests gràfics és: Cata­lu­nya aporta a l’Estat més de 16.000 mili­ons més del que rep, la qual cosa es tra­du­eix en el fet que Cata­lu­nya compti amb 23 punts menys de recur­sos per habi­tant en relació amb el PIB que cada resi­dent a Cata­lu­nya genera i que porta Cata­lu­nya a que­dar en una situ­ació, després d’apor­tar i rebre, molt pit­jor del que que­den altres regi­ons després de rebre. Per exem­ple, si roman­gues­sin a Cata­lu­nya totes les con­tri­bu­ci­ons recap­ta­des a Cata­lu­nya, a cada resi­dent li cor­res­pon­drien uns recur­sos de 2.298 euros anu­als, i si passés el mateix a Extre­ma­dura, a cada resi­dent li cor­res­pon­drien 1.482 euros. Després de la recap­tació per l’Agència Tri­butària i el poste­rior repar­ti­ment, a cada resi­dent a Cata­lu­nya li toquen 2.075 euros i a cada resi­dent a Extre­ma­dura 2.572 euros.

Remun­tant-nos a 1980, l’any en què va ser pro­mul­gada la llei que esta­bleix i regula el finançament de les regi­ons de règim comú (totes excepte Euskadi i Navarra), la Lofca, pre­nent el PIB anual de Cata­lu­nya des d’aquest any fins a l’actu­a­li­tat, supo­sant que la taxa de dèficit fis­cal inter­re­gi­o­nal s’hagi man­tin­gut, i actu­a­lit­zant els import anu­als de dèficit inter­re­gi­o­nal a euros del 2016, la cosa que surt és que Cata­lu­nya té un dèficit inter­re­gi­o­nal acu­mu­lat des de 1980 de més de 570.000 mili­ons d’euros: dues vega­des i mitja el PIB de Cata­lu­nya de l’any 2016. S’ima­gi­nen el que hau­ria pogut fer Cata­lu­nya amb aquests fons al llarg d’aquests anys?

Decisió política 1976-1979.

Aquesta situ­ació en la qual Cata­lu­nya es troba immersa no cor­res­pon a cap raó científica, sinó que va ser con­seqüència d’una decisió presa entre 1976 i 1979: que, inde­pen­dent­ment de les con­seqüències que la mesura tingués per al seu crei­xe­ment, les regi­ons amb més pos­si­bi­li­tats i més gene­ració de PIB havien de ser dre­na­des de recur­sos a fi que les altres dis­po­ses­sin de més recur­sos; sense cap con­trol en què gas­ta­ven aquests recur­sos, sense audi­tar l’impacte de tal recepció, sense qüesti­o­nar la forma de des­pesa.

Fa la sen­sació, sem­bla, com si Cata­lu­nya hagués d’apor­tar tot el que li diguin, sense pro­tes­tar, sense recla­mar, sola­ment apor­tar; fins i tot encara que després d’apor­tar i rebre quedi en una situ­ació pit­jor que altres regi­ons que reben moltíssim més del que apor­ten. Comen­ta­ris en el sen­tit que des d’una pers­pec­tiva econòmica són il·lògiques les quan­ti­tats que Cata­lu­nya aporta vis­tes les que rep, són objecte de rèpli­ques que no tenen res a veure amb l’eco­no­mia. Pagar i callar, sola­ment això.

Per això penso que les per­so­nes cons­ci­en­ci­a­des amb la pro­blemàtica en la qual es troba immersa Cata­lu­nya hau­rien de por­tar a terme una cam­pa­nya de cons­ci­en­ci­ació de les con­seqüències econòmiques i soci­als que tal tracte finan­cer suposa per a la població resi­dent a Cata­lu­nya, dei­xant al marge colors polítics, natu­ral­ment. Una llista d’espera en un hos­pi­tal, el paga­ment d’un peatge en una auto­pista, un grup de nens esco­la­rit­zats en un bar­racó, pavi­ments degra­dats en vies urba­nes i interur­ba­nes, man­can­ces en equi­pa­ment esco­lar, en equi­pa­ment social, no saben de colors polítics; el pro­blema, penso, rau en el fet que una part de la població resi­dent a Cata­lu­nya des­co­neix aques­tes situ­a­ci­ons. Igual que ignora que els 80.000 mili­ons de deute públic propi que Cata­lu­nya es veu obli­gada a man­te­nir són con­seqüència d’aquest mal­trac­ta­ment finan­cer.

I sis­plau, si a algú li passa pel cap invo­car el con­cepte de soli­da­ri­tat, que bus­qui el sig­ni­fi­cat d’aquest voca­ble en el dic­ci­o­nari de la RAE: “Adhesió cir­cums­tan­cial a la causa o a l’empresa d’uns altres.”

És, penso, una cosa sem­blant a allò de “The eco­nomy, stu­pid”, la frase de James Car­vi­lle, estra­teg de cam­pa­nya de Bill Clin­ton el 92, que es va con­ver­tir en un eslògan de cam­pa­nya i que li va repor­tar un mega­munt de vots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.