Societat

Dones de cent països fan un clam per la igualtat en una mobilització històrica

La reivindicació abraça des del #MeToo fins a la denúncia de les violacions i els atacs amb àcid a l’Índia

Desafien l’estat d’emergència vigent a Turquia

Dones de tot el món van sortir ahir als carrers amb la bandera de reivindicar la igualtat amb els homes. Convocades per organitzacions socials, partits i sindicats en més d’un centenar de països, el clam femení es va fer sentir en forma de manifestacions, vagues, casserolades i altres actes que van convertir el 8-M en una mobilització històrica i un clam global a favor de la igualtat real, amb diferents accents en la realitat local en funció de cada indret. “És la major revolució feminista des de la petició del dret al vot de les sufragistes fa cent anys”, sentenciava la italiana Asia Argento, una de les líders del moviment #MeToo.

El clam igualitari va recórrer des del “#MeToo que bufa des dels Estats Units en contra de l’abús sexual fins a les realitats d’Indonèsia, Corea del Sud, el Japó, l’Índia o Turquia. Però sense oblidar que no es pot parlar d’actes commemoratius com a tals en indrets on perilla la vida de la dona, com ara Síria, l’Iraq, el Iemen, Nigèria, Níger o la República Democràtica del Congo

En el cas d’Indonèsia, el país musulmà més gran del món i llastat per les amenaces als drets humans, membres de 69 organitzacions van protestar a la capital, Jakarta, davant el Parlament i el Palau Presidencial per condemnar la discriminació, la violència i la intolerància contra les dones i les minories. Especialment valenta va ser la mobilització a Istanbul, on mig centenar de dones es van donar cita al barri de Besiktas per corejar consignes feministes i protestar contra la violència masclista i l’abús sexual, tot desafiant les prohibicions imposades per l’estat d’emergència vigent des del 2016 que proscriu tota marxa. Les turques va denunciar que 409 dones van ser assassinades per homes el 2017 i que 47 ho han estat només el febrer del 2018.

A Nova Delhi, unes 2.000 manifestants van formar una cadena humana al voltant de la cèntrica zona de Connaught Place convocades pel moviment Rape Roko (Stop Violacions), una iniciativa de la Comissió per a la Dona de Delhi (DCW) nascuda al gener per conscienciar sobre el crim masclista. “No em diguis com vestir, ensenya’ls, a ells, a no violar”, era un dels lemes de les pancartes. “És un dia especial en què les dones han sortit per trencar el silenci sobre les violacions”, elogia Swati Maliwal, presidenta de DCW. L’Índia va ser el marc també d’una desfilada d’onze dones amb la cara desfigurada per l’àcid per visibilitzar el que és una xacra de la violència masclista. El 2016 hi va haver al país 38.947 violacions (2.167 en grup).

A Rússia, on l’oficialitat amaga el feminisme, Vladímir Putin va felicitar les dones i els expressava: “L’enorme estima i admiració per la vostra bellesa i tendresa.”

LA XIFRA

38.947
violacions
es van registrar el 2016 a l’Índia, una autèntica xacra. D’aquestes, 2.167 violacions van ser en grup.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.