Gran angular

Joaquim Bellmunt

Director de l'IMIM

“Els clubs esportius haurien de fer donacions a la recerca mèdica com fan a Boston”

En sis mesos inaugurarem una unitat pròpia d’anàlisi clínica de Fase I
Hem creat una oficina per promoure la filantropia per a la investigació

Joaquim Bellmunt és el nou director de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (l’IMIM). Oncòleg de reconeixement mundial, ha assumit la direcció de l’IMIM després de quatre anys de director de l’àrea oncològica del prestigiós Dana Farber Cancer Institute Hospital a Boston, un dels centres referents mundials en càncer, que depèn de la Universitat de Harvard. Bellmunt ha arribat per dotar de més agilitat i eficiència el model de recerca mèdica, agafant el més beneficiós de Boston.

Què ens convé seguir del sistema dels EUA en relació a la recerca científica?
El model d’allà exigeix més focalització. També és oportunista davant les novetats. Aquí costa redirigir les prioritats de recerca davant els canvis, és una dinàmica molt arrelada que ens convé trencar. A l’IMIM hem implantat un sistema d’avaluació de cadascun dels cinc programes de recerca que té l’institut (inflamatoris cardiovasculars, bioinformàtica, càncer, neurociència i epidemiologia) per poder guanyar en agilitat i garantir que tot el que s’investigui sigui punter.
L’infrafinançament a la recerca científica a casa nostra ha estat un pal a les rodes, com creu que es pot sortejar vist el que ha vist als EUA?
Aquí per inèrcia els investigadors un cop tenen pressupost assignat per al seu projecte ja no cerquen més finançament, però hi ha moltes altres opcions per generar recursos i fer créixer els programes. A més de l’aportació de l’Institut Carlos III, que és l’agència estatal que regula totes les ajudes per a personal, projectes etcètera, hi ha més possibilitats de captar recursos de programes com l’ERC a Europa i molts altres dels EUA, però també de vies com la filantropia. Aquí han canviat les coses, ja no es podem conformar amb el mínim, hem d’apostar per créixer i ser avaluats, i si un projecte no té sostenibilitat futura o no disposa de prou suport es fan alertes als grups per tal que millorin.
Heu creat una oficina de desenvolupament de la filantropia a l’IMIM. Per què?
El primer que hem de fer és aprendre a captar fons a través de la filantropia. Tenim més limitacions que a d’altres països perquè aquí no hi facilitats fiscals perquè la societat tingui mentalitat filantròpica. Als EUA és habitual que un malalt doni la seva herència als hospitals, aquí és una excepció. Els grans clubs esportius a Boston, com per exemple els Red Sox, dediquen part del seu benefici a donar ajuts als investigadors científics. Aquí, ho està fent algun futbolista a Sant Joan de Déu, però hem de reflexionar com aquestes institucions es poden gastar 300 milions contractant un únic jugador quan no hi ha diners per a la recerca científica. Per això hem iniciat aproximacions per facilitar col·laboracions bilaterals. La nova oficina que hem posat en marxa ha de generar idees com aquesta amb l’esport, organitzar esdeveniments de filantropia, promocionar-la.
La indústria farmacèutica és l’altra principal font de finançament de la recerca.
Fins ara hi havia tabú a fer-ho públic. S’ha superat?
Si hi havia tabú perquè no es veia bé barrejar negocis amb recerca, però és molt clar que si no fem pactes amb la indústria tots perdem. Ells estan molt oberts a col·laborar. Aquí tenim un tema que ens vincula molt i que són les unitats de fase I en el desenvolupament de nous fàrmacs. En sis mesos inaugurarem una unitat pròpia. Ara ja ho fèiem però no de manera estructurada. L’objectiu és millorar els coneixement, i expandir la recerca. Aquests pacients que reben aquests fàrmacs necessiten estudis paral·lels que genera coneixement i d’on sorgirà un altra plataforma de genòmica per avançar cap a la medicina personalitzada
La transferència de coneixements és l’altre punt feble de la recerca científica a Catalunya. Com es pot millorar des d’un Institut com el que dirigeix?
El tema de la innovació és aprofitar la recerca que es fa, per a que pugui arribar al mercat, i per això volem promoure la creació d’spin offs S’està fent aproximacions a les universitats, s’ha creat, per exemple, un pool de innovació i concursos d’innovació en ciència i tecnologia. Ara tenim un pacte amb l’Institut de Biotecnologia de Catalunya, seguint el model del MIT, en el que la tecnologia i la ciència van de la ma.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.