Les empreses de lleure catalanes es fan grans
El sector de l’esbarjo viu un bon any d’afiliacions a l’associació, que ja factura 120 milions d’euros
L’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (Acellec) arriba per primera vegada a la xifra rècord de 70 empreses associades. La facturació global de les empreses assoleix els 120 milions d’euros, que superen els 101 milions facturats l’any passat, i ocupen uns 7.000 treballadors de mitjana. L’augment del nombre d’associats reforça el bon moment de la patronal, que esdevé clau en la representativitat i capacitat d’actuació i la defensa del sector a Catalunya incidint en la qualitat dels serveis i la seva professionalització.
“Per al 2018 la previsió és d’arribar fins les 90 empresses associades”, explica Pep Montes, gerent de l’Acellec, que assegura que el rècord d’afiliació a l’associació catalana en bona part es deu a “la feina de l’entitat, que ha servit per aglutinar el sector”.
Però no només hi ha l’objectiu de seguir creixent en afiliats, l’Acellec s’ha marcat quatre grans objectius. Per una banda, consolidar-se com a referència en el sector, i seguir en expansió, donar ple suport al món de l’emprenedoria i iniciar una campanya per ajudar que les empreses d’aquest món siguin més madures. Pep Montes posa com a exemple per arribar a la maduresa empresarial “fer un pas de la vocació del professional cap al rigor empresarial amb la utilització de plans de negoci i que reforcin la viabilitat de l’empresa”.
L’associació catalana també treballa per tirar endavant una campanya en col·laboració amb el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) per impulsar els serveis especialitzats a través de la mediació entre els serveis cultural i la ciutadania. Aquesta iniciativa, que Pep Montes diu que es farà ben aviat, permetrà apropar la gent a la cultura, als centres cívics, les visites guiades als museus o fer programes amb els ajuntaments amb aspectes d’interculturalitat.
L’Acellec ha passat en cinc anys de 31 empreses associades a un total de 70 aquesta tardor. El creixement s’explica per l’èxit de la cooperació i el treball conjunt en els sectors dels serveis educatius, les cases de colònies i la cultura de proximitat. Els tres àmbits comparteixen la voluntat educativa, la introducció de metodologies pedagògiques i el treball de proximitat amb els usuaris i la ciutadania. L’entitat ha tingut un paper rellevant en la professionalització del lleure educatiu i ha esdevingut pionera en ser l’única organització patronal que reivindica el sector de la cultura de proximitat a través de la gestió dels centres cívics o els programes de defensa dels drets civils, de joventut, amb perspectiva de gènere, sobre interculturalitat o d’elaboració i gestió dels serveis de proximitat en centres patrimonials i museístics.
L’Acellec va celebrar l’any passat els 15 anys de vida defensant els interessos del sector. Avui també treballa en la promoció de l’emprenedoria, la capacitat professional dels seus treballadors, l’estudi i la descripció del sector de la cultura de proximitat, la promoció de les colònies escolars o la definició del caràcter educatiu dels serveis de menjador escolar, d’atenció de necessitats educatives especials i d’universalització del temps de lleure com a instrument pedagògic. Paral·lelament, l’acció patronal s’ha completat amb la creació de la Fundació Catalana del Lleure Educatiu i Sociocultural, que ha impulsat l’Escola EFA, amb una oferta de 150 cursos anuals i més de 2.000 alumnes.
LES XIFRES
La primera borsa de treball del sector
L’Acellec potencia la primera borsa de treball a Catalunya del sector del lleure educatiu i la cultura que coincideix amb l’augment d’afiliacions a l’associació. La borsa fa un any i mig que funciona i cal destacar que el segment dels joves és el que més la utilitza, concretament d’un 70-80%, explica Pep Montes. Hi ha de mitjana entre 700 i 750 CV disposats a treballar.