Focus

Ciutats desbocades

El desgovern de les megaciutats davant del creixement sostenible, cooperatiu i equilibrat de les regions metropolitanes europees, dos models diferents de gestió.

Les ‘smart cities’ obligaran a crear models de gestió público-privada Els polígons formen part de l’ecosistema urbà i també cal fer-los sostenibles
Frenar el fenomen global de les megaciutats és una tasca impossible
Construir i reforçar l’estructura de barri afectarà també el model laboral
L’economia circular entra en el teixit industrial a través de la simbiosi

La població urbana al món, segons les pre­vi­si­ons fetes per les Naci­ons Uni­des, pas­sarà del 54,5% actual al 60% el 2030. Hi haurà un bon nom­bre de ciu­tats que supera­ran els 16 mili­ons d’habi­tants, un altre grup d’urbs que se situarà per sobre dels 20 mili­ons, i algu­nes –per sort, les menys nom­bro­ses– que esta­ran en un rang d’entre 30 i 40 mili­ons d’habi­tants. A Europa, aquests xifres no seran tan ele­va­des ni sem­bla que ho arri­ba­ran a ser mai, si ens refe­rim a ciu­tats, amb l’excepció de l’exòtica Istan­bul, amb un peu a cada con­ti­nent, que a hores d’ara ja té 20 mili­ons d’habi­tants. Però allò que a hores d’ara ja és des­ta­ca­ble a Europa són les seves grans regi­ons metro­po­li­ta­nes. Evi­tar que les grans àrees urba­nes es des­bo­quin obliga a pen­sar en una gestió madura dels recur­sos, els resi­dus, la mobi­li­tat i la gover­nança, i a plan­te­jar un crei­xe­ment equi­li­brat que tin­gui en compte el benes­tar de les per­so­nes, la sos­te­ni­bi­li­tat i, també, el paper que tin­dran en tot aquest desen­vo­lu­pa­ment les noves tec­no­lo­gies.

Les 600 urbs més grans del món con­cen­tren les tres quar­tes parts del PIB mun­dial i la majo­ria d’elles estan situ­a­des en països d’eco­no­mies emer­gents o en vies de desen­vo­lu­pa­ment. Es qüesti­ona ja ara que el poder d’aques­tes mega­ciu­tats quedi deli­mi­tat només al seu àmbit muni­ci­pal. Ja hi ha alcal­des més cone­guts al món que els pre­si­dents o els pri­mers minis­tres dels seus països, i alguns experts pro­nos­ti­quen que en un futur no gaire llunyà les grans cime­res inter­na­ci­o­nals, fins ara reser­va­des als repre­sen­tants dels estats, incor­po­ra­ran també líders muni­ci­pals d’aques­tes grans urbs.

“La ciu­tat afronta dos rep­tes impor­tants”, asse­gura Boyd Cohen, pro­fes­sor d’EADA Busi­ness School de Bar­ce­lona. “En pri­mer lloc, l’apli­cació de les noves tec­no­lo­gies que les trans­for­marà en smart cities. El big data, la inter­net de les coses (IoT), l’eficiència en els trans­ports o la sos­te­ni­bi­li­tat energètica, entre molts altres, obli­ga­ran a crear models de gestió público-pri­vada. En segon lloc, les per­so­nes. El dis­seny d’aques­tes ciu­tats s’haurà de fer pen­sant en elles i els haurà de donar la paraula.” Cohen recorda que a Bar­ce­lona ja hi ha diver­sos exem­ples de gover­nança, “en què els ciu­ta­dans deci­dei­xen mol­tes més coses que no només qui serà l’alcalde cada qua­tre anys”. Entrem en l’era de l’apo­de­ra­ment del ciu­tadà.

Empre­ne­dors cívics.

El pro­fes­sor d’EADA posa com a exem­ple d’aquesta nova gestió ciu­ta­dana el que ha ende­gat l’Ajun­ta­ment de Bos­ton, que “recluta empre­ne­dors cívics per pre­sen­tar solu­ci­ons als diver­sos pro­ble­mes que té la ciu­tat, on s’han creat 51 enti­tats de ser­veis de mobi­li­tat com­par­tida”. Com apunta Cohen, “són models de cons­trucció de la ciu­tat de baix a dalt i de dalt a baix, total­ment trans­ver­sals”.

Europa és pio­nera en l’expe­ri­men­tació d’aquests nous models urbans, perquè la gran pre­o­cu­pació a hores d’ara és com equi­li­brar el ter­ri­tori perquè cap àrea esde­vin­gui una mega­ciu­tat a la mida euro­pea, amb els pro­ble­mes que aques­tes grans urbs com­por­ten pel que fa a la sos­te­ni­bi­li­tat i el benes­tar de les per­so­nes. L’Agenda Urbana euro­pea esta­bleix les línies a seguir per evi­tar el des­po­bla­ment rural i unes ciu­tats des­con­tro­la­des.

“La con­cen­tració de gent a les ciu­tats no és un tema desit­jat. Mar­xen del camp perquè bus­quen edu­cació, tre­ball i ser­veis, i això és un fet glo­bal. A Europa aquest feno­men és menor perquè tenim pobla­ci­ons i ciu­tats molt dis­tribuïdes en el ter­ri­tori, però hi ha països, com ara Xile, on el 70% de la seva població es con­cen­tra a la capi­tal”, explica Pilar Conesa, orga­nit­za­dora de l’Smart City Expo World Con­gress i CEO de la con­sul­tora Ante­verti, espe­ci­a­lit­zada en trans­for­mació urbana i digi­tal.

Les grans ciu­tats com­por­ten uns avan­tat­ges a la gent que hi viu, però també grans rep­tes per als seus ges­tors, com és la millora de la qua­li­tat de vida dels ciu­ta­dans, la gestió dels recur­sos natu­rals i la con­ta­mi­nació pro­vo­cada per la mobi­li­tat. “Això fa que les ciu­tats tin­guin un rol polític i social cada vegada més gran”, asse­gura Conesa, que posa el dit a la xacra quan afirma que “les desi­gual­tats s’incre­men­ten a les mega­ciu­tats i, per tant, hem de parar atenció a la inclusió social”.

En aquest sen­tit, apunta als objec­tius de desen­vo­lu­pa­ment sos­te­ni­ble ela­bo­rats per les Naci­ons Uni­des, que fixa les direc­trius per afron­tar els rep­tes com ara la pobresa, la igual­tat de gènere, l’habi­tatge, l’ener­gia sos­te­ni­ble i el crei­xe­ment de les ciu­tats, entre altres. Europa també té el seu propi full de ruta per afron­tar els rep­tes de futur, Europa 2020, i per pre­ve­nir el des­go­vern i el crei­xe­ment anàrquic de les ciu­tats, l’Agenda Urbana, que fixa les actu­a­ci­ons entre ter­ri­to­ris, basa­des en la coo­pe­ració, amb l’objec­tiu d’acon­se­guir una dis­tri­bució ter­ri­to­rial equi­li­brada i un desen­vo­lu­pa­ment urbà sos­te­ni­ble, amb una mida humana.

Els bar­ris, la peça clau.

Els pro­ble­mes asso­ci­ats a les mega­ciu­tats només es podran com­ba­tre, segons Conesa, “amb bar­ris més sos­te­ni­bles i tre­ba­llant per a la inclusió social, sense obli­dar que també s’ha d’abor­dar el tema de la gen­tri­fi­cació, un pro­blema que s’ha esta­blert en totes les ciu­tats del món”. Ens avança el lema del pròxim Smart City Expo World Con­gress: “Cities to live in” (Ciu­tats per poder-hi viure), que se cele­brarà a Bar­ce­lona del 13 al 15 de novem­bre d’enguany. “En el congrés abor­da­rem l’equi­li­bri entre recu­pe­rar els bar­ris sense que això suposi expul­sar la seva gent, i com es pot inci­dir en el mer­cat de l’habi­tatge des de l’acció pública.”

Explica que hi ha experiències des­ti­na­des a fre­nar la gen­tri­fi­cació que ja s’han posat en pràctica en altres ciu­tats, “com el pro­jecte que es va fer a la ciu­tat de Nova York, en què es va exi­gir, en edi­fi­cis reha­bi­li­tats, situ­ats en llocs molt cèntrics, que una part dels habi­tat­ges fos­sin més petits i amb preus més asse­qui­bles, per pro­vo­car una bar­reja de clas­ses soci­als i que ningú fos expul­sat pel fet de no poder acce­dir a uns preus de llo­guer alts. A l’inici, aquesta decisió va pro­vo­car enfron­ta­ments amb els ciu­ta­dans de més pos­si­bi­li­tats, perquè no volien viure al cos­tat d’altres amb menys ingres­sos, però al final es van cal­mar els ànims. És un tema cul­tu­ral i de trans­for­mació, una qüestió en què el sec­tor públic té molt a dir”.

Per Conesa, “si volem tenir una ciu­tat sos­te­ni­ble i amb qua­li­tat de vida per als seus habi­tants, hem d’anar cap a l’enfor­ti­ment dels bar­ris. A Bar­ce­lona això ho tenim molt arre­lat i bus­quem que cada barri tin­gui el seu cen­tre”. És l’estratègia que s’ha fixat també Europa per fer habi­ta­bles les ciu­tats, perquè posar fre a les mega­ciu­tats és una tasca impos­si­ble. “És un feno­men glo­bal que no s’atu­rarà –afirma Pilar Conesa– i, per tant, hem de con­ver­tir-les en llocs on s’hi pugui viure, i això reque­reix tenir cura dels bar­ris, fer polítiques de pro­xi­mi­tat i de mobi­li­tat, tenint en compte que per millo­rar la mobi­li­tat el pri­mer que has de fer és reduir-la”.

Cons­truir i reforçar l’estruc­tura de barri per no esde­ve­nir una mega­ciu­tat des­con­tro­lada afec­tarà també el model labo­ral. “A hores d’ara, això ja està can­vi­ant, sobre­tot al nord d’Europa, on ja hi ha empre­ses que en lloc de tenir-ho tot con­cen­trat en un sol cen­tre de tre­ball han optat per ins­tal·lar-se en diver­sos edi­fi­cis més pròxims als llocs de residència dels seus emple­ats, sigui en locals pro­pis, sigui en espais com­par­tits”, explica Conesa. Les noves tec­no­lo­gies bene­fi­ci­a­ran i impul­sa­ran aquests nous models labo­rals. De fet, el gran èxit que estan tenint els espais de tre­ball com­par­tits, els ano­me­nats coworking, són un pri­mer pas de l’evo­lució cap a aquesta trans­for­mació del món del tre­ball.

Les gene­ra­ci­ons d’euro­peus més joves ja s’han endin­sat en aquests can­vis cul­tu­rals. Adop­ten sis­te­mes de mobi­li­tat alter­na­tius, com ara la bici­cleta, i molts opten per com­par­tir vehi­cle en lloc d’adqui­rir-lo, “perquè, a Europa, el cotxe ja no és sinònim d’esta­tus social, com encara passa a Nord-amèrica i Lla­ti­noamèrica. Els joves euro­peus ja crei­xen en un altre model social”, comenta Conesa.

Però Europa és com una illa en un gran mar de mega­ciu­tats, on la majo­ria tenen perifèries que crei­xen sense pla­ni­fi­cació urbanística, infra­es­truc­tu­res i ser­veis. “A Ante­verti estem tre­ba­llant molt a Ciu­tat de Mèxic i hi ha molts bar­ris de la ciu­tat que pràcti­ca­ment són zones rurals tot i estar immer­ses en una gran urbs de més de vint mili­ons d’habi­tants. No tenen aigua cor­rent ni enllu­me­nat als car­rers ni habi­tat­ges dig­nes”, explica Conesa, “una pro­blemàtica que també hem d’abor­dar entre tots”.

Hi ha rep­tes comuns en la gestió tant de les mega­ciu­tats com de les grans àrees urba­nes euro­pees. Es fa neces­sari tenir una doble visió: la que cor­res­pon a la gran urbs i la que va més enllà i abasta tota l’àrea metro­po­li­tana, per gran que aquesta sigui, perquè els límits físics entre ciu­tats des­a­pa­rei­xen i la coor­di­nació i la inte­gració entre les dife­rents admi­nis­tra­ci­ons esdevé vital. A més, apunta Conesa, “s’ha de bus­car la com­pli­ci­tat del ciu­tadà, dotar-lo d’eines perquè par­ti­cipi en la gestió i assu­meixi la cor­res­pon­sa­bi­li­tat de les acci­ons que es duen a terme en el seu entorn; per això és impor­tant apo­de­rar els bar­ris”. Explica com la ciu­tat colom­bi­ana de Medellín va pas­sar de ser cone­guda com la més inse­gura del món a ser una de les més inno­va­do­res, “i ho van acon­se­guir invo­lu­crant els ciu­ta­dans en la trans­for­mació de la ciu­tat, els la van fer sen­tir que era part d’ells”.

Sim­bi­osi indus­trial.

Uns altres actors impor­tants en aquesta trans­for­mació urbana són les indústries, gene­ra­do­res de resi­dus i con­su­mi­do­res d’ener­gia que s’ha de poder recu­pe­rar. Sos­te­ni­bi­li­tat i ren­di­bi­li­tat, dos con­cep­tes que agrupa la sim­bi­osi indus­trial. “Es tracta de crear un entorn ade­quat perquè dife­rents tipus d’empre­ses puguin col·labo­rar inter­can­vi­ant tots aquells recur­sos que totes soles no poden ges­ti­o­nar”, explica Verónica Kuc­hi­now, cofun­da­dora de la con­sul­tora Símbi­osy, que s’encar­rega de crear el mètode i la manera com s’ha d’ana­lit­zar la infor­mació d’un con­junt d’indústries i de com crear les opor­tu­ni­tats per ser més sos­te­ni­bles, sense que això afecti la ren­di­bi­li­tat del negoci.

Es tracta, segons Kuc­hi­now, de “crear siner­gies i apli­car con­cep­tes d’eco­no­mia cir­cu­lar al tei­xit pro­duc­tiu, que és el que està cau­sant els pro­ble­mes greus de recur­sos i el que té la clau per fer el canvi. La sim­bi­osi indus­trial és l’encar­re­gada d’apli­car aquests con­cep­tes d’eco­no­mia cir­cu­lar”.

La sim­bi­osi indus­trial vol tras­lla­dar el fun­ci­o­na­ment d’un eco­sis­tema natu­ral al tei­xit indus­trial. “Això es fa cre­ant les con­ne­xi­ons ade­qua­des perquè no hi hagi resi­dus, perquè tota l’ener­gia sigui reno­va­ble, cre­ant riquesa a través de la diver­si­tat que s’acon­se­gueix en el ter­ri­tori”, explica Kuc­hi­now. Per a ella, les parau­les clau són “opti­mit­zar i rege­ne­rar”. Comenta que fins ara “una indústria s’havia de cons­truir una depu­ra­dora, que també genera fangs com a residu, que s’han de por­tar a un abo­ca­dor. Però si aquesta empresa es posa en con­tacte amb una altra que també ha d’eli­mi­nar els resi­dus de fangs de la seva depu­ra­dora, i s’ajun­ten ells dos o pot­ser tres o més, lla­vors segur que els surt a compte mun­tar una ins­tal·lació pròpia per apro­fi­tar els fangs i pro­duir gas. Un gas que pot ali­men­tar els auto­bu­sos urbans de la ciu­tat més pròxima. I el que era un residu ja s’ha con­ver­tit en un guany”.

La sim­bi­osi indus­trial també és un negoci, perquè si no ho és no es podrà implan­tar. “Fa que et cone­guis, que vegis que el que per a tu és un residu per a una altra empresa és una matèria pri­mera i que l’aigua que a tu et sobra la pot uti­lit­zar una altra indústria”, comenta Kuc­hi­now. Símbi­osy tre­ba­lla amb els muni­ci­pis, “perquè són els que tenen els ciu­ta­dans, les ins­tal·laci­ons públi­ques i les indústries al seu càrrec. És el muni­cipi el que actua de faci­li­ta­dor extern amb les indústries”. Asse­gura que hi ha molt d’interès de l’admi­nis­tració local en els pro­jec­tes de sim­bi­osi indus­trial, perquè “neces­si­ten les indústries i les han d’aju­dar a ser sos­te­ni­bles”.

Després de par­ti­ci­par en pro­jec­tes euro­peus d’eco­no­mia cir­cu­lar, el 2014 van implan­tar el pri­mer pro­jecte pilot de sim­bi­osi indus­trial a Man­resa, al polígon Bufal­vent, amb el suport dels empre­sa­ris del polígon, l’Ajun­ta­ment i el Con­sorci de Trac­ta­ment de Resi­dus del Bages. El pro­jecte con­ti­nua en marxa a càrrec dels matei­xos empre­sa­ris. La recu­pe­ració de resi­dus de manera col·labo­ra­tiva pro­por­ci­ona guanys.

El pri­mer pas per ini­ciar un pro­jecte de sim­bi­osi indus­trial és estu­diar totes les empre­ses que for­men part d’un polígon. “Pre­nem nota dels resi­dus que gene­ren i d’altres dades, com l’aigua que uti­lit­zen o l’ener­gia que con­su­mei­xen. Quan tenim tota la infor­mació, la cre­uem i fem agru­pa­ci­ons d’empre­ses, fem lli­gams entre elles i creem els mapes de siner­gies. Lla­vors fem taques d’actu­ació i li diem al muni­cipi on s’ha de tre­ba­llar”, explica Kuc­hi­now. Fan l’anàlisi i iden­ti­fi­quen les opor­tu­ni­tats, i acom­pa­nyen el pro­jecte com a mínim durant un any, “fins que ja poden anar sols”. Després de Man­resa, van exe­cu­tar altres pro­jec­tes a Saba­dell, Bar­berà del Vallès i Sant Quirze del Vallès. El que més costa, apunta Kuc­hi­now, “és que les empre­ses s’impli­quin”, però a poc a poc es va fent camí.

Fer un món més sos­te­ni­ble és una pre­o­cu­pació mun­dial. Els recur­sos natu­rals són finits i s’ha de fer un canvi en els models d’ús i de gestió. El punt de par­tida que tenim a Europa és molt dife­rent del d’altres indrets del món, on estan immer­sos en la voràgine d’unes ciu­tats que crei­xen sense fre. Els fulls de ruta estan sobre la taula. Ara cal apli­car-los i fer-los efec­tius.

Una gran àrea urbana en un país petit

Sembla ciència-ficció, però pocs són els que descarten que d’aquí a dues dècades ens podríem trobar una gran regió urbana a Catalunya, configurada per les poblacions costaneres, una línia que uniria tres de les quatre capitals del país i que les connectaria amb la regió de Perpinyà i Montpeller, al nord dels Pirineus. Perquè això arribi a ser una realitat, s’haurien de desenvolupar una sèrie d’infraestructures que fa anys que es reclamen: la construcció del corredor del Mediterrani, la modernització dels eixos ferroviaris –per tenir una mobilitat ràpida i sostenible–, l’ampliació de les instal·lacions aeroportuàries i el desplegament d’una connectivitat ràpida i directa entre els aeroports de Barcelona, Girona i Reus. “La vinculació entre territoris és cada vegada més important i la distància entre Barcelona i Girona, per exemple, és ridícula sobretot si pensem que a moltes ciutats del món es triga el doble per anar de casa a la feina”, apunta Pilar Conesa, organitzadora de l’Smart City Expo World Congress. El creixement de les grans ciutats, tant a Europa com al món, va en aquesta direcció. El repte és teixir un territori que mantingui l’equilibri i no rau tant en la seva dimensió.

Les megaciutats: laboratoris ciutadans del segle XXI?

opinió / Artur Serra

Pensem sovint en les megaciutats del segle XXI com a entorns massificats, deshumanitzats, dominats per la tecnologia digital centrada en el control dels sistemes urbans, inclosos els propis habitants.

No obstant això, no necessàriament és així. Recordem sense anar més lluny les imatges del 2011 al Caire, la gran megaciutat del món àrab, amb els ciutadans revoltats contra el govern del dictador a la plaça Tahrir o plaça de la Llibertat. Les megaciutats actuals i del futur immediat també són el lloc de naixement i creixement de les generacions joves més preparades que els països d’Àsia, l’Amèrica Llatina i Àfrica hauran tingut en tota la seva història, que estan utilitzant les tecnologies digitals per aconseguir formes de vida més dignes i humanes. Mirem les megaciutats amb una òptica de tecnoantropòlegs.

Quan parlem de les grans metròpolis a Europa pensem de seguida en Londres o París. En realitat, actualment la ciutat més gran d’Europa no és cap d’aquestes, sinó Istanbul. Una megaciutat que compta avui dia amb més de 13,2 milions d’habitants i que arribarà als 22-25 milions el 2023. (1)

Una ciutat amb una doble identitat, europea i asiàtica al mateix temps; un bon símbol de la nostra era. Una ciutat amb un passat inacabable i un present desbordant on es poden viure totes les contradiccions i conflictes del període de canvi civilitzacional en què vivim. Doncs bé, la nostra història comença a Istanbul, en concret a Basaksehir, una ciutat amb poc més de 300.000 habitants i també un dels 39 districtes que componen la gran metròpoli. El seu creixement ha estat explosiu. La ciutat recorda en la seva arquitectura els barris de l’època del desenvolupisme dels anys seixanta a Catalunya, com la Verneda de Barcelona o Fontsanta-Fatjó de Cornellà. Som al bell mig d’un bosc de blocs de més de 10 plantes, protegits, ara sí, amb murs i sistemes per identificar els visitants. Carrers empinats, amples, ben asfaltats, fets en molt poc temps, per on s’arriben a perdre els taxistes més experimentats.

Aquest nou model desenvolupista està inspirat en gran part en el desenvolupament d’aquesta i moltes altres megalòpolis del segle XXI. Així i tot, conviu a la vegada amb un altre model de ciutat que es vol plena de tecnologies digitals, una ciutat smart també inspirada en el moviment internacional de smart cities com el que fins ara ha desenvolupat Barcelona. De fet, el 2018 Istanbul celebrarà la seva segona gran Global Smart City Expo.

Seguint l’exemple de la Xina, països abans anomenats de manera eufemística “en vies de desenvolupament” han intentat de manera accelerada fer, en el decurs d’una generació, el que a la resta de països industrialitzats els va costar 200 anys.

I és en aquesta situació de canvi on va sorgir el 2010 el projecte Basaksehir Living Lab (2). Els living labs són espais d’innovació oberta on ciutadans, administracions locals, empreses i universitats col·laboren per intentar resoldre problemes urgents de la comunitat utilitzant tecnologies digitals. Són entitats dedicades a democratitzar aquesta tecnologia, a obrir-la als ciutadans. Aquesta petita ciutat d’Istanbul va ser la primera de tot el país que va constituir un laboratori obert a tota la ciutadania.

Els primers fundadors del living lab van ser l’Ajuntament de Basaksehir i un grup d’empreses i emprenedors locals, que van aportar la combinació de tecnologia, aplicacions i serveis de gestió necessaris per posar en marxa el lab. Aquesta institució està oberta a les pimes i a tota la ciutadania per iniciar projectes col·laboratius que puguin solucionar els reptes de la comunitat. Projectes com ara l’ambulatori digital mòbil, que ha generat un equip d’instruments de mesura i diagnòstic perquè qualsevol ciutadà de Basaksehir obtingui d’una manera ràpida i econòmica una anàlisi clínica bàsica.

El living lab de Basaksehir no és l’únic moviment que promou aquest apropament de la tecnologia a la societat. Istanbul, com tota megaciutat del segle XXI, també està plena de fablabs, espais de cotreball, incubadores i noves formes d’organitzar la tecnologia d’una manera més horitzontal. No és casualitat que Mevlüt Uysal, l’alcalde de Basaksehir, acabi de ser nomenat alcalde de l’Autoritat Metropolitana d’Istanbul (3) i es mostra obert a impulsar el moviment de living labs a tota la megaciutat.

El futur de les megaciutats encara és obert. Els seus ciutadans encara són a temps de codissenyar i codecidir el seu futur pròxim.

ANTROPÒLEG. FUNDACIÓ I2CAT

(1) http://dom.cat/1h2l (2) http://dom.cat/1h2m (3) http://dom.cat/1h2n
Oriol Estela, Coordinador General del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona

“Dotar d’eines el poder local i afavorir el consens és clau per afrontar reptes de futur”

M. Sardà
El valor de la participació del ciutadà estarà en la seva resposta a problemes locals

Oriol Estela és al capdavant del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, una associació privada que coordina les diverses plataformes del territori per afrontar els reptes de futur. Assegura que “en la coordinació i cooperació està la clau de la governança del futur metropolità”.

La tecnologia permetrà que els ciutadans participin cada vegada més en la governança d’una ciutat.
La participació ciutadana a àmbit local ja la practiquem fa temps. El problema rau en el fet que tothom entén la participació en el seu entorn més immediat, però a l’hora de plantejar-ho amb visió metropolitana, ens queda més lluny. Fins ara s’ha demanat la participació en el moment de la diagnosi. Nosaltres ho volem capgirar.
Què volen del ciutadà?
Els reptes ja els coneixem. Tenim sobre la taula des d’una Agenda Urbana feta per les Nacions Unides fins a l’estratègia Europa 2020 i multitud de documents i de pactes on es diu què s’ha de fer. El valor de la participació del ciutadà estarà a donar respostes locals a problemàtiques locals.
Espanten les megaciutats?
Les ciutats són màquines econòmiques molt poderoses, però poso en dubte la viabilitat de les megaciutats, perquè els poders locals no disposen d’eines d’actuació.
A Europa tenim un model molt diferent.
És cert, però hauríem de tenir por que les megaciutats no facin fallida.
Però tindrem grans àrees regionals que aglutinaran diverses urbs?
Difícilment veurem una megaregió formada per Barcelona, Montpeller i Lió com entenem una megaciutat.
I una gran regió que abastés des de Tarragona a Girona?
Si es formés, tampoc estaríem parlant de les problemàtiques d’una megaciutat. L’únic fre podria ser la distribució del poder territorial. Però si pensem en una relació de cooperació, llavors sí que podem parlar d’aquests eixos territorials més amplis.
On tenim el repte més gran?
Hem de ser capaços d’integrar allò que és urbà amb uns espais intersticials que haurien de poder mantenir-se, per qüestions ambientals i de sostenibilitat del territori.
Com s’afronta el futur?
Fins ara, els reptes de les metròpolis eren la innovació, la competitivitat i la internacionalització. Ara en tenim de molt bàsics als quals cal donar solució: la contaminació, la sobirania alimentària, la gestió de l’aigua, la vulnerabilitat energètica i l’habitatge. Hem de poder disposar d’una estratègia, i d’un pla B fins i tot, per resoldre aquestes qüestions, i per això calen eines i consens. S’ha de promoure l’equilibri entre ciutats, però en un Estat que no ha tingut mai política urbana, les fórmules en les haurem d’inventar totes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.