Borsa

Algorisme per democratitzar el mercat

Els ‘robo advisors’ guanyen presència com a alternativa per al petit inversor

Els ‘robo advisors’ tenen com a missió mantenir la cartera a llarg termini

La darrera patacada de Wall Street va ser motivada per raons de la conjuntura macroeconòmica, però hom també hi va voler veure la intervenció dels robo advisors, els assessors en gestió d’actius automatitzats en un algoritme, que haurien provocat una generalització de les vendes. Tanmateix, des del sector fintech es denuncia que es confon robo advisor amb els sistemes automatitzats d’execució d’ordres, HFT en la seva sigla en anglès, creats com a eines capaces d’anticipar-se al mercat.

Com explica Jordi Mercader, fundador de la firma de robo advisor InbestMe, en el darrer crac borsari, al costat de causes fonamentals com ara l’increment del tipus d’interès als EUA, hi va haver “l’impacte dels stop loss, ordres automàtiques per aturar pèrdues majors, dels sistemes de trading automatitzats, que res tenen a veure amb els robo advisors”: “L’inversor compra l’acció a 100 i fixa un stop loss a 90, nivell a partir del qual automàticament es fan les vendes.”

Com assenyala Mercader, “han volgut barrejar això amb el robo advisor, que justament fa l’antítesi, ja que és una manera d’invertir a llarg termini, basada en índexs. Gestiona carteres que no es mouen en 2-3 anys, amb rebalancejos cada 2 o 3 mesos”.

Hi afegeix que el robo advisor el que fa és “mantenir, aguantar”: “La cartera es diversifica prou perquè si el mercat cau un 10%, la cartera només ho faci un 3%.”

Mercader reivindica que el robo advisor que ha emergit de l’univers fintech ha vingut per “democratitzar la inversió, a un cost baix i eficient”. Si donem un cop d’ull al sector, veiem que l’oferta és ben a l’abast de tothom: hi trobem des dels 100 euros d’inversió mínima d’ETFmatic i Finizens fins als 10.000 euros d’IMDI Fund, tot passant pels 1.000 euros d’Indexa Capital i els 3.000 de Finanbest i InbestMe. Com diu Albert Grau, assessor financer d’Argenta Patrimonios, “tenen el seu nínxol, perquè el cost és barat, i permeten que el petit inversor tingui un gestor disponible”. En aquest perfil de client, “de petit estalviador que no pot ni anar a cercar assessorament a la seva sucursal, els robo advisors segur que faran molt mal als bancs”. Parlem d’inversors que venen de la banca i les asseguradores, desenvolupadors de tecnologia o mil·lennistes. Clients que de mitjana paguen al robo advisor una quota de 15 euros al mes més les comissions d’intermediació al mercat.

Gestió activa i passiva

Els ‘robo advisors’ no només es limiten a la gestió passiva dels actius, que els han costat les acusacions que en tendències baixistes del mercat puguin reaccionar sense contemplacions, venent indiscriminadament. La gestió activa, que es realitza a petició del client, és rellevant per donar dinamisme a la cartera, tot seguint les tendències del mercat. Com comenta Mercader, en referència al darrer crac borsari, “en una cartera on el comitè tenia potestat per fer canvis sobre el 50% dels valors, el cert és que la davallada va ser menor, de l’1%, atès que es va fer una reducció de la presència de la renda variable dels EUA”. A l’Estat espanyol ara mateix hi ha una penetració del 0,05% de la gestió d’actius de ‘robo advisors’, cosa que es tradueix en un volum de 120 milions d’euros. La mitjana d’inversió se situa en 5.700 euros. La previsió és que aquest mercat creixi enguany un 43% respecte de l’any passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.