Política

Correctiu a l’Estat espanyol

Els jutges d’Estrasburg condemnen Madrid per maltractament als etarres de l’atemptat a la T4 de Barajas

Imposen el pagament d’una indemnització de 50.000 euros per danys morals

La cort europea d’Estrasburg torna a deixar en evidència l’Estat espanyol. El Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) va condemnar ahir Espanya pels maltractaments infligits a dos presos d’ETA. Aquesta abusos policials van produir-se durant la detenció d’Igor Portu i Martín Sarasola, els autors de l’atemptat a la T4 de Barajas, el 30 de desembre del 2006, que va provocar dos morts.

La interlocutòria del TEDH conclou que l’administració espanyola va vulnerar la prohibició de tractes inhumans o degradants en l’aspecte material i processal, en no haver investigat correctament els fets. L’Estat haurà d’indemnitzar Portu i Sarasola amb 30.000 i 20.000 euros, respectivament.

El 6 de gener del 2008 la Guàrdia Civil va detenir al País Basc els dos terroristes, que compleixen ara la seva condemna en presons de Còrdova i Jaén. Mentre els transportaven a la caserna de la policia, van rebre cops de puny i puntades i van apuntar-los al front amb una pistola, segons van denunciar Portu i Sarasola. També van ser colpejats pels agents d’intel·ligència durant l’interrogatori. Després que dos metges forenses els examinessin l’endemà, Portu va ser hospitalitzat i Sarasola, conduït a Madrid i posat en detenció incomunicada. Diversos informes mèdics van constatar les lesions. Portu va necessitar atenció mèdica durant 27 dies i Sarasola, durant 14.

Segons la interlocutòria, les lesions “estan prou demostrades” i es van produir “quan es trobaven en mans de la Guàrdia Civil”. De fet, l’Audiència Provincial de Guipúscoa ja va condemnar el 2010 quatre agents d’aquell comando a diferents penes “per delictes de tortures greus”. Tanmateix, el Tribunal Suprem va absoldre’ls un any després.

“També cal tenir en consideració que l’estratègia de presentar denúncies falses i la prèvia elaboració de kantadas s’aprèn en l’anomenada eskola i qualsevol activista d’ETA està obligat a posar-la en pràctica”, va argumentar aleshores el jutge del Suprem. El Tribunal Constitucional tampoc va admetre a tràmit la petició d’empara dels dos presos.

Tortures

Amb la sentència d’ahir, però, el Tribunal d’Estrasburg va picar el crostó al tribunal d’última instància de la justícia espanyola. “El Tribunal Suprem va limitar-se a descartar la versió dels fets dels demandants (Portu i Sarasola) sense intentar establir si l’ús de la força física pels agents de la Guàrdia Civil durant la detenció va ser l’estrictament necessari i proporcionat”, critica el TEDH en la interlocutòria. Quatre dels set jutges de la sala tercera del tribunal van votar a favor d’aquest dictamen. En canvi, els altres tres no ho van fer, ja que qualifiquen les agressions de la Guàrdia Civil de tortures. El govern espanyol “hauria de prendre nota” i implementar “mesures perquè no es reprodueixin aquestes expressions”, va assegurar ahir Josu Erkoreka, el portaveu de l’executiu basc. Erkoreka també va destacar el valor especial d’aquesta sentència, ja que en els dictàmens anteriors Estrasburg havia picat el crostó a l’Estat espanyol pel fet de no haver investigat, però no per maltractaments que haguessin quedat acreditats.

Des del 2004, l’Estat espanyol ha estat condemnat onze vegades pel Tribunal d’Estrasburg per casos de maltractament o per no haver-los investigat. Nou d’aquests casos, relacionats amb membres d’ETA. Entre el 2004 i el 2016, un total de 8.071 persones van ser víctimes de tortures i maltractaments per part de les forces de l’ordre estatals, segons un informe de la Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura. Tant els governs del PP com del PSOE han fet els ulls grossos enfront d’aquests abusos policials. Així ho reflecteixen el 39 indults concedits a agents condemnats per tortures. D’un total de 6.903 agents implicats en presumptes casos de maltractaments entre el 2008 i el 2013, els tribunals només van condemnar-ne 47.

Curiosament ahir es complien 37 anys de la mort de Joxe Arregui, investigat per suposada relació amb ETA, mort després d’haver estat interrogat i torturat nou dies per la policia espanyola.

LES XIFRES

11
vegades
ha estat condemnat l’Estat espanyol pel Tribunal d’Estrasburg per casos de maltractament.
39
indults
han concedit els governs del PP i el PSOE a agents de policia condemnats per tortures.

De la doctrina Parot a Atutxa

Enric Bonet

Les sentències del Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) condemnant l’Estat espanyol per una decisió relacionada amb ETA comencen a ser un clàssic. Estrasburg no només ha condemnat nou vegades Espanya per la seva indulgència davant dels maltractaments comesos envers els presos d’ETA, sinó que també va invalidar el 2013 la polèmica doctrina Parot, considerant que aquesta jurisprudència del Tribunal Suprem vulnerava la Convenció Europea dels Drets Humans. En particular va retreure-li un ús retroactiu del dret que permetia allargar les penes de presó més enllà del màxim legal de 30 anys. Més recentment, el juny del 2017, el TEDH també va donar la raó a l’expresident del Parlament Basc Juan María Atutxa. Juntament amb dos altres antics membres de la mesa, Atutxa havia estat condemnat el 2003 de manera fraudulenta per un delicte de desobediència, en haver-se negat a dissoldre el grup parlamentari de Sozialista Abertzaleak.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.