Gran angular

5GBarcelona: l’aposta en ferm pel futur

La iniciativa, presentada el gener passat, vol convertir la ciutat en un espai obert de proves de la nova tecnologia i situar-la entre els cinc ‘hubs’ europeus d’innovació digital

Es preveu que el 5G pot arribar a multiplicar per 100 la capacitat del 4G
La nova tecnologia obre la porta a uns canvis vertiginosos difícils d’assimilar

Sergi Figuerola, director de tecnologia de la Fundació i2CAT –centre català de recerca i innovació en tecnologies internet i TIC aplicades–, sentencia només de començar l’entrevista: “No es tracta d’una evolució tecnològica, estem parlant d’un canvi de tecnologia.” El 5G, la sigla utilitzada per referir-se a la cinquena generació de tecnologies de telefonia mòbil, permetrà la creació d’entorns intel·ligents i indústries avançades; facilitarà l’accés d’internet de les coses (IoT), obrint pas a la generació de nous serveis disruptius en àmbits com el dels vehicles autònoms connectats, els serveis basats en drons, la indústria 4.0 i l’accés a serveis remots d’e-health, entre altres àmbits; i millorarà l’experiència d’usuari i donarà suport a serveis crítics perquè eliminarà la latència, el temps de resposta entre la petició i la recepció d’informació.

Barcelona ja és referència pel que fa a la recerca i el desenvolupament en 5G. I la presentació de la iniciativa 5GBarcelona la pot situar com a una de les ciutats referents de l’aplicació d’aquesta tecnologia. La Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, la Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), Atos i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) uneixen esforços i diners en un projecte per fer de Barcelona un laboratori tecnològic que liderarà la quarta revolució industrial i, alhora, la posicionarà davant la Comissió Europea perquè la consideri com a lloc idoni per desenvolupar la tecnologia 5G. Altres empreses, com ara Telefònica i Vodafone, ja han manifestat la voluntat de sumar-se al projecte.

“Amb 5GBarcelona estem presentant l’estratègia per a Barcelona i Catalunya pel que fa a aquesta nova tecnologia. A més, aquesta iniciativa també ens posicionarà per aspirar a ser un dels cinc hubs de 5G que impulsarà Europa enguany”, confirma Figuerola. Des que es va donar el tret de sortida, el 2014, a la iniciativa europea 5G PPP (Public-Private Partnership), emmarcada en el programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea, diverses entitats de recerca instal·lades a Catalunya han obtingut finançament per participar en 22 projectes dels 37 que ha atorgat Europa, una xifra que referma el lideratge del país dins l’ecosistema 5G al món.

5GBarcelona posarà en marxa la iniciativa basada en una infraestructura experimental oberta a l’àrea metropolitana, que actuarà com a laboratori urbà, ciutadà i tecnològic per a la validació de tecnologies i serveis 5G. Es crearà un entorn d’innovació oberta basat en la col·laboració entre diferents actors, tant públics com privats, que generarà sinergies amb l’ecosistema generat pel Mobile World Congress (MWC) i la resta de fires tecnològiques que se celebren a Barcelona. La iniciativa també serà un estímul per a l’ecosistema innovador que ja ha teixit Barcelona i que ajudarà a captar inversió estrangera, impulsar les start ups tecnològiques i desenvolupar una nova indústria al voltant del 5G.

Fer créixer el talent.

“Les línies en què volem treballar se centren en el cotxe connectat/autònom, el món dels mitjans i de l’entreteniment, la salut i l’administració pública”, explica Figuerola, que destaca que la participació tant pública com privada “ha de ser de gran compromís i implicació” perquè “sabem generar talent, però l’hem de mantenir i fer créixer”.

Desplegar el 5G no serà una tasca senzilla. “Encara s’està desplegant el 4G, perquè qualsevol tecnologia es va estenent de manera gradual. Amb el 5G passarà el mateix, però el fet que Barcelona pugui ser un laboratori de proves ens permetrà situar-nos en aquesta nova tecnologia a escala mundial i alhora ens servirà per anar-nos-hi acostumant, perquè el canvi serà gran”, assegura Figuerola. Es fa difícil dir la data en què la tecnologia 5G estarà plenament comercialitzada d’una manera global, però el tret de sortida ja és a l’agenda: entre el 9 i el 25 de febrer d’enguany, durant la celebració dels Jocs Olímpics d’hivern a Corea del Sud, ja s’ha començat a desplegar el software del 5G. D’aquí a dos anys, durant els Jocs Olímpics de Tòquio, es vol tenir desplegada la xarxa comercial al complet, al centre de les ciutats.

L’i2CAT està treballant a hores d’ara en quatre projectes relacionats amb el 5G (més informació a L’Econòmic de l’11 de juny del 2017), un dels quals, el 5G CITY, serà crucial per a la nova iniciativa. “Aquest projecte, que lidera l’i2CAT, investiga el desplegament de petites cel·les en fanals, que segregaran la capacitat de la xarxa per a diferents operadors de telefonia, de manera que comparteixin serveis i no sigui necessari duplicar-los, el que anomenen una xarxa neutra. Aquesta tecnologia ja l’estem desplegant en el districte 22@ de Barcelona”, explica Figuerola. En aquest projecte hi participen, a més de la Fundació i2CAT, l’Ajuntament de Barcelona, Betevé i Cellnex, entre altres.

Només dos anys.

Les aplicacions comercials del 5G començaran a ser reals a partir del 2020, “i volem que Barcelona sigui un dels llocs on es vegi el canvi que ens aportarà aquesta tecnologia”, expressa Figuerola, alhora que alerta que “el canvi serà tan vertiginós que la societat s’haurà d’adaptar a la nova situació socioeconòmica”. Assegura que no serà senzill ni immediat i que, per aquest motiu, “Barcelona ha d’estar preparada per quan arribi aquest moment. Amb la iniciativa 5GBarcelona es vol construir un actiu de ciutat i estem treballant de valent per aconseguir-ho”. Augura que abans d’una dècada els canvis estaran implantats.

Aquestes noves xarxes ultraràpides i amb una latència gairebé imperceptible ens endinsaran en un nou model productiu, laboral i social. La intel·ligència artificial, la robòtica, l’automatització precisa de la maquinària industrial, la conducció autònoma, les intervencions quirúrgiques a distància... semblen reptes tecnològics per poc temps més. “Serà un canvi disruptiu més gran del que es pot suposar a hores d’ara”, assegura Ramon Costa, professor d’EADA Business School.

Canvi radical.

“Ara tenim una mica més d’1GB per segon de capacitat de transmissió i es parla que, amb el desplegament complet, el 5G pot arribar a multiplicar per 100 aquesta capacitat. També es preveu que pugui assumir un centenar de dispositius connectats per metre quadrat, una xifra impensable a hores d’ara, i que la latència, que ara se situa en uns 10 mil·lisegons, passarà a estar entre 1 i 5 mil·lisegons”, explica Costa, que alerta que “es necessitarà un canvi d’infraestructures, una xarxa capaç de suportar aquesta quantitat de connectivitat. El 5G ens donarà capacitat i velocitat de resposta”.

Per a ell, la quarta revolució també “serà un sacseig per a la societat, com ho han estat les tres revolucions anteriors”. Assegura que entraran nous dispositius mòbils i altres provinents d’IoT, que juntament amb les dades massives, la intel·ligència artificial o la robòtica, “plantejaran incògnites en l’àmbit de la governança”: “Hi haurà components ètics al darrere de la nova tecnologia, i governs i legislacions hauran d’assumir el gran canvi.”

Barcelona ja està fent una gran tasca com a hub d’innovació, “i aquest entorn favorable –assegura Costa– encara serà millor si aconsegueix esdevenir un dels hubs europeus de 5G, perquè suposarà que la ciutat estarà al capdavant d’Europa i del món”.

El demà ens atrapa

Es fa difícil d’imaginar l’impacte de la tecnologia 5G en la quotidianitat. La percepció de l’usuari farà un gir de 180 graus pel que fa a la velocitat que oferirà la nova xarxa. Tanmateix, la baixada dràstica de la latència serà la gran disrupció. “Parlem que, en situacions crítiques, les actuacions dels Bombers o els Mossos es podran gestionar a través d’internet, perquè tindran tota la capacitat de xarxa que necessitin”, explica Sergi Figuerola. Però també ens referim a ambulàncies equipades amb unitats quirúrgiques robòtiques, que les faran funcionar cirurgians situats a centenars o milers de quilòmetres de distància. Parlem de fàbriques robotitzades dirigides des de les unitats informàtiques de les empreses, de ciutats i carreteres sensoritzades, amb vehicles autònoms i serveis controlats remotament. A hores d’ara, segons Figuerola, “ja s’està estudiant la sensorització de cinc corredors europeus perquè els camions puguin circular de manera autònoma”. Als Estats Units, els resultats són espectaculars. No hi ha cap dubte, el futur ens atrapa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.