Macron posa traves al reconeixement de Còrsega en la Constitució francesa
El govern centrista no inclourà el mot ‘autonomia’ en la reforma de la carta magna
Tampoc té previst transferir noves competències a l’executiu de l’illa
Ho agafes o ho deixes. Aquesta és l’actitud del govern francès en les negociacions amb els sobiranistes corsos per introduir l’especificitat de Còrsega en la Constitució francesa.
Els dirigents nacionalistes Gilles Simeoni (president del govern de l’illa) i Jean-Guy Talamoni (president de l’Assemblea corsa) van sortir decebuts després de la reunió que va tenir lloc abans-d’ahir al vespre a París amb el primer ministre francès, Édouard Philippe. Després que el president Emmanuel Macron refusés a principis de febrer de reconèixer la cooficialitat de la llengua corsa, l’únic bri d’esperança dels nacionalistes corsos radica en una reforma constitucional que reconegui l’especificitat de Còrsega. Una mesura més aviat simbòlica, cada vegada més aigualida per la lògica centralista de París.
“Philippe ens ha dit que la seva proposta no serà la que nosaltres demanem, però tampoc ens ha precisat quina serà”, va lamentar l’autonomista Simeoni a la sortida de la reunió a l’Hotel Matignon. El president de Còrsega va consolar-se defensant que el govern francès havia acceptat introduir “un veritable article diferent” en la carta magna que faci referència a aquesta illa de la Mediterrània. No obstant això, l’executiu de Macron descarta incloure-hi el mot autonomia.
Resolució majoritària
També exclou transferir noves competències a la col·lectivitat territorial corsa, que és competent en matèria de turisme, cultura, patrimoni, aeroports, boscos, agricultura i pesca.
D’aquesta manera, París rebutja la proposta de reforma constitucional aprovada per l’Assemblea corsa el 8 de març. Aquesta resolució va ser votada pels diputats de la coalició sobiranista Pè a Corsica (Per Còrsega), que es van imposar en les eleccions regionals del desembre amb més del 56% dels sufragis, però també pels representants corsos de La República en Marxa, el partit de Macron. Malgrat l’escassa transigència del govern francès, Simeoni ha assegurat “que ara no és el moment de les manifestacions”.
Mentre predomina la decepció entre els sobiranistes corsos, els diputats de l’Assemblée Nationale van començar a debatre ahir la llei sobre el referèndum d’independència de Nova Caledònia, que tindrà lloc probablement el 4 de novembre.