La ‘proptech’ sacseja el sector immobiliari
Localitzades a tot l’estat unes 200 iniciatives empresarials de base tecnològica que segmenten el ‘totxo’. Prometen fer més eficient i transparent la indústria
Prop de dues-centes tecnològiques vinculades al sector immobiliari té comptabilitzades la consultora Savills Aguirre Newman a tot l’estat. Són start-ups (projectes emprenedors innovadors de ràpid creixement) que aprofiten les anomenades tecnologies disruptives per penetrar en un sector tan tradicional com l’immobiliari amb propostes que o bé no existien, o bé prometen més eficiència i transparència, en un sector amb molt marge de millora. De fet és la mateixa dinàmica i els mateixos arguments que ja se senten en els sectors financer, amb les fintech, assegurador, amb les insurtech, i en el dels serveis jurídics, amb les legaltech; i que en el sector immobiliari protagonitzen les proptech.
Ignacio Martínez Avial, director general de desenvolupament corporatiu de Savills Aguirre Newman, té un angle de visió ampli sobre què és una proptech: “Ho és qualsevol solució de base tecnològica que aporti valor al sector immobiliari”. Això inclou, per la banda de la comercialització, portals que ja fa temps que conviuen amb nosaltres com ara Fotocasa, Habitaclia o Idealista; també agències d’intermediació, entitats hipotecàries, plataformes d’inversió col·lectiva (crowdfunding) i start-ups de big data, realitat virtual o domòtica, centrades en l’immobiliari.
Moltes de les proptech han sorgit a rebuf de la recuperació del sector, però, amb independència d’això, també responen a canvis en la demanda, una part de la qual és més receptiva a les propostes tecnològiques. Martínez Avial també apunta que l’augment de la competència en l’actual cicle alcista està fent que les empreses trobin en la tecnologia maneres de diferenciar-se en el mercat.
Per al 2018 el pronòstic és que tres tecnologies siguin el motor de les proptech: el big data, la internet de les coses i el crowdfunding. La generació, captació i anàlisi de les dades han d’ajudar a prendre decisions d’inversió, per exemple, als promotors: quin tipus d’habitatge fer d’acord al perfil de la demanda real en una zona concreta. “El big data ha d’ajudar a la professionalització del sector i també a la transparència”, diu Martínez Avial.
La internet de les coses associada a l’immobiliari millorarà la usabilitat de les cases i de les oficines. Ja es detecta una tendència clara per part de les empreses a millorar la informació dels entorns laborals per millorar-ne la qualitat i fer-los més adaptables a cada usuari concret.
Per últim, les plataformes de crowfunding estan ampliant el perímetre d’inversors, de tal manera que l’immobiliari pot ser una opció per a qualsevol petit estalviador sense barreres d’entrada.
LES XIFRES
El certificat de solvència de l’aspirant a llogater
Sergio Gonzálvez y Sergi Rodríguez han desenvolupat una eina que pot agilitar la tasca de trobar pis de lloguer. En un moment en què les rendes estan pujant sobretot a les grans ciutats, la solvència és un valor en alça. L’ha de demostrar el candidat a llogater i la reclama l’agent immobiliari. Lògicament cal invertir temps i recursos a aquest fi: “A principis del 2017 necessitava llogar un pis i allò que presumia fàcil es va convertir en un via crucis, a cada pis optaven diverses persones, algunes de les quals no tenien la capacitat per pagar les rendes,i això dilatava el procés perquè no eren descartades d’entrada”, explica Sergio Gonzálvez.
Va ser aleshores que amb el seu soci van pensar a crear un sistema independent d’avaluació de la capacitat financera dels sol·licitants que determini quins perfils de rendes pot assumir. L’eina que han desenvolupat es contracta en línia i expedeix el document en com a màxim dues hores.
Ja han rebut l’homologació del Col·legi d’Agents Immobiliaris. Paral·lelament, Garantify ha assolit un acord amb l’asseguradora Allianz per a la creació d’una pòlissa d’impagament que es concedeix abans de començar el procés de lloguer i que complementa el certificat. Gonzálvez reconeix que el fet de vincular-se amb una marca de la reputació d’Allianz representa un fort impuls per al creixement de la start-up catalana, no només a Espanya sinó també a països com França i Itàlia, que són les pròximes fites. El cofundador de Garantify explica que no han trobat cap solució com la que proposen en aquests països. En aquest sentit, la previsió de facturació per al 2018 és situar-se al voltant del milió d’euros.
Sergio Gonzálvez està convençut que els nous negocis digitals ajudaran a professionalitzar i fer més transparent el sector immobiliari. Ara bé, no té tan clar que siguin un remei contra les bombolles: “Hi tornarem a caure, en tot cas podem aconseguir que no sigui tan dolorós”, assegura.
El portal que prioritza la informació de qualitat
Sébastien Marion, cofundador amb Idriss Farhat de Kasaz, va arribar a Barcelona de la mà de la firma britànica de videojocs King (Candy Crush), que li havia comprat la seva primera empresa, Comufy. Davant la perspectiva de passar-hi dos anys va començar a buscar un pis de compra però ràpidament es va frustrar per la baixa qualitat de la informació que trobava als portals immobiliaris: “Anuncis duplicats amb descripcions contradictòries i poc útils, fotos poc descriptives i greus problemes per saber la ubicació de la finca”, explica Marion, que ràpidament va veure l’oportunitat empresarial d’un portal que apostés per la informació de qualitat. Ell i el seu soci tenien la referència dels mercats immobiliaris del Regne Unit i Estats Units, on cercar el pis que millor s’adapti a les necessitats és molt més fàcil. Tot està pensat per facilitar la feina a l’interessat de manera que tot és més ràpid. Kasaz pretén que localitzar un bon pis es pugui fer en 20 minuts i no demani més de 5 hores com passa ara. Per això, verifiquen una a una cada oferta i no copien d’altres portals: “L’objectiu no és oferir volum sinó qualitat”. Els dos fundadors van posar 75.000 euros per començar i ara en cerquen 700.000 més per fer la nova versió.
L’agent immobiliari que no cobra comissions
La intermediació immobiliària tradicional no sempre està ben vista ni pel venedor ni pel comprador, perquè no acaben de veure que aporti valor. També perquè sovint s’actua amb tàctiques comercials agressives i poca transparència. Almenys aquesta és la percepció que tenen Alejandro Briceño i Ignacio González, cofundadors de Cliventa, una agència immobiliària per Internet que mira de situar-se als antípodes d’aquesta imatge. Per això ho fan públic tot: preus i valoracions dels usuaris. I per això no cobren comissions per cada operació que tanquen sinó que ofereixen serveis a preu fix i passen la factura un cop s’ha fet la compravenda. Fan valoracions, elaboren anuncis i els publiquen en portals, filtren els interessats, ofereixen suport en la negociació i en la tramitació de tota la documentació necessària. Calculen que per un preu mitjà de 300.000 per operació i tenint en compte que les comissions poden anar del 3% al 5%, poden fer que el client s’estalviï fins a 13.000 euros.
Els dos socis van treballar dos anys des del 2015 per desenvolupar la plataforma tecnològica. Ignacio González explica que van posar el focus en uns costos baixos per oferir un preu competitiu i a afavorir l’experiència de l’usuari. “Estem molt satisfets amb el resultat perquèel client se sent en tot moment acompanyat i les valoracions són molt positives; de fet estem creixent gràcies al boca a orella”, explica.
De moment han sortir als mercats de Barcelona i Madrid i estan centrats en immobles amb un preu mitjà de 300.000 euros, “No solem treballar els pisos de luxe”, assegura.
El 2016 van fer la primera ronda de finançament en què van participar els mateixos socis, altres inversors privats i fons de famílies del sector. El 2017 va tenir lloc la segona ronda i aquest any es farà la tercera. L’objectiu és desenvolupar el model i arribar al punt d’equilibri en els comptes. Això és així perquè l’any passat van créixer a un ritme del 20% mensual i ja han venut uns 32 milions d’euros en propietats. Per al 2018 preveuen superar els 2.000 habitatges venuts. Ignacio González afirma que volen ser percebuts com una intermediació que aporta valor.