Política

frança

nacionalisme cors

Macron rebutja l’amnistia dels “presoners polítics” del nacionalisme cors

El president francès es desplaça a Còrsega per primera vegada des de la seva elecció

Explicarà avui la seva posició sobre la qüestió sobiranista a l’illa

“Inaugurant aquesta plaça al cor d’Aiacciu segellem la nostra unió indefectible amb el cor de la República.” Amb aquestes paraules, el president francès, Emmanuel Macron, va subratllar ahir el seu missatge d’unitat i fermesa davant les reivindicacions dels nacionalistes corsos.

Per primera vegada des de la seva arribada a l’Elisi, el dirigent centrista es va desplaçar a Còrsega per commemorar el vintè aniversari de la mort del prefecte Claude Erignac, assassinat pel FLNC el 1998. Acompanyat per la vídua del prefecte, Dominique Erignac, Macron va participar en un acte emotiu i sobri però que, sobretot, va resultar una galleda d’aigua freda per als dirigents sobiranistes corsos.

“Al contrari del que hem pogut llegir, no hem girat full”, va assegurar Dominique Erignac. Durant els últims vint anys, la vídua del prefecte no havia tornat al lloc fatídic de l’atemptat, una placeta batejada des d’ahir amb el nom del seu marit. Una ocasió que Macron va aprofitar per reafirmar la fermesa del govern francès: “La justícia de la República va ser dictada a Còrsega i així continuarà sent sense complaença, sense oblit i sense amnistia.” Tancava així la porta a la demanda dels nacionalistes corsos d’amnistiar els “presos polítics” o almenys de transferir-los a centres penitenciaris de l’illa. Dels set detinguts per l’atemptat contra el prefecte, quatre han estat alliberats i la resta continua complint penes de presó. Entre els detinguts, hi ha Yvan Colonna, considerat l’assassí d’Erignac i a qui va defensar com a advocat Gilles Simeoni, el carismàtic president del govern regional cors.

Malgrat l’absència destacada del líder independentista Jean-Guy Talamoni (president de l’Assemblea de Còrsega), Simeoni i altres dirigents nacionalistes van assistir a un homenatge que va tornar a escenificar l’abandó de la lluita armada del FLNC el 2014. Simeoni i Talamoni van reunir-se al vespre amb Macron per acostar posicions. El líder francès clourà avui a la tarda la seva estada a l’illa amb un esperat discurs a Bastia sobre la qüestió corsa. Una altra ocasió per mesurar la grandària del fossar que separa París i Còrsega.

Un dossier que crea divisió a París

Redacció

La qüestió corsa provoca discrepàncies en el si del govern francès. La solució proposada pel president Macron de reformar la Constitució francesa i concedir una certa autonomia a Còrsega no satisfà els nacionalistes corsos, però tampoc genera consens entre els dirigents macronistes. Per una banda, el president de l’Assemblée Nationale, François de Rugy, s’ha mostrat favorable a “reconèixer l’especificitat corsa”. Per l’altra, membres de l’executiu, sobretot els procedents de la dreta republicana, reclamen una major intransigència al president francès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.